Leren wijn proeven
Over smaakt valt niet te twisten ! Sommige wijnkenners zullen deze uitdrukking discutabel noemen, anderen zullen zich misschien eerder hierin herkennen. Toch is wijnproeven veel meer dan simpelweg een slok nemen, uitspugen en beoordelen.
Wat is body in een wijn?
Als we het over de body van een wijn spreken gaat het eigenlijk over hoe zwaar en hoe rijk een wijn smaakt. Het is een combinatie van verschillende factoren : de druivensoort, het alcoholgehalte en zelfs de zoetheid in een wijn die de body van een wijn zullen bepalen.
ZUID-AFRIKAANSE WIJNEN
Zuid-Afrika is echt een prachtig land. Mooie natuur, lekker eten, vriendelijke mensen maar vooral lekkere Zuid-Afrikaanse wijnen. Maar het land heeft ook een donkere geschiedenis. De komst van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1652, heeft voor veel ontwikkeling en rijkdom gezorgd. De slavernij en de apartheid zijn zwarte bladzijden in de geschiedenis
Biologische wijnen
Wil je weten wat het verschil is tussen biologische wijnen (Organic Wines in het Engels) en niet-biologische wijnen?
In deze blogpost vind je meer uitleg over de meest belangrijke kenmerken en verschillen tussen biologische en niet-biologische wijnen.
De geurgroepen in een wijn
De geur is iets wat net zo belangrijk is als de smaak van een wijn. Zelf parfumeren we ons toch ook om altijd een aangename geur te hebben. Wel bij wijn is het ook belangrijk dat onze godendrank lekker ruikt. Wijnen die slecht ruiken horen niet thuis in en rijtje van topwijnen.
De belangrijkste druivensoorten
Zoals je reeds zult weten wordt wijn gemaakt van druiven, deze wijndruiven (in het Latijn : Vitis Vinifera) mogen we niet vergelijken met tafeldruiven die je in de winkel kunt kopen. Ze hebben dikwijls een dikkere schil, zijn wat kleiner, zoeter en bevatten pitten.