Leren wijn proeven & smaakpapillen ontwikkelen

hoe kan je leren wijnproeven , hoe moet je wijnproeven, tips, wijnblog,

Wil je weten hoe je kunt leren wijn proeven en je smaakpapillen hiervoor ontwikkelen? In dit artikel vind je meer informatie hierover !

Over smaakt valt niet te twisten! Sommige wijnkenners zullen deze uitdrukking discutabel noemen, anderen zullen zich misschien eerder hierin herkennen. Toch is wijnproeven veel meer dan simpelweg een slok nemen, uitspugen en beoordelen. Wil je leren wijn proeven en daarbij ook direct je smaakpapillen ontwikkelen? Lees dan vooral even verder!

In onderstaand artikel leer je namelijk de meest belangrijke basisprincipes, zodat je van elke wijnproeverij, een unieke smaakbeleving kunt maken. Bovendien kun je met enige proefskills op zak, ook direct een stuk beter van je volgende glas wijn genieten.
Hoe kun je wijn leren proeven?
Wijn leren proeven begint met een goede voorbereiding. Zorg allereerst dat je het etiket niet kunt zien, zodat je vooraf geen associaties over de smaak van de wijn kunt vormen. Het is namelijk van belang dat je met een neutrale blik kunt proeven.

Pen en papier komen bij het wijnproeven ook goed van pas. Zo kun je korte notities over je bevindingen maken. Hieronder een beknopt stappenplan waarmee je de smaak van verschillende wijn beter kunt onderscheiden.

Veel sommeliers gebruiken dit stappenplan om de smaakpapillen te verfijnen en het vermogen om het karakter van wijnen te herinneren en te trainen. Elke stap is vrij makkelijk te volgen, zodat iedereen vrij snel enige proefskills kan ontwikkelen. Het leren proeven van wijn bestaat uit:

hoe leer je wijnproeven, leer het in onze wijnblog

Stap 1. Beoordeling van kleur

Voordat je direct een slok neemt wil je het uiterlijk van de wijn beoordelen. Hiervoor pak je het wijnglas bij de steel vast en houd het glas tegen een neutrale achtergrond. Vervolgens beoordeel je de kleur van de wijn op basis van helderheid en doorzichtigheid.

Is de wijn troebel van kleur? Dan zit er meer bezinksel in de wijn dan bij een heldere wijnsoort. Verder geeft de kleur een beeld over de druifsoort en leeftijd van de wijn:

Naar mate de wijn ouder wordt veranderd ook de kleur. Bij witte wijn varieert de kleur van lichtgroen (jong) tot geel (oud). Rode wijn kleurt van lichtrood (jong) tot aan roestig bruin (oud). De kleur van rosé bevindt zich altijd ergens binnen het kleurspectrum van rode wijn.

wijnblog kleur in de wijn beoordelen

Stap 2. Walsen van het glas

Hiervoor houd je het glas subtiel bij de steel vast en maak je kleine draaibewegingen.
Zorg ervoor dat de wijn genoeg in het glas kan bewegen, zodat er net even wat extra zuurstof bijkomt. Hierdoor komen de aroma’s beter vrij en blijven beter in het glas hangen.
Bovendien kun je door het wijnglas vooraf kort te walsen, ook de subtiele hinten van de wijn beter onderscheiden. Schenk een wijnglas daarom nooit te vol, anders kan er niet gewalst worden.

Stap 3. Beoordeling van geur & aroma


Wijn leren proeven gaat niet zonder vooraf de geur te beoordelen. Ruik hiervoor aan het glas, totdat je neus de aroma’s van de wijn volledig heeft opgenomen. Probeer hierbij zo goed mogelijk je focus te bewaren, zodat je de meest subtiele geurtinten kunt onderscheiden.

Voor onervaren wijnproevers is het trouwens verstandig om te beginnen met het onderscheiden van de hoofdcategorieën. Deze staan hieronder kort omschreven.

Primaire aroma’s
De eerste categorie vertaalt zich in de primaire aroma’s van druiven en ander fruit, kruiden en bloemige tonen. Veel wijnen worden van druiven gemaakt, waardoor beginners vooral de citrusachtige aroma’s zullen herkennen.

Secundaire aroma’s
De tweede categorie omvat de secundaire aroma’s. Deze ontstaan vooral tijdens het maken van wijn, waardoor elke wijnmaker een uniek product met herkenbare aroma’s kan produceren.

Veel wijnmakers gebruiken hiervoor al decennialang aroma’s op basis van gist. Vooral in witte wijnen zijn deze aroma’s makkelijk te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan noot- en kaasachtige aroma’s.

Tertiaire aroma’s
De derde categorie bevat aroma’s die ontstaan tijdens het verouderingsproces van wijn. Dit gebeurd meestal in de fles, of in speciale wijnvaten van eikenhout. Tertiaire aroma’s zijn doorgaans vrij krachtige aroma’s van onder anderen; cederhout, herfstbladeren, tabaksgeur en kruiden.

Stap 4. Beoordeling van smaak

Van citrus tot zwarte kers en van aardachtige smaken tot frisse fruitaroma’s. De meeste aroma’s die tijdens het proeven worden opgemerkt, kunnen niet alleen per wijnsoort, maar ook per persoon behoorlijk verschillen.

Hierdoor vormen de meeste wijnproeverijen voor zowel beginners als doorgewinterde wijnproevers, een unieke en vooral ook persoonlijke ervaring. De laatste stap is natuurlijk het moment waarop je de hele tijd hebt gewacht.
Leren wijnproeven als een professional
Als je wilt leren proeven als een professional, dan slurp je de wijn uit het glas zodat je deze vervolgens in je mond even kort kunt laten hangen. Ook de smaak van wijn heeft namelijk een begin (tong), midden (midden gehemelte) en einde (keel). Het is van belang dat je gehele smaakpalet met de wijn in contact komt.

Even kort de wijn in je mond spoelen werkt hiervoor uitstekend. Sommige wijnproevers maken voor enkele seconden een kauwende beweging. Anderen laten de wijn kort door hun voortanden vloeien. Dankzij deze bewegingen komen ook weer andere aroma’s vrij. Deze had je bij het nemen van een ‘normale slok’ natuurlijk nooit geproefd.

wijn proeven en beoordelen

Stap 5. Uitspugen of doorslikken?

Het uitspugen of doorslikken van de wijn is een persoonlijke keuze. Wil je bijvoorbeeld nog een aantal wijnen proeven, dan kan het verstandig zijn om de wijn uit te spugen. Bij het uitspugen kun je bijvoorbeeld nagaan welke smaken er in je mond achterblijven.

Kies je ervoor om de wijn toch door te slikken, probeer dit dan zo langzaam mogelijk te doen. Denk hierbij vooral aan het mondgevoel dat achterblijft. Voelt de binnenkant van je mond droog aan? Is de smaak evenwichtig of juist uit balans? Dit heeft doorgaans met het tanninegehalte van de wijn te maken.

Ook in je keel kunnen er namelijk nog allerlei aroma’s vrijkomen. Hoe lang de afdronk duurt verwijst doorgaans naar de kwaliteit van de wijnsoort. Blijft de smaak langer hangen dan is de wijn doorgaans ook van hoge kwaliteit. Bij lagere kwaliteit wijnsoorten zal de smaak dus ook sneller uit je mond verdwijnen.

leren wijnproeven wijnblog

©by Mundi Vinum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *