Pinot Noir

De Pinot Noir druif heeft de reputatie de meest grillige druif ter wereld te zijn. Die reputatie verdiende de druif door zijn diversiteit en complexiteit. Daarnaast groeit de druif moeilijk en kan er maar moeilijk wijn van gemaakt worden. Er wordt wel eens gezegd dat de pinot noir de meest geliefde druif is bij wijnliefhebbers maar de meest gehate druif bij de wijnmakers. Gelukkig zitten wij aan de ‘goede’ kant en kunnen we dus gewoon genieten van een goed glas pinot noir. (Ook wel pinot nero genoemd) 

Afkomst van Pinot Noir

De pinot noir is vooral bekend van de grote rode Bourgogne wijnen. Dat is ook de plaats waar er 2000 jaar geleden door de Romeinen reeds pinot noir geteeld werd. Er zijn echter mensen die beweren dat de druif afkomstig is uit het Nijldal in Egypte.

De naam “Pinot noir” is afkomstig van de Fransen. De druiventros lijkt sterk op een pijnboom (‘pin’). De relatie tussen beiden was dus snel gelegd.

De druif groeit het liefst in een niet al te warm en vrij vochtig klimaat. Al vroeg in het seizoen is de druif volledig gerijpt, dat neemt niet weg dat de druif best traag rijpt. Om die trage rijping waar te kunnen maken mag het dus niet al te warm zijn. 

Vandaag de dag kan je de druif voornamelijk vinden in zijn originele regio (Bourgogne). Maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Californië, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika. Wij specialiseren ons trouwens in die Zuid-Afrikaanse wijnen. Een onontdekte parel voor wijnen.

Invloed van Pinot Noir

Op Champagne

De pinot noir druif wordt ook gebruikt om heerlijke Champagne van te maken. De druif groeit naast de Bourgogne ook goed in de Champagne streek. In die streek wordt de druif geassembleerd met de witte Chardonnay, en de blauwe Pinot Meunier. Die combinatie van druiven creëert een stevige en volle Champagne. 

De smaak van Pinot Noir

De pinot noir druif heeft een dunne schil, dat brengt mee dat er weinig tannine aanwezig zijn en het sap vrij kleurloos is. De druif durft wel een bepaalde aardse smaak mee te brengen. Dat is een smaak waar je voor moet zijn en smaken verschillen nu eenmaal.

Jonge Pinot Noir

De jonge wijnen bevatten geur- en smaakelementen van viooltjes, rozen, frambozen, aardbeien, kersen, bosbessen en kruiden zoals dille en munt.

Oude Pinot Noir

De oudere wijnen brengen eerder smaken als leer, mos en truffel voort. De aardse tonen zijn hier ook meer uitgesproken.

Indien de pinot noir gerijpt werd op hout kunnen er nog elementen van zoethout, kaneel en vanille gevonden worden.

online wijnhandel in leuven

Ons assortiment Pinot Noir Wijnen

We bieden heel wat verschillende Pinot Noir wijnen aan. We koppelen deze graag samen aan jouw smakenpallet. We beantwoorden je vragen graag!

Kenmerken van Pinot Noir

Fruit
4/5
Body
3/5
Tannine
2/5
Zuur
4/5
Alcohol
3/5
  • Weinig tannine dankzij een dunne schil
  • Gekenmerkt door zijn aardsheid
  • Verschil tussen jonge en oude pinot noir

De pinot noir druif wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn aardsheid. Sommigen verwijzen naar die aardsheid als een geur van boerenstallucht. 

Door de dunne schil bevat de druif weinig tannine en bevat het sap weinig kleur. Die dunne schil bezorgt de telers vaak kopzorgen omdat de druif hierdoor extra gevoelig is voor rotting en schimmels.

Goed voor de gezondheid

De pinot noir bevat veel resveratrol. Dat is een stof die bijdraagt aan het voorkomen van kanker. De druif bevat ook veel saponine, die stof zorgt er dan weer voor dat cholesterolvorming afremt. Je kan dus met een gerust hart genieten van die lekkere fles pinot noir.

Pinot Noir uit Zuid-Afrika

Bij Mundi Vinum hebben we de rijkelijke Zuid Afrikaanse wijnen reeds ontdekt. Hoewel Zuid-Afrika tot de ‘nieuwe wereld’ behoort wordt er al sinds 1652 wijn verbouwd. Dankzij verschillende jonge, ambitieuze en creatieve wijnmakers ontstaan er weer heel wat nieuwe wijnen met onder andere de Pinot Noir druif.

 

Bij welke gerechten past Pinot Noir?

De pinot noir is gekend om zijn zachte en soepele smaak. De wijnen zijn makkelijk drinkbaar en passen perfect bij gerechten als: kip, kalkoen, lamsvlees, kalfsvlees, rosbief, eend en konijn.  Voornamelijk vleesgerechten dus. De pinot noir vult deze smaken perfect aan waardoor je kan genieten van een gerecht aanvullende wijn.

Pinot Noir vs Pinot Gris

Pinot Gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van pinot Noir. Oorspronkelijk werd Pinot Gris door kloosterlingen naar andere landen gebracht. Na de tweede wereldoorlog breekt de soort echt door in onder andere Italië (Pinot Grigio), Duitsland (Rulânder en Grauburgunder) en in Hongarije (Szürkebarát).

Zowel de pinot gris als pinot noir zijn moeilijkere druivensoorten voor de wijntelers. Ze vereisen veel zorg en de oogst kan makkelijk mislukken. De wijnen zijn dan wel weer zeer geliefd bij wijnliefhebbers omwille van hun lekkere smaken.

wijnhandel in de buurt van leuven

Onze favoriete Pinot Noir

Lismore Estate Pinot Noir
5/5

Een Zuid Afrikaanse wijn, 100% Pinot Noir. Met een genuanceerde complexiteit van rode braambessen, aardbei, kruidenthee, veenbessen en kersen. Een heerlijke wijn met frisse zuurtegraad op de afdronk. Past perfect bij gevogelte, lamsvlees, klein wild, paddestoelen en risotto. Een wijn uit een duurdere prijsklasse die de smaken volledig tot zijn recht laat komen.

Kruger Pearly Gates Pinot Noir
4/5

Zuid Afrikaanse wijn, 100% Pinot Noir. Dankzij een zachte persing en een opvoeding op Franse eiken vaten brengt deze wijn smaken van sappig rood fruit en complexe kruidigheid met zich mee. Past perfect bij eend, varkensvlees, rund, wild en gevogelte. Een heerlijke wijn van de ‘Young Sout African Winemaker of the year 2005’. 

Welke Pinot Noir kies ik best?

Smaken verschillen, daar valt niet over te discusiëren. Maar iedereen geniet graag van een goed glas wijn. Om die wijn te vinden die 100% bij jou past kan je steeds bij ons terecht met al je vragen. We nodigen je ook graag uit op onze opendeurdag. Bovenstaande Pinot Noir wijnen hebben wij alvast geproefd en goedgekeurd. Zo kan je gegarandeerd genieten van een top Pinot Noir.

Nog een vraag over Pinot Noir?

Koppel je graag samen jouw smaakpallet aan de juiste wijn, of heb je nog een vraag? Contacteer ons gerust, we beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

Kwaliteit

Bij ons kiest u uit een zorgvuldig gekozen assortiment van kwaliteitswijnen.

Tevredenheid

Bij ons staat uw tevredenheid centraal. 100% tevreden klanten is waarvoor wij gaan

Snelle levering

Wij staan voor een correcte levering. Uw bestelling , razendsnel bij u thuis geleverd.

Expertise

Heeft u vragen over uw bestelling? Mundi Vinum staat klaar om u te helpen per email of telefoon!