Zuid-Afrikaanse wijnen kopen

WIJNEN UIT ZUID-AFRIKA

Hartelijk welkom bij Mundi Vinum, dé online wijnhandel voor al uw Nieuwe Wereld- en Zuid-Afrikaanse wijnen aan de beste prijs/kwaliteit. Wij zijn gespecialiseerd in maar liefst 50 wijndomeinen uit Zuid-Afrika en zijn hiermee veruit de grootste invoerder en verdeler van top wijnhuizen uit de bekendste wijnstreken uit dit ‘baie lekker wynland’, en dit aan de beste prijs/kwaliteit. Ben jij op zoek naar je dagdagelijks slobberwijntje aan de beste/prijs kwaliteit of zoek je net een wijn met net dat tikkeltje meer?  Wij hebben dat allemaal in ons gamma en helpen u graag verder.  Neem dan gerust contact met ons op. Om u duidelijk te maken hoe de wijnwereld in Zuid-Afrika is ontstaan en geëvolueerd tot wat het nu is geworden is hier een klein lesje geschiedenis ter verduidelijking.  Daarna krijgt U een overzicht van alle Zuid-Afrikaanse wijndomeinen in het gamma bij Mundi Vinum.

De Afrikaanse Taal

Het Afrikaans is een Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit 17de eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaaps-Hollands genoemd. Waarschijnlijk is 85 tot 90 procent van de woordenschat van Nederlandse origine. Zowel grammaticaal als in woordenschat is de taal beïnvloed door het Frans, Portugeel, het Maleis, de Bantoe-talen, de Khoisan-talen en tegenwoordig ook door het Engels. De grootste verschillen tussen het Afrikaans en Nederlands zijn dan ook de spelling, grammatica en morfologie.

Deze 2 talen zijn onderling verstaanbaar. Voor Nederlandstaligen is het gemakkelijker om Afrikaans te verstaan dan omgekeerd, maar het tegenovergestelde wordt ook weleens beweerd.

Het is een meerderheidstaal in het westelijke deel van het land, respectievelijk de provincies West-Kaap en Noord-Kaap en is de moedertaal van de meeste kleurlingen en blanken.

AFRIKAANS VOL II CABERNET SAUVIGNON (2)

.

De geschiedenis over de wijnbouw in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is echt een prachtig land. Mooie natuur, lekker eten, vriendelijke mensen maar vooral lekkere Zuid-Afrikaanse wijnen. Maar het land heeft ook een donkere geschiedenis. De komst van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1652, heeft voor veel ontwikkeling en rijkdom gezorgd. De slavernij en de apartheid zijn zwarte bladzijden in de geschiedenis.
De oorspronkelijke bewoners werden voor de komst van de VOC al geconfronteerd met Europeanen. Met hun komst namen zijn hun ambitie mee om alle Afrikanen te onderwerpen aan hun eigen regels en heerschappij. In 1948 kreeg dit een officiële term: apartheid. Zuid-Afrika is niet te begrijpen zonder een stukje kennis van hun geschiedenis.

apartheid nelson mandela warwick wine estate
Deze foto van Nelson Mandela werd genomen tijdens ons bezoek aan Warwick Wine Estate in Stellenbosch.

Nelson Mandela (Madiba)

Als we het over Zuid-Afrika hebben mogen we deze man zeker niet vergeten. Nelson Mandela (1918-2013) sloot zich in 1944 aan bij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC – opgericht in 1912). In 1962 kwam Mandela als leider van de militaire tak van de ANC gevangen te zitten, en vanaf 1964 ‘levenslang’ op Robbeneiland, tot 1990. Na zijn vrijlating werd Nelson Mandela in 1994 president van Zuid-Afrika. Hij slaagde erin de apartheid afgeschaft te krijgen.

Nelson Mandela had een grote invloed op de verkoop van de Zuid-Afrikaanse wijnen.

Zuid-Afrika als de nieuwe wereldwijn

Hoewel Zuid-Afrika tot de ‘nieuwe wereld’ van de wijn behoort, wordt er al sinds 1652 wijn verbouwd. De Nederlanders die hiermee begonnen wisten echter niet zoveel van wijn. Pas enkele jaren later verschenen de Franse Hugenoten (=protestanten) in Franschhoek en. Zij wisten wel hoe je wijn maakt, en met hun verfijnde methoden werd de kwaliteit flink verbeterd.
De boycot ten gevolge van de apartheid zorgde ervoor dat Zuid-Afrikaanse wijn niet of nauwelijks in België verkrijgbaar was. Met de vrijlating van Mandela en de afschaffing van de apartheid in 1994 werden de sancties opgeheven, en begonnen de Zuid-Afrikaanse wine estates aan een inhaalrace door het wegvallen van de politieke barrières.
We zijn nu bijna 40 jaar verder en het land barst van de jonge, ambitieuze en creatieve wijnmakers die staan te popelen om de wereld te veroveren met hun prachtige wijnen.

Hugenoten vluchten naar Zuid-Afrika

Frankrijk 1686 – Veel Hugenoten slaan op de vlucht naar het buitenland. In Frankrijk worden ze vervolgd en leiden ze een gevaarlijk bestaan. Op 31 december hijsen een aantal vluchtende Hugenoten de zeilen om naar de Kaap de Goede Hoop te varen. Na een lange tocht over zee komen ze aan in een totaal andere wereld. Ze maken er het beste van en proberen een wijnindustrie op te zetten.

hugenoten ontstaan franschhoek zuid-afrika

DE WIJNGEBIEDEN VAN ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika is een groot land. Het gebied in Zuid-Afrika waar de druiven verbouwd en de wijnen gemaakt worden is daarentegen klein. Vanwege het hete klimaat liggen de wijngaarden dicht bij de kust. De zeewind zorgt voor verkoeling wat een ideaal klimaat creëert voor het verbouwen van druiven. Er zijn dan ook geen wijnhuizen te vinden die verder dan 200 kilometer van de kust liggen.
De druiventeelt concentreert zich vooral in de Westkaap, vlakbij de plek waar de Atlantische en Indische oceaan elkaar ontmoeten.
In plaatsen als Stellenbosch, Paarl en Franschhoek draait alles om de wijnbouw. Het is geweldig om daar rond te rijden en alle estates af te gaan. Overal wordt je gastvrij ontvangen en proeven kan altijd. Niet alleen de wijnen zijn geweldig, ook het landschap is indrukwekkend!

WIJNKAART MET DE BELANGRIJKSTE KAAPSE WIJNLANDEN

Wijngebieden in Zuid-Afrika

De Belangrijkste druivenrassen in de West Kaap

 

witte druivensoorten

* Chenin Blanc (Steen)
* Sauvignon Blanc
* Chardonnay

Rode Druivensoorten 

* Pinotage
* Shiraz
* Cabernet Sauvignon
* Merlot

BEKENDE ZUID-AFRIKAANSE WIJNEN UIT DE 10 BELANGRIJKSTE WIJNSTREKEN bij Mundi Vinum

1. CONSTANTIA

Constantia omvat de alomgekende Constantiavallei waar Simon Van Der Stel zijn historische boerderij stichtte. Uit deze streek komt de dessertwijn die in de 19e eeuw zo populair was. De wijngaarden liggen tegen de hellingen van de Constantiaberg, een uitloper van de Tafelberg met Kaapstad aan zijn voet. De wijnstokken profiteren er van de schaduw van de berg tijdens de middag en van de koele zeewind uit False Bay op nog geen 8 km afstand. Irrigatie is overbodig omdat er voldoende regen valt.
Er zijn 5 estates in de ward die allen de traditie om uitstekende wijnen te maken voorzetten.

CONSTANTIA

Er zijn 5 estates in de ward die allen de traditie om uitstekende wijnen te maken voorzetten.
In het gamma bij Mundi Vinum stellen we jullie hier het domein van Constantia Glen voor, met een prachtige rode Bordeaux blend en een witte Bordeaux Pessac Leognan blend die menig wijnkenner de wenkbrauwen zal laten fronsen.

2. DURBANVILLE

Enkele kilometers ten noorden van Kaapstad ligt het wijngebied Durbanville. De plaats Durbanville werd in 1836 genoemd naar de toenmalige gouverneur van de Kaap, sir Benjamin D’Urban.
Durbanville ligt net als Constantia heel dicht bij Kaapstad en een aantal wijngaarden zijn inmiddels zelfs opgeslokt door de noordelijke buitenwijken van deze stad.

DURBANVILLE

Hier hebben we het topdomein van Altydgedacht in het gamma, die een lekkere wijn maakt van de Barbera (Italiaanse druivensoort).

altydgedacht barbera pinotage sauvignon blanc gewurtztraminer

3. STELLENBOSCH

Stellenbosch is een gezellig universiteitsstadje en het neusje van de zalm van de wijnstreken in Zuid-Afrika. Witte, Kaaps-Hollandse huizen, eeuwenoude bomen, gezellige restaurants en caféetjes maken Stellenbosch tot de perfecte plaats om een paar dagen je tent op te slaan want hier kan je overal de beste Stellenbosch wijn proeven.
In het verleden woedde er drie keer een grote brand waardoor grote delen van de stad werden verwoest. Veel gebouwen werden echter herbouwd in de oorspronkelijke Kaaps-Hollandse stijl.
Bovendien produceren ze in Stellenbosch de betere Zuid-Afrikaanse wijnen.

STELLENBOSCH

Onze domeinen uit Stellenbosch zijn :

* Warwick Wine Estate
Bartinney
* Rust en Vrede Estate
* De Toren
* Meerlust
* Waterford Estate
* Louisvale
* Morgenster (bekend om haar top olijfolie)
* Vilafonté
* Beeslaar (wijnmaker bij Kanonkop – Stellenbosch)
* Capensis (prijswinnaars beste Chardonnay van Zuid-Afrika)

Video : De Toren Private Cellar met hun topwijnen De Toren ‘Z’ en ‘Fusion’

 

4. FRANSCHHOEK

Franschhoek is een pittoresk dorp gelegen in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap op zo’n 70 kilometer afstand van Kaapstad en is een van de oudste plaatsen in Zuid-Afrika.
Het dorp heette oorspronkelijk Olifantshoek vanwege de vele olifanten die hier in de vallei voorkwamen. Einde 1600 kwamen hier enkele Franse Hugenoten (vervolgde ongelovigen) wonen.
De kolonisten aan de Kaap begonnen de buurt daarom al snel “Fransche Hoek” te noemen en in de 18e eeuw wordt de naam van het dorpje officieel “Franschen Hoek”, later vereenvoudigd tot Franschhoek. Het zijn de Franse Hugenoten die de ‘savoir faire’ op wijngebied in Zuid-Afrika hebben binnengebracht.

FRANSCHHOEK

Onze domeinen uit Franschhoek zijn :

* Bellingham (top Pinotage en Shiraz wijnen)
* Jacques Mouton met z’n prachtige Malbec blend
Droom wijn van Kathleen Aerts 

droom wijn witte rode rosé kathleen aerts prik en tik kaapsewijn steven van hoof vtm2 villa zuid-afrika prik & tik prik en tik wijn kopen k3 wijn

5. PAARL

Paarl betekent “parel” in het Afrikaans. Deze benaming dankt de regio aan de reusachtige ronde rotsen die rondom de stad glimmen na een regenbui. Paarl ligt 60 km ten noorden van Kaapstad en is een belangrijk wijndistrict in Zuid-Afrika.

PAARL

In dit wijngebied hebben we volgende domeinen in het gamma :

* Fairview (The Goafather, Goats Do Roam)
* Ridgeback (Viognier)
* Douglas Green (Beach House series)

Video links : Fairview

6. OVERBERG

Nog niet zo lang geleden is men begonnen met het aanleggen van wijngaarden in deze koele zuidelijke streek. Nieuwe wijngebieden hier zijn Elgin en Walker Bay. Uit dit laatste gebied, vlakbij de kustplaats Hermanus gekend om z’n walvissen te spotten, komen nu wijnen van een aantal van Zuid-Afrika’s beste druivensoorten zoals de Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon Blanc.

OVERBERG

Hier wijnen van volgende wijndomeinen bij Mundi Vinum

* Kruger Family Wines (Hemel en Aarde Vallei)
* Almenkerk (Elgin)
* Lothian Vineyards (Elgin) 
* Lismore Estate (Greyton)
* Crystallum (Walker Bay).

Video : Almenkerk Wine Estate (wijnmakers hebben Belgische roots)

7. ROBERTSON

Robertson ligt in de Breede Rivier Valley, waar vanwege de hitte irrigatie nodig is om druiven te laten groeien. Het ligt wat verder in het binnenland aan de prachtige Route 62, en omvat ruim 60 wijnhuizen. De bodem is rijk aan leem en maakt het hier uitermate geschikt voor de wijnbouw. De zomertemperaturen zijn hoog en de gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt rond de 380 mm. De constructie van een grote dam aan het begin van vorige eeuw zorgde voor een betrouwbare en goedkope irrigatie. Dit heeft geleidt tot de snelle groei van estates en coöperaties in deze streek. Ons topwijndomein is hier zonder twijfel Graham Beck met z’n befaamde bubbels op de MCC methode (Méthoque Cap Classique) oftewel hier nog al te graag Vonkelwijn genoemd.

ROBERTSON

Voor je dagelijks lekker glaasje wijn aan een onklopbare prijs heb je het domein Sarah’s Creek in ons gamma met wijnen van de Merlot en Cabernet Sauvignon in rood en Chardonnay en Sauvignon blanc voor wit.

Video : Graham Beck, een ware ontdekking voor de bubbelliefhebber

Nieuw uit Robertson : Lozärn Wine Estate, een top Chardonnay, een geweldige Bordeaux Blend en een verfijnde Carmenère wijn !

8. TULBAGH

Ten noorden van Paarl vinden we het klein wettelijk omschreven wijndistrict Tulbagh. Tulbagh heeft bijgevolg een eigen herkomstbenaming “Wine of Origin Tulbagh”. Het plaatsje Tulbagh is schitterend gelegen in een vallei geheel omgeven door de Winterhoek bergen. Bodemsoorten in de vallei zijn gevarieerd, van zandbodems in de vallei tot bodems die zeer veel steen bevatten hoger de hellingen op. De zomertemperaturen zijn hier hoog. In dit bergachtig gebied zijn veel verschillende microklimaten, waar m’n dankbaar gebruik van maakt.

TULBAGH

In het gamma van Mundi Vinum vinden we volgende wijndomeinen terug :

Saronsberg met vooral top Shiraz wijnen (Rhône blends) hun Full Circle wijn haalt zelfs 5 sterren in de Wine Platter’s Guide en Rijk’s Private Cellar met hun top Pinotage wijnen. Beide domeinen vallen jaar na jaar in de prijzen voor hun wijnen in de Wine Platter’s Guide.

Video : het prachtige Saronsberg domein in Tulbagh

9. SWARTLAND

Swartland grenst in het Noorden aan Piketburg en verschilt que ligging en klimaat dan ook niet veel van deze streek. Swartland is tegenwoordig één van de meest spannende wijndistricten van Zuid-Afrika. Vroeger werd er voornamelijk wijn in bulk geproduceerd. Maar de laatste decennia zijn er tientallen getalenteerde, avontuurlijke wijnmakers neergestreken die het district afspeuren naar specifieke terroirs. Ze maken moderne, kwaliteitswijnen en schuwen niet om te experimenteren. Swartland dankt zijn naam aan de zwarte gronden die veel graniet bevatten en de struiken die na regenval zwart kleuren.

dewaldt heyns pinotage chenin blanc shiraz

SWARTLAND

Bij Mundi Vinum vind je de het wijndomein van Dewaldt Heyns (ook wijnmaker bij Saronsberg) terug, die topwijnen maakt van de Pinotage, Shiraz en Chenin Blanc.

Foto links : wijnmaker Dewaldt Heyns, tevens ook wijnmaker bij Saronsberg 

10. WORCESTER

Qua omvang is Worcester de grootste wijnproducent van het land. De streek beslaat een groot deel van de Breede Rivier Valley en haar zijrivieren. Ongeveer een kwart van alle wijnen afkomstig uit Zuid-Afrika komen uit deze streek. Omringd door de bergen vind je hier veel bijzondere wijnhuizen. Wat ook opvalt zijn de witte kerkjes die nadrukkelijk boven de wijnvelden uitkomen. Behalve wijn is Worcester ook beroemd vanwege zijn brandywijnen.

WORCESTER

In dit wijngebied hebben de wijnen van Alvi’s Drift uit Scherpenheuvel (ja toch wel in Zuid-Afrika hoor, wel Scherpenheuwel geschreven maar …heuvel uitgesproken ) en Bela Bela (met hun alomgeprezen Cape Blend)

Video : domein Alvi’s Drift in the kijker

Mundi Vinum is jouw specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen

online wijnhandel in leuven herent bertem

Wie zijn wij?

Mundi Vinum is een online wijnhandelaar uit Leuven (Herent). Wij zijn een wijnwinkel gespecialiseerd in import Zuid-Afrikaanse wijnen. Uiteraard bieden we wijnen aan uit verschillende landen. Dankzij onze lokale aanwezigheid kunnen we wijnen snel leveren in de regio Leuven en omstreken.

Waarom kiezen voor een lokale wijnhandel uit Leuven?
Als wijnhandelaar uit Herent (nabij Leuven) kan Mundi Vinum zich een lokale speler in de wijnhandel noemen. Dankzij een specialisatie in Zuid-Afrikaanse wijnen brengen ze heel wat lekkere wijnen uit de ‘nieuwe wereld’ naar Leuven aan een voordelig tarief.

Naast top wijnen uit Zuid-Afrika biedt Mundi Vinum wijnen aan uit verschillende topstreken. Zo kunnen ze een compleet en ruim assortiment aanbieden waarin iedereen zijn ideale wijn kan terugvinden.

 

Mocht U verder nog vragen hebben over een bepaald wijndomein mag U steeds contact met ons opnemen.

©by Mundi Vinum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *