Rode Blends

TO BLEND OR NOT TO BLEND ?

Vaak zie en hoor je in de wijnwereld te term “blend” vallen. Wat is dit nou precies?

Welke wijnen worden er nu wel en welke juist niet “geblend”?

Als men spreekt over een geblende wijn dan wordt een wijn bedoeld die gemaakt is van verschillende druivenrassen. Dit is in de wijnwereld heel gebruikelijk en wordt ook veel toegepast. Hierbij valt te denken aan Bordeaux wijnen maar ook bijvoorbeeld Valpolicella en Chateauneuf du Pape zijn altijd blends. Een aantal van deze blend wijnen zijn enorm befaamd en zijn als het ware een merknaam geworden die staat voor een bepaald type en karakter wijn. Hierin is de Bordeaux ongetwijfeld de bekendste. Deze (rode) wijn is altijd samengesteld uit meerdere druivenrassen waarvan de belangrijkste de Cabernet Sauvignon en Merlot zijn. Vaak worden deze aangevuld met een kleine hoeveelheid Malbec, Petit Verdot, Carmenère of Cabernet Franc. Het idee achter het blenden van wijn is dat het totaal “groter” is dan de som der delen, oftewel 1+1 = 3! Door het blenden ontstaat er vaak meer complexiteit, dimensie en diversiteit in een wijn.

Nog een voordeel voor een blend is dat de wijnmaker een grotere risico spreiding heeft. De verschillende druivenrassen bloeien en rijpen niet gelijk en worden ieder op zijn eigen moment geoogst. Hierdoor heeft het weer dus minder invloed op de uiteindelijke wijn omdat er verschillende druivenrassen worden gebruikt. Men kan dus ook het ene jaar meer Cabernet Sauvignon in de blend doen en het andere jaar meer Merlot, afhankelijk van de omstandigheden.

Er zijn ook gebieden maar men de wijnen niet blend. Het bekendste gebied hiervoor is toch wel de Bourgogne. In dit gebied worden de rode wijnen van de Pinot Noir gemaakt en de witte wijnen van de Chardonnay. Mogelijkheden tot het blenden is hier bij wet niet toegestaan en daarom is men meer afhankelijk van de weersinvloeden. De variatie in kwaliteit in de Bourgogne is veel groter dan in de Bordeaux, mede door het gebrek aan mogelijkheden tot compensatie met andere druivenrassen.

We zien nu alleen de blends uit de klassieke (Europese) wijngebieden. Vinden we dan geen blends in de wijngebieden buiten Europa? Zeker wel. Vaak hebben de wijnmakers in het bovenste segment wel een topwijn, ook wel Icon geheten, beschikbaar. Deze wijn staat voor de beste wijn van het wijnhuis. Toeval of niet, maar meestal zijn dit soort wijnen blends van diverse druivenrassen.

Filter