Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedès, het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Aragon en de Rioja streek worden er ook op kleinere schaal cava’s gemaakt.
De Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn, de productiezone van de Prosecco strekt zich uit over de band van de heuvels van de provincie van Treviso en omvat het gebied tussen de steden van Conegliano en Valdobbiadene.
Net als bij champagne wordt ook prosecco van andere druifsoorten gemaakt. De aroma’s van prosecco zijn hierdoor zowel fruitig als bloemig te noemen. Een cava wijn zal zoals hierboven ook al staat omschreven meer citrus-achtige aroma’s bevatten.
Ook verschilt de methode waarop deze wijnen worden gemaakt. Cava wordt namelijk volgens de traditionele methode geproduceerd, terwijl prosecco volgens de charmat methode wordt gemaakt.
Bij deze methode is het gebruikelijk om de bubbels tijdens het productieproces handmatig toe te voegen. Bij cava zal het koolzuur in de fles op natuurlijke wijzen ontstaan. Hierdoor zijn de bubbels van prosecco vaak wat aanweziger, terwijl de bubbels in cava wijn eerder subtiel zullen zijn.