Syrah / Shiraz wijnen

Is het nu Shiraz of Syrah?

Eigenlijk kunnen beiden gebruikt worden, het gaat zeker om dezelfde druif. In Frankrijk gebruikt m’n meestal Syrah terwijl de Nieuwe Wereld wijnlanden eerder Shiraz (op z’n Engels) op het etiket zullen vermelden. Shiraz is ook een oude stad in Iran, ooit een wijngebied. Is de druif dus Perzisch? Niet volgens zijn DNA. Hij heeft de genen van twee nederige Franse ouders; rode Dureza uit de Franse Ardèche en Mondeuse Blanche uit de Savoie.

De Syrah is de enige toegestane druif voor de noordelijke wijnen uit de Rhônestreek (Côte RotieHermitage,…) en de zuidelijke Rhônewijnen (Chateauneuf-du-Pape, Gigondas). Ondertussen heeft deze vroegrijpe variëteit de hele Franse Midi en de Provence veroverd, maar ook internationaal wint hij steeds meer terrein. Daar dragen vooral de grote shirazwijnen van Zuid-Afrika aan bij.

De geheimzinnige donkere kleur van de Shiraz

Gemiddeld bevat rode wijn tien keer meer kleurstoffen als witte wijn. Deze anthocyanen zijn overwegend afkomstig uit de druivenschil, waar ze pas bij rijpe druiven door de directe inwerking van zonlicht tot ontwikkeling komen. Hoe dikker en rijper de druivenschillen en hoe minder sap ze bevatten, hoe groter het kleurpotentieel van de rode wijn zal zijn. Druivenrassen met een dikke schil zoals de shiraz, leveren van nature donkere rode wijnen op.

Eigenschappen van de Shiraz

Shirazwijnen zijn diep van kleur en zeer krachtig.  De meeste wijnen krijgen bovendien een rijping in eikenhouten vaten.  Ze bezitten een volle en machtige smaak die om enkele jaren flesrijping vraagt.
Een goede shiraz heeft complexe aroma’s van viooltjes, zwarte kersen, wilde kruiden, drop, humus en verschillende specerijen, in combinatie met zijn volheid, kracht en verfijnde tannine, maken wijnbouwers en wijndrinkers meer en meer enthousiast.

De shiraz gaat naargelang zijn aanplanting in verschillende bodemtypes zich zeer verschillend aanpassen en zal dermate andere wijnen voortbrengen die totaal anders zullen smaken van streek tot streek. Zo zal deze kameleon druif telkens weer een andere identiteit aannemen en de wijndrinker steeds verrassend weten te plezieren.

online wijnhandel in leuven

Ons assortiment Shiraz Wijnen

We bieden heel wat verschillende Shiraz wijnen aan. We koppelen deze graag samen aan jouw smakenpallet. We beantwoorden je vragen graag!

Kenmerken van Shiraz

Fruit
5/5
Body
5/5
Tannine
3.5/5
Zuur
3.5/5
Alcohol
4/5

En dan heb je nog de zogenaamde Rhône blends ?

De inheemse druivensoorten die in de Rhône regio groeien, zoals Syrah , Grenache , Mourvèdre , Viognier en Roussanne , worden vaak Rhônedruiven genoemd. Dus, ongeacht hun plaats van herkomst, wordt gezegd dat wijnen die van deze druiven worden gemaakt, over de hele wereld Rhône-achtige wijnen zijn. M’n noemt deze wijnen dus ook een Rhône blend, waar ook ter wereld ze worden gemaakt.  Zo zul je wellicht al over de Bordeaux blend hebben gehoord waar het draait om Bordelese druivensoorten.  Zo hebben wij in het gamma verschillende Rhône blends in het gamma die je zeker eens moet ontdekken !

Ontdek daarom eens onze volgende Rhône blends :

Saronsberg Artspace Red
Bellingham Small Barrel S.M.V.
Saronsberg Full Circle

Shiraz wijnen uit ons assortiment

Bij Mundi Vinum hebben we de rijkelijke Zuid Afrikaanse Shiraz wijnen reeds ontdekt. Hoewel Zuid-Afrika tot de ‘nieuwe wereld’ behoort wordt er al sinds 1652 wijn verbouwd. Na de apartheid in de jaren 90 onstond er een heel nieuwe denkwijze over wijnmaken die resulteerde in kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Er ontstond een wijn universiteit in Stellenbosch en werd wijn maken echt een vak dat heel serieus werd genomen en waar de ‘klassieke wijnlanden’ stilaan achterop hinken. Dankzij verschillende jonge, ambitieuze en creatieve wijnmakers moet je zekers eens kennismaken of de Zuid-Afrikaanse Shiraz wijnen herontdekken.

De Shiraz wijnen bij Mundi Vinum

shiraz of syrah online bestellen

Onze favoriete Shiraz wijn

RUST EN VREDE – SYRAH

5/5

Wijnland : Zuid-Afrika
18 maanden vatrijping in 100 % Franse eiken vaten (50 % nieuwe,50 % 2de jaar)
Type: vol rood, krachtig en intens
Kleur: ondoorzichtig paars rood
Geur: De aroma’s zijn zeer rijk aan dikke lagen geconfectioneerd bosbessen, zoete kruidige eik, een vanille toets en bloemenmix
Afdronk : In het gehemelte volgen de smaken zich op : een prachtige bramen jam, een vleugje munt, een pepertje en viooltjes, een romige gehemelte met fijne zuurtegraad en gestructureerde tannines ronden het geheel af

PROEFPAKKET SHIRAZ

Heb je geen idee met welke Shiraz wijn je zou kopen?  Bij welke eten past deze wijn? Wel geen nood, bij Mundi Vinum  heb je een leuk proefpakket met top Shiraz wijnen uit het gamma : ontdek ze nu !

Welke Shiraz kies ik best?

Smaken verschillen, daar valt niet over te discusiëren. Maar iedereen geniet graag van een goed glas wijn. Om die wijn te vinden die 100% bij jou past kan je steeds bij ons terecht met al je vragen. We nodigen je ook graag uit op onze opendeurdag. Bovenstaande Shiraz wijnen hebben wij alvast geproefd en goedgekeurd. Zo kan je gegarandeerd genieten van een top Shiraz.

Nog een vraag over Shiraz?

Koppel je graag samen jouw smaakpallet aan de juiste wijn, of heb je nog een vraag? Contacteer ons gerust, we beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

©by Mundi Vinum

Kwaliteit

Bij ons kiest u uit een zorgvuldig gekozen assortiment van kwaliteitswijnen.

Tevredenheid

Bij ons staat uw tevredenheid centraal. 100% tevreden klanten is waarvoor wij gaan

Snelle levering

Wij staan voor een correcte levering. Uw bestelling , razendsnel bij u thuis geleverd.

Expertise

Heeft u vragen over uw bestelling? Mundi Vinum staat klaar om u te helpen per email of telefoon!