SYRAH - SHIRAZ

De syrah druif of shiraz zoals hij in Australië wordt genoemd is rond 1990 aan zijn opmars begonnen. Doordat de wijnen uit Bordeaux sterk begonnen te stijgen van prijs kwamen andere wijnen onder de aandacht. Zo ook de wijnen uit de Rhône streek waar Syrah zijn hoogtepunt bereikt in de AOC Hermitage en Côte-Rôtie. Tegelijkertijd werden de wijnen uit warmere streken ook populairder. Ook Australië begon toen te beseffen welke prachtige resultaten ze konden bereiken met de shiraz.

Kenmerken:

Syrah prefereert een warm klimaat en is een krachtige groeier met een goede vruchtdracht. Het ras is gevoelig voor wind en vertoont snel chlorose (geelkleuring). Syrah laat zich fantastisch mengen met andere druivensoorten. Het ras produceert dieprode wijnen met veel tannine, ze zijn rijk aan zuur, vol en krachtig. Wegens het hoge tanninegehalte moeten ze lang op hout liggen. De jonge syrahwijnen geuren naar rode rijpe vruchten (cassis) en specerijen (peper). Later vindt men in het aroma geuren van zwarte bes, pruim, framboos, ceder, zoethout maar ook van bloemen.

Filter