Zomerse temperaturen vraagt natuurlijk om een goed glas rosé wijn. In dit wijnblog lees je alles over deze populaire wijnsoort; wat het is, waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en uiteraard hoe het smaakt. Liefhebber van rosé of hier altijd al meer over willen weten? Lees dan zeker verder.
hoe smaakt rosé wijn wijnblog hoe wordt rosé gemaakt wijn kopen de kleur van rosé wijn

Wat is rosé?

Rosé is een veelzijdige wijnsoort die je in verschillende kleuren en smaken tegenkomt; van droog tot zoet en van licht tot donker. De wijn komt tegenwoordig van uit de hele wereld waarbij producenten verschillende druivenrassen gebruiken. Ook kunnen ze andere productiemethoden inzetten, waardoor er uiteindelijk de nodige verschillen op smaakgebied ontstaan. In dit blogartikel nemen we je graag mee langs de basis van rosé wijn, zodat je een beter beeld hebt van wat rosé is en je keuze hier beter in zult kunnen maken.
Hoewel rosé een wijnsoort is waar je het gehele jaar door van kunt genieten, smaakt een rosé wijn toch altijd net iets beter in de zomer. De afgelopen jaren is de populariteit van rosé wijn sterk toegenomen; er zitten tegenwoordig absolute smaaksensaties tussen. Net als bij andere wijnsoorten het geval is, vind je ook op gebied van rosé veel verschillen terug. De wijn wordt dan ook in verschillende landen gemaakt; van Frankrijk tot Spanje, maar ook zeker buiten Europa in landen als Zuid-Afrika, Argentinië en Chili.

Rosé over de hele wereld

Als er één type wijn is dat de voorbije jaren een ware “boom” gekend heeft, dan is het wel rosé. Volgens statistieken drinkt de gemiddelde Belg jaarlijks 5,6 liter rosé. België telt hiermee de derde hoogste rosé consumptie per inwoner, na Frankrijk en Argentinië. We haalden het hiervoor al aan; wijn wordt tegenwoordig in alle werelddelen gemaakt en voor rosé is dit niet anders. Producenten gebruiken hiervoor verschillende druivenrassen en een eigen productiemethode, waardoor er de nodige verschillen op gebied van kleur, geur en smaak zijn. We kunnen stellen dat rosé overal gemaakt kan worden en dat dit grotendeels gebeurt op basis van blauwe druivensoorten. Wat van invloed is op de smaak van de uiteindelijke wijn is de werkwijze van de producent en het klimaat waarin de druiven aangeplant staan.

wijnblog rosé wijn kopen wijnhandel herent leuven magnus wijn spirits & co wijnen rosé wijnblog hoe smaakt rosé , lekkere rosé proefpakket kaapwijn kaapsewijn brugge mundi vinum herent leuven joyvino

Hoe wordt rosé gemaakt?

Soms wordt gedacht dat men rosé wijn maakt door witte en rode wijn met elkaar te vermengen, maar dat is niet de manier waarop wijnmakers te werk gaan. Goed om weten is dat de wijn altijd gemaakt wordt van blauwe druiven en dit soms in combinatie met witte druivensoorten. Zeker is dat de kleur van de wijn ontstaat door de schillen van blauwe druiven in het pas geperste druivensap te laten weken. In de schil bevinden zich kleurstoffen, waardoor het weken ervoor zorgt dat de wijn kleur krijgt. Des te langer het weken duurt, des te donkerder wordt de kleur van de wijn over het algemeen. Er zijn druivenrassen die méér kleurstoffen bevatten, waardoor dit ook de kleur van de uiteindelijke wijn beïnvloedt. Kleur kan tot slot ook uit de schil onttrokken worden door de druiven relatief zacht te persen. Wat dan ontstaat is vaak een rosé wijn die heel licht van kleur is (=blush rosé)

Wat zegt de kleur van rosé?

Men denkt soms dat de kleur van de wijn altijd wat zegt over de smaak; zo zou een donkere kleur gelijkstaan aan een zoete wijn en een lichte kleur aan droge wijn. Maar niets is minder waar doordat de kleur van de wijn niets zegt over de zoetheid hiervan. De kleur van rosé wijn wordt bepaald door hoelang de het vers geperste druivensap in contact staat met de schillen. De schillen weekt men in het sap en des te langer dit proces duurt, des te donkerder wordt de kleur. De schillen geven geur-, kleur en smaakstoffen af aan de wijn, waardoor deze zeker de smaak zal beïnvloeden maar ze maken een wijn niet per definitie zoet of droog.

De verschillende rosé types bij Mundi Vinum

 1. Fruitige & verfrissende rosé wijn

fishwives club rose pinotage wijn kopen rosé

The Fishwives Club rosé of Pinotage

Wijnland : Zuid-Afrika
Druivensoort : 100 % pinotage
Type: vol, rond en fruitig
Kleur: licht roze
Geur: aromatische geuren van vers rood fruit met aardbeien in de hoofdrol
Afdronk: vol en rond van smaak met een fruitige droge afdronk
Serveer temperatuur: 7° – 9° C
Houdbaarheid: 2-3 jaar
Gerecht: ideale aperitief wijn, gegrilde tonijn steak, kreeft en gamba’s.

2. Stevige & Droge rosé wijn

Domaine de l’Arjolle – Echappée Gourmande – Rosé

Wijnland : Languedoc – Côtes de Thongue – Frankrijk
Druivensoorten: 60 % Syrah, 40 % Grenache
De Côtes de Thongue, grofweg tussen Béziers en Montpellier in de Languedoc, is zo’n regio die misschien nog niet de naam heeft,
maar wel degelijk de potentie. Hier gebied kent een warm Mediterraan klimaat, dat wordt getemperd door de koelende invloed van de
Middellandse Zee. Deze omstandigheden zorgen voor rijpe druiven met frisse zuren, die op hun beurt (mits in handen van een goede wijnmaker) mooie, gebalanceerde kwaliteitswijnen opleveren
Type: lichte fruitige rosé, sappig en frisdroog
Kleur: zalmroze kleur
Geur: fruitig en kruidig van geur van rood fruit
Afdronk: De geur zet zich voort in de smaak, sappig en frisdroog van smaak
Gerecht: de ideale zomerse strand-en terraswijn, maar ook lekker bij frisse salade’s of vis van de barbecue

echappee rosé languedoc provence rosé wijn kopen wijnhandel leuven herent online kopen lekkere

3. Zoete rosé wijn

beach house rosé wijn kopen wijnhandel mundi vinum herent leuven magnus spirits wijnen

Douglas Green
The Beach House rosé

Land : Zuid-Afrika
Druivensoorten: 100 % Pinotage
Type: Lichte rosé, vrolijk en veelzijdig
Kleur: zalmroze
Geur: Aroma’s van rode bes, aardbei, framboos, rode pruim, kriek, witte peper
Afdronk: Fruitige afdronk met kruidig prikje achteraf…
Serveer temperatuur: 8° – 10° C
Houdbaarheid: 2 jaar
Gerecht: Aperitief, zalm met pasta, bbq, fruitsalades, fruittaarten

Mundi Vinum is jouw specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen

mundi vinum herent wijnhandel leuven kaapwijn kaapsewijn brugge joyvino magnus de wijnkraal

Wie zijn wij?

Mundi Vinum is een online wijnhandelaar uit Leuven (Herent). Wij zijn een wijnwinkel gespecialiseerd in import Zuid-Afrikaanse wijnen. Uiteraard bieden we wijnen aan uit verschillende landen. Dankzij onze lokale aanwezigheid kunnen we wijnen snel leveren in de regio Leuven en omstreken.

Waarom kiezen voor een lokale wijnhandel uit Leuven?
Als wijnhandelaar uit Herent (nabij Leuven) kan Mundi Vinum zich een lokale speler in de wijnhandel noemen. Dankzij een specialisatie in Zuid-Afrikaanse wijnen brengen ze heel wat lekkere wijnen uit de ‘nieuwe wereld’ naar Leuven aan een voordelig tarief.

Naast top wijnen uit Zuid-Afrika biedt Mundi Vinum wijnen aan uit verschillende topstreken. Zo kunnen ze een compleet en ruim assortiment aanbieden waarin iedereen zijn ideale wijn kan terugvinden.

Mocht U verder nog vragen hebben over een bepaald wijndomein mag U steeds contact met ons opnemen.

©by Mundi Vinum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *