Pinotage Wijn

de trots van Zuid-Afrika

Ontstaan van de Pinotage

Pinotage is een kweek die voor het eerst in 1925 door Abraham Perold aan de universiteit van Stellenbosch werd uitgevoerd.  Hij kruiste de Pinot Noir druif met de Cinsault (Cinsaut) druif en de Pinotage was geboren.  In die tijd werden deze wijnen ten onrechte als Hermitage gebotteld, maar door processen door de Franse wijnbozen werd de naam nadien gewijzigd naar Pinotage (verkregen door een stukje van Pinot Noir – Hermitage te combineren).
Op het wijndomein Kanonkop werden deze druiven reeds in 1941 geplant, maar zijn grootse succes beleefde hij pas 10 jaar later toen Bellevue Estate de eerste prijs kreeg voor de beste Zuid-Afrikaanse wijn.  Na matige successen  geraakte deze druif terug wat in de vergetelheid om in de jaren 90 terug succesvol te worden.  Inmiddels verovert de Pinotage stap voor stap de wereld.

Hoe smaakt een Pinotage wijn?

Pinotage is een aantrekkelijke rode druif met uitgesproken en kenmerkende aroma’s gaande van rood naar donker fruit en kruidige accenten.  De geur en smaak van een goede Pinotage geurt en smaakt als geen andere wijn.  Een perfecte Pinotage heeft kruidige accenten zoals bijvoorbeeld zwarte peper, munt en fruitige toetsen van zwarte kersen, bramen, pruimen en soms zelfs een vleugje rubber en een diepe smaak van gestoofde zwarte vruchten.

In de Pinotage wijngaard

De Pinotage is niet de gemakkelijkste druif om mee te werken.  Hij heeft nogal wat aandacht nodig om een topwijn te bekomen.  Het beperken van de opbrengst is hier een noodzaak alsook een zorgvuldige vinificatie en een optimale rijpheid om van deze cultivar een succes te maken.

De beste resultaten bekomt m’n door voorgaande regels te combineren met oude wijnstokken en een opvoeding in eiken houten vaten.  Slecht gevinifieerde Pinotage smaakt trouwens absoluut niet goed : je krijgt dan gebrande geuren van frambozenazijn en spiritus in je glas alsook gebrande smaken van gebrande rubber, deze bieden we uiteraard bij Mundi Vinum niet aan.

Bij welke gerechten past Pinotage?

Een Pinotage wijn is de ideale barbecue wijn. De hoge tannines vragen om vette en rijke vleesgerechten en hier zal de grill en rooksmaak heel goed passen bij de aroma’s van de wijn.

online wijnhandel in leuven

Ons assortiment Pinotage Wijnen

We bieden heel wat verschillende Pinotage wijnen aan. We koppelen deze graag samen aan jouw smakenpallet. We beantwoorden je vragen graag!

Kenmerken van Pinotage

Fruit
4/5
Body
4.5/5
Tannine
4/5
Zuur
2/5
Alcohol
3/5

En dan heb je nog de Cape blend ?

Een Cape blend is zoals de naam het zegt een mix van verschillende soorten rode druiven waarvan wettelijk verplicht in Zuid-Afrika 30 % van deze blend uit Pinotage moet bestaan.

Pinotage uit Zuid-Afrika

Bij Mundi Vinum hebben we de rijkelijke Zuid Afrikaanse wijnen reeds ontdekt. Hoewel Zuid-Afrika tot de ‘nieuwe wereld’ behoort wordt er al sinds 1652 wijn verbouwd. Na de apartheid in de jaren 90 onstond er een heel nieuwe denkwijze over wijnmaken die resulteerde in kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Er ontstond een wijn universiteit in Stellenbosch en werd wijn maken echt een vak dat heel serieus werd genomen en waar de ‘klassieke wijnlanden’ stilaan achterop hinken. Dankzij verschillende jonge, ambitieuze en creatieve wijnmakers moet je zekers eens kennismaken of de Zuid-Afrikaanse Pinotage wijnen herontdekken.

De pinotage wijnen bij Mundi Vinum

bellingham paarl homestead pinotage
Bellingham Homestead Pinotage
Altydgedacht Pinotage

Onze bestsellers Pinotage wijnen

BELLINGHAM HOMESTEAD PINOTAGE

3.7/5

Grotendeels opgevoed in nieuwe eiken houten vaten
Type: Vol rood, krachtig en intens
Kleur: donker robijnrood
Geur: rijpe frambozen, lichte kruiden en rijpe zwarte kersen
Afdronk: mooie tonen van eik, viooltjes, kruiden en rijp zwart en rood fruit. De smaak is elegant, zacht en verfijnd
Gerecht: lamsvlees met rozemarijn, spare ribs, bbq, osso bucco

ALTYDGEDACHT PINOTAGE
4.3/5

Land : Zuid-Afrika, Durbanville (net boven Kaapstad)
15 maanden vatrijping in Franse en Amerikaanse eiken vaten van 225 L, handmatige oogst, wijnstokken zijn 23 jaar oud
Geur: mooi expressieve neus van een Cool Climate regio, in de neus geuren van rood rijp rood fruit met een toets van zwarte kers, eikenhouten kruidentoetsen in de neus
Afdronk: stevige, expressieve neus met zijdezachte en elegante tannines, genereus, sappig en rond in de mond

rijk's touch of oak pinotage tulbagh zuid-afrikaanse rode topwijn kopen
Rijk's Touch Pinotage
The Vinoneers - Orpheus & Raven

Onze favoriete Pinotage wijnen

RIJK’S PINOTAGE TOUCH

4.1/5

Wijnland : Zuid-Afrika, Tulbagh
Nachtelijke manuele oogst, 16 maanden houtopvoeding op Franse eiken vaten van 1ste en 2de jaar
Geur: Deze prachtig evenwichtige wijn toont subtiele aroma’s van donkere Belgische chocolade, hints van Turks fruit en kersenpruimen.
Afdronk: Verrukkelijke en complexe aroma’s gaan door naar een glad, fluweelachtig gehemelte, ondersteund door lagen goed afgeronde tannine, gecompleteerd met een lichte eik in de neus.

THE VINONEERS – ORPHEUS & RAVEN nr 7 CAPE REBEL – PINOTAGE 

4.6/5

Deze wijn is een ode aan zeven Kaapse rebellen die zorgden voor een eigen variëteit in de Kaapse wijnwereld : de Pinotage druif was geboren, een kruising tussen de Pinot Noir en Cinsaut. Deze wijn is een assemblage met de beste druiven uit 7 verschillende locaties uit de Kaapse wijngaarden. Gebruik van 225 L nieuwe Franse eiken vaten van het eerste en tweede jaar gedurende 18 maanden. Kleine productie van 4200 flessen per jaar.
Kleur: dieprood ingekleurde wijn
Geur: complexe aroma’s van zwart fruit : jeugdig en levendig, voorspelt iets moois in het glas
Afdronk: de smaak zet zicht voort in de mond, een zeer complexe wijn met diepte en structuur van rood en zwarte fruitsmaken, elegant, rond, mooie tanninestructuur om de overvloed aan fruit in de mond te ondersteunen. Deze nummer 7 toont de complexiteit en de rijkdom die inherent is aan deze trotse Zuid-Afrikaanse druivensoort.

Beeslaar Pinotage
VONDELING BOWWOOD PINOTAGE

Onze Topper Pinotage wijn

BEESLAAR PINOTAGE

5/5

Land : Zuid-Afrika, Stellenbosch
Druivensoorten: 100 % Pinotage
Handgeplukte druiven uit de Bushvines (=oude wijnstokken), fermentatie in betonnen tanks met open bovenkant met battonage van de schillen om de 2 uur, na 3 dagen contact met de schillen wordt het sap geperst en vervolgens overgebracht naar Franse eiken vaten van 225 L (50 % nieuw), waarna een malolactische gisting en rijping volgt voor een periode van 21 maanden.
Geur: Complexe aroma’s bosbessen en bramen, specerijen, zoethout en donkere chocolade domineren de neus
Afdronk: de geur zet zich voort in de smaak, de smaak is soepel en luxueus, met gelaagde smaken van rood en zwart fruit, een krachtige gepolijste gestructureerd wijn met elegantie, fijnkorrelige tannine en een aanhoudende lange finale

VONDELING – BOWWOOD PINOTAGE

Wijnland : Zuid-Afrika
Geur: In de neus is de verfijnde weelde verpersoonlijkt, een intens bramen- en kersenboeket met zoete kruidnagel en subtiele vanille toets en eik
Afdronk: De smaak is doordrenkt met krachtige vruchten en subtiele kruidenaromaten in de mond met extra ondertonen van geroosterde amandelen en fijne tannines
Gerecht: lamsvlees, rood vlees, wild, harde kazen.

Welke Pinotage kies ik best?

Smaken verschillen, daar valt niet over te discusiëren. Maar iedereen geniet graag van een goed glas wijn. Om die wijn te vinden die 100% bij jou past kan je steeds bij ons terecht met al je vragen. We nodigen je ook graag uit op onze opendeurdag. Bovenstaande Pinotage wijnen hebben wij alvast geproefd en goedgekeurd. Zo kan je gegarandeerd genieten van een top Pinotage.

Nog een vraag over Pinotage?

Koppel je graag samen jouw smaakpallet aan de juiste wijn, of heb je nog een vraag? Contacteer ons gerust, we beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

Kwaliteit

Bij ons kiest u uit een zorgvuldig gekozen assortiment van kwaliteitswijnen.

Tevredenheid

Bij ons staat uw tevredenheid centraal. 100% tevreden klanten is waarvoor wij gaan

Snelle levering

Wij staan voor een correcte levering. Uw bestelling , razendsnel bij u thuis geleverd.

Expertise

Heeft u vragen over uw bestelling? Mundi Vinum staat klaar om u te helpen per email of telefoon!