Wat is Body in een wijn en hoe het te proeven?

Als we het over de body van een wijn spreken gaat het eigenlijk over hoe zwaar en hoe rijk een wijn smaakt. Het is een combinatie van verschillende factoren : de druivensoort, het alcoholgehalte en zelfs de zoetheid in een wijn die de body van een wijn zullen bepalen.
Als je nieuwe favorieten probeert te vinden, is de body van een wijn een geweldige manier om druivensoorten te onderscheiden en je stijlvoorkeur te vinden. Laten we de verschillende wijnstijlen opsplitsen aan de hand van een paar voorbeelden.

wijnblog artikel wijnhandel mundi vinum Herent Leuven kaapwijn

HOE HERKEN JE DE BODY IN EEN WIJN ?

Het verschil tussen volle melk en magere melk is gemakkelijk te proeven vanwege het vetgehalte en de informatie op het etiket die het zelf al aangeeft. Voor een wijn is het niet zo makkelijk te onderscheiden omdat je hierbij met meer factoren rekening moet houden en het niet zo makkelijk kunt achterhalen op het etiket van de fles.
Toch zijn er een paar aanwijzingen waar je op de wijnfles naar kunt zoeken :

1. Alcoholgehalte: Wijnen met een alcoholpercentage van meer dan 13 % hebben de neiging om voller te smaken.
2. Druivensoort : Bepaalde druivensoorten produceren vollere wijnen.
3. Een vatrijping : wijnen die in eiken vaten rijpen zullen dikwijls voller smaken, op je fles zal dat dikwijls vermeldt staan : vb mis en fût de chêne, fermented in 40 % new French oak barrels for 11 months,…..
4. Restsuikers : die ontstaan door ongefermenteerde suikers om de zoetheid in de wijn te vergroten, het mooiste voorbeeld hiervan zijn de porto’s.
5. Klimaat : algemeen kun je hier stellen dat warmere klimaten de neiging hebben om rijkere en vollere wijn te produceren

DRUIVENSOORT VERSUS BODY

Van sommige druivensoorten is bekend dat ze wijnen produceren die netjes in een wijnlichaamstype passen. Hier volgen een paar voorbeelden :

Licht rode wijnen

Hebben over het algemeen wat minder alcoholgehalte, lagere tannine en minder kleur (druiven hebben dunnere schil en geven bijgevolg minder kleur af), hun smaak is doorgaans wat zachter omwille van de lage tannine, ik koelere klimaten zijn deze lichtrode wijnen wat scherper en wat lichtzurig van smaak omwille van hun verhoogde zuurtegraad
Voorbeelden hiervan zijn de :
Pinot Noir
Cinsault
• Chianti

Medium rode wijnen

Deze categorie moeten we voorzichtig omschrijven omdat het hier vooral afhangt van de manier waarop de wijnen zijn gemaakt en soms zelfs uit welke streek ze komen. Dit zijn eigenlijk de voedsel vriendelijke wijnen, die zowat tussen de lichtrode en volle wijnen bengelen. Hier kan een merlot men een lager alcoholgehalte en een lichte eikenhouten vatrijping onder de medium categorie vallen.
Voorbeelden hiervan zijn de :
Merlot
Carmenère
Cabernet Franc
Sangiovese
Pinotage

Volle rode wijnen

De volle rode wijnen hebben de meeste “body”, dat spreekt voor zich !
Deze categorie wijnen smaken zeer vol, rijk en geconcentreerd. Ze hebben vaak veel tannine, hebben een hoger alcoholgehalte en meestal een lagere zuurtegraad en hebben meestal een gecorseerde (=zwaardere) smaak.
In de meeste gevallen hebben deze wijnen een vatrijping ondergaan waardoor er extra smaken van vanille, hout en kruiden een toegevoegde waarde aan de wijn zullen geven.
Voorbeelden hiervan zijn de :
Cabernet Sauvignon
Syrah
Malbec

Heeft een witte wijn ook body ?

Ja hoor, dezelfde regels zijn hier ook van toepassing : een witte wijn kan ook body hebben !
Het beste voorbeeld hier is een Chardonnay Unoaked (niet houtgelagerd) versus een houtgelagerde Chardonnay. De unoaked versie zal eerder bij de lichte witte wijnen worden gecatalogeerd terwijl de houtgelagerde versie bij de volle witte wijnen zal worden beschouwd omwille van de rijping op hout.

wijnblog wat is body in een wijn

Mundi Vinum is jouw specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen

WIJNHANDEL LEUVEN HERENT KAAPWIJN BRUGGE KAAPSE WIJNEN ZUID-AFRIKAANSE WIJN ONLINE KOPEN

Wie zijn wij?

Mundi Vinum is een online wijnhandelaar uit Leuven (Herent). Wij zijn een wijnwinkel gespecialiseerd in import Zuid-Afrikaanse wijnen. Uiteraard bieden we wijnen aan uit verschillende landen. Dankzij onze lokale aanwezigheid kunnen we wijnen snel leveren in de regio Leuven en omstreken.

Waarom kiezen voor een lokale wijnhandel uit Leuven?
Als wijnhandelaar uit Herent (nabij Leuven) kan Mundi Vinum zich een lokale speler in de wijnhandel noemen. Dankzij een specialisatie in Zuid-Afrikaanse wijnen brengen ze heel wat lekkere wijnen uit de ‘nieuwe wereld’ naar Leuven aan een voordelig tarief.

Naast top wijnen uit Zuid-Afrika biedt Mundi Vinum wijnen aan uit verschillende topstreken. Zo kunnen ze een compleet en ruim assortiment aanbieden waarin iedereen zijn ideale wijn kan terugvinden.

Mocht U verder nog vragen hebben over een bepaald wijndomein mag U steeds contact met ons opnemen.

©by Mundi Vinum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *