Blends

TO BLEND OR NOT TO BLEND...THAT'S THE QUESTION !

Vaak zie en hoor je in de wijnwereld de term “blend” vallen. Wat wil dit nu eigenlijk zeggen?

Welke wijnen worden er nu wel en welke juist niet “geblend”?

Als men spreekt over een geblende wijn dan wordt een wijn bedoeld die gemaakt is van verschillende druivenrassen. Dit is in de wijnwereld heel gebruikelijk en wordt ook veel toegepast. Hierbij valt te denken aan Bordeaux wijnen maar ook bijvoorbeeld een Côte du Rhône zijn meestal blends. Een aantal van deze blend wijnen zijn enorm befaamd en zijn als het ware een merknaam geworden die staat voor een bepaald type en karakter wijn. Hierin is de Bordeaux ongetwijfeld de bekendste. Deze (rode) wijn is altijd samengesteld uit meerdere druivenrassen waarvan de belangrijkste de Merlot en Cabernet Sauvignon zijn. Vaak worden deze aangevuld met een kleine hoeveelheid Cabernet Franc, Petit Verdot of Malbec. Vergelijk het maar een beetje zoals een gerechtje samenstellen : een beetje peper, zout, kruiding om tot een perfect evenwicht te komen, zo werkt het ook door de blending van een bepaalde wijn door verschillende druivenrassen te gaan combineren. Door het blenden ontstaat er vaak meer complexiteit, dimensie en diversiteit in een wijn.

Nog een bijkomend voordeel voor een blend is dat de wijnmaker een grotere risico spreiding kan nemen. De verschillende druivenrassen bloeien en rijpen niet allemaal tegelijk en worden ieder op zijn eigen moment geoogst. Hierdoor hebben de weersomstandigheden dus minder invloed op de uiteindelijke wijn omdat er verschillende druivenrassen worden gebruikt. Men kan dus ook het ene jaar meer Merlot in de blend doen en het andere jaar meer Cabernet Sauvignon, afhankelijk van de omstandigheden.

Er zijn ook gebieden maar men de wijnen niet blend. Het bekendste gebied hiervoor zijn hier toch wel de Bourgogne wijnen. In dit gebied worden de witte wijnen van de Chardonnay gemaakt en de rode wijnen van de Pinot Noir. Mogelijkheden tot het blenden zijn hier bij wet niet toegestaan en daarom is men meer afhankelijk van de weersinvloeden. De variatie in kwaliteit in de Bourgogne is daarom veel groter dan in bijvoorbeeld de Bordeaux, mede door het gebrek aan mogelijkheden tot compensatie met andere druivenrassen.

We zien nu alleen de blends uit de klassieke (Europese) wijngebieden. Vinden we dan geen blends in de wijngebieden buiten Europa? Zeker wel. Vaak hebben de wijnmakers in het bovenste segment wel een topwijn, ook wel Icon geheten. Deze wijnen staat voor de beste wijn van het wijnhuis. Toeval of niet, maar meestal zijn dit soort wijnen blends van diverse druivenrassen.

Uitgelichte producten

DROOM RED
DROOM RED
DROOM RED
€6,95