Cava, de wereld van Spaanse mousserende wijn!

: Wil je weten wat Cava precies is? In deze blogpost vind je meer informatie over deze Spaanse mousserende wijn!

Wat is Cava?

Cava wijn is een mousserende wijn en wordt met name in het Noordoosten van Spanje gemaakt. Denk hierbij aan de regio in de buurt van Barcelona, deze streek wordt ook wel de genoemd. Ongeveer 90% van alle cava ter wereld komt hier oorspronkelijk vandaan. Een van de meest authentieke steden is Sant Sadurní d’Anoia. Verder bestaan er nog zo’n zeven andere regio’s in Spanje waar cava geproduceerd mag worden.

De druivensoorten die doorgaans voor de productie van cava worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld Macabeo (ook wel Viura genaamd) samen met Parellada en Xarel·lo. De combinatie van deze druiven vertaalt zich in fruit en frisheid gecombineerd met zuren en aroma’s.

Naast bovenstaande Spaanse druiven gebruikt men bijvoorbeeld ook de bekende Franse druivenrassen zoals Chardonnay en Pinot Noir voor de productie van cava wijn. Uiteindelijk siert de smaak van de meeste cava wijnen zich door de complexe hinten van citrus.

Een echte cava kun je normaliter aan de vierpuntige ster onderop de kurk herkennen. Daarnaast heeft cava wijn vaak de kwalificatie DOC. Hiermee zie je dus direct of dat de fles ook daadwerkelijk uit de Penedès komt.

wijnhandel in leuven en herent wijnen uit zuid-afrika online kopen

Ons assortiment Cava Wijnen

We bieden heel wat verschillende Cava wijnen aan de beste prijs/kwaliteit. We koppelen deze graag samen aan jouw smakenpallet. We beantwoorden je vragen graag!

de vorm van een cava fles en de kurk wijnblog verschil tussen cava prosecco en champagne

De typische Cava fles

Cava wijnen worden op de markt gebracht in flessen die onderling zeer verschillen, van de meest praktische tot de meest feestelijke net zoals de Champagne wijnen in deze flessen worden gebotteld.

De bekendste flesvorm van de Cava is de gebruikelijke Champagne “fles” van 75 cl. 

Het ontkurken van een Cava fles

Vandaag de dag wordt de Cavafles ontworpen om bestand te zijn tegen een druk van 20 bar, dat is 3 keer zo veel als de druk van de Cava zelf. Tijdens de gisting, of de schuimvorming,speelt het afsluiten van de fles een essentiële rol.

Wat betekent cava wijn?

Het woord ‘Cava’ betekent in het Catalaans ‘kelder’. Dit is de plek waar de mousserende wijn ligt te rijpen. De productie van cava wijn begint ergens aan het eind van de 19e eeuw. In die tijd werd de oogst in de regio Penedès vernietigd waardoor de wijnmakers in de regio voor een oplossing moesten zorgen.

Destijds nam men een voorbeeld aan de productie van de mousserende wijnen uit Frankrijk. Deze wijnen werden namelijk in kelders opgeslagen. Aangezien er tijdens dezelfde periode een handelsoorlog tussen Spanje en Frankrijk woede, was het vanwege de belachelijk hoge importtarieven bijna onmogelijk om champagne uit Frankrijk te importeren. De Spaanse wijnmaker met de naam Josep Raventòs kwam destijds met de meest geschikte oplossing.

Uiteindelijk bleek zijn innovatie methode de katalysator te zijn voor de productie van Cava wijnen zoals we die vandaag de dag kennen. Tegenwoordig produceren tientallen wijnmakers de Spaanse mousserende wijn waar iedereen zo dol op is!

 

Volgens welke methode wordt cava wijn gemaakt?

De traditionele methode waarmee men nog altijd cava wijn maakt is door de jaren heen hetzelfde gebleven. Deze methode noemt men ook wel de metodo tradicional. Dit wil zeggen dat de tweede gisting in de fles plaatsvindt.

De wet schrijft een minimale rijping van 9 maanden voor een fles cava. Rijpt een cava wijn voor een periode van 18 maanden? Dan wordt dit ook wel een Reserva genoemd en bij 24 maanden Gran Reserva.

rijping van de cava in de wijnkelders verschil tussen cava en champagne wijnblog mundi vinum wijnhandel herent leuven

Waarom is Spaanse cava wijn zo populair geworden?

Er bestaan talloze redenen waarom cava wijn door de jaren heen zo populair is geworden. Een belangrijke verklaring is de relatief lage prijs die je doorgaans voor een kwalitatieve fles cava wijn kwijt bent.

Bovendien is de productie van deze mousserende wijn beperkt tot slechts enkele wijnmakers. Dit speelt ongetwijfeld een belangrijke rol in de uiteindelijke kwaliteit van een cava wijn. Daarnaast is de beschikbaarheid meer dan voldoende te noemen, want bijna overal ter wereld vind je wel een lekkere fles cava in het schap van de supermarkt staan.

Wat is het verschil tussen cava uit Spanje en champagne uit Frankrijk?

Het verschil tussen cava en champagne zit hem vooral in de smaak en de aroma’s. Beide wijnen produceert men op basis van verschillende druivensoorten. Voor champagne kun je hierbij denken aan bijvoorbeeld Pinot Noir en Chardonnay. Cava wordt eerder geproduceerd van druivensoorten als Parellada, Xarel-lo en Macabeo.

Dit verschil in druif betekent dat zich verschillende smaken zullen ontwikkelen, waardoor je uiteindelijk ook totaal andere wijnen zult krijgen. Bovendien kenmerkt het karakter van cava wijn zich door de hinten van citrus, terwijl de meeste champagnes van die herkenbare aroma’s van rijp fruit en gist bevatten.

Aanvullend verschilt ook de prijs per fles behoorlijk tussen beiden wijnen. Een fles cava zal doorgaans een stuk goedkoper over de toonbank gaan, dan een kwalitatieve fles champagne.

CHAMPAGNEHUIS BERNARD REMY

Op een paar kilometer van de drukte van Reims en Epernay, vinden we het Champagnehuis Bernard Remy, meer dan 50 jaar geleden opgericht door Bernard Remy zelf.
Het is in Allemant, een klein dorpje aan de Côte des Blancs, waar de familie Remy hun druiven omzet in champagnewijn.

Zijn zoon Rudy, die in 1996 op de boerderij arriveerde, nam het huis in 2008 over, maar Bernard is nooit ver weg.

 

Champagne Bernard Remy

Ontdekken?

Wat is het verschil tussen cava en prosecco?

Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedès, het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Aragon en de Rioja streek worden er ook op kleinere schaal cava’s gemaakt.

De Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn, de productiezone van de Prosecco strekt zich uit over de band van de heuvels van de provincie van Treviso en omvat het gebied tussen de steden van Conegliano en Valdobbiadene.

Net als bij champagne wordt ook prosecco van andere druifsoorten gemaakt. De aroma’s van prosecco zijn hierdoor zowel fruitig als bloemig te noemen. Een cava wijn zal zoals hierboven ook al staat omschreven meer citrus-achtige aroma’s bevatten.  

Ook verschilt de methode waarop deze wijnen worden gemaakt. Cava wordt namelijk volgens de traditionele methode geproduceerd, terwijl prosecco volgens de charmat methode wordt gemaakt.

Bij deze methode is het gebruikelijk om de bubbels tijdens het productieproces handmatig toe te voegen. Bij cava zal het koolzuur in de fles op natuurlijke wijzen ontstaan. Hierdoor zijn de bubbels van prosecco vaak wat aanweziger, terwijl de bubbels in cava wijn eerder subtiel zullen zijn.

 

Proefpakket Prosecco & Lambrusco

Bestellen?

Vonkelwijn uit Zuid-Afrika

Bij Mundi Vinum hebben we ook de Zuid Afrikaanse schuimwijnen reeds ontdekt. Hoewel Zuid-Afrika tot de ‘nieuwe wereld’ behoort wordt er al sinds 1652 wijn verbouwd. Dankzij verschillende jonge, ambitieuze en creatieve wijnmakers ontstaan er weer heel wat nieuwe schuimwijnen onder de naam ‘Vonkelwijn’ of ‘Methode Cap Classique’.

Wat is vonkelwijn?

 

Vonkelwijn: een prachtig woord, niet? Het komt uit Zuid-Afrika waar een taal wordt gesproken die dicht aanleunt bij de onze: het Afrikaans. Vonkelwijn is Afrikaans voor schuimwijn, waarin de belletjes dus “vonkelen”.

Vroeger zo’n 40 jaar geleden stond vonkelwijn voor een mindere kwaliteit en vaak zoeterig. Gaandeweg begonnen Zuid-Afrikaanse wijnmakers hun schuimwijn te verbeteren, naar het voorbeeld van Franse champagne.

De eerste stap was het toepassen van de “méthode champenoise”. De basis van het recept is een witte wijn  die door toevoeging van gist en suiker  een tweede gisting ondergaat in de fles. Daardoor ontstaan koolzuurbelletjes die in de fles gevangen blijven net zoals in een Champagne wijn.

De gepatenteerde termen “champagne” en “méthode champenoise” mogen buiten Champagne evenwel niet gebruikt worden. Vandaar dat de term “méthode cap classique” in Zuid-Afrika werd geïntroduceerd. Als dat op het etiket van een vonkelwijn staat, weet je dat hij gemaakt werd volgens de champagnemethode, vaak afgekort als MCC op het label.
De druiven zijn meestal dezelfde als in Champagne (pinot noir en chardonnay), maar er wordt ook cap classique gemaakt van andere druiven van Chenin Blanc, Pinot Blanc en Riesling druiven.

graham beck brut rose
Graham Beck Brut rosé Mcc

Onze favoriete Vonkelwijn (MCC)

Graham Beck Brut rose
5/5

Land : Zuid-Afrika
De Pinot Noir druiven groeien bij de kust op granietbodem, wat zorgt voor warme en volle wijnen. Handmatige oogst, alleen het sap van de eerste gisting wordt gebruikt voor deze wijn. De wijn rijpt gedurende 5 jaar in de fles op zijn droesem.
Druivensoorten: Pinot Noir, klein deel Chardonnay
Type: vonkelwijn, prikkelend en uitbundig
Kleur: zalmroze
Geur: Aroma’s van aardbei, framboos, aalbes, citroen, roze pompelmoes, jonagold appel.Verfijnde en florale expressie.Frappante gelijkenis met een authentieke Champagne rosé. (Gebruik van dezelfde druivensoorten en zelfde werkwijze als in de Champagne)
Afdronk: genereuze, romige mousserende wijn die het eerste mondcontact bepaalt.Heerlijke, smaakintensieve materie zonder de snijdende frisheid van de rustieke wijnen die we in de Champagne kunnen aantreffen.Mooie en fijne pareling.Elegant en lange aanhoudende finale

Onze favoriete Cava

Cava Flor de Raim Brut

4/5

Wijnland : Spanje – Sarral
Druivensoorten: 70 % Macabeo en 40 % Parellada
12 maanden rijping in de kelders
Geur: Zeer aangename florale neus (acacia, boterbloem) en fruitige aroma’s van citrus en Granny Smith (appelen)
Afdronk: Mooi gebalanceerde afdronk. Zeer verfrissend met een zeer aangenaam mondgevoel. Zeer fijne bubbels voor een cava !

Welke schuimwijn kies ik best?

Smaken verschillen, daar valt niet over te discusiëren. Maar iedereen geniet graag van een goed glas wijn. Om die wijn te vinden die 100% bij jou past kan je steeds bij ons terecht met al je vragen. We nodigen je ook graag uit op onze opendeurdag. Bovenstaande bubbels hebben wij alvast geproefd en goedgekeurd. Zo kan je gegarandeerd genieten van een top kwaliteit.

Kiezen voor een Cava, Prosecco, Champagne of Vonkelwijn?

Bij Mundi Vinum, de online wijnhandel uit Herent (bij Leuven) ben je aan het juiste adres. Hierdoor kan je makkelijk een goede fles wijn of bubbels vinden aan de beste prijs/kwaliteit.

Nog een vraag bij  jouw wijnkeuze?

Koppel je graag samen jouw smaakpallet aan de juiste wijn, of heb je nog een vraag? Contacteer ons gerust, we beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

©by Mundi Vinum

Kwaliteit

Bij ons kiest u uit een zorgvuldig gekozen assortiment van kwaliteitswijnen.

Tevredenheid

Bij ons staat uw tevredenheid centraal. 100% tevreden klanten is waarvoor wij gaan

Snelle levering

Wij staan voor een correcte levering. Uw bestelling , razendsnel bij u thuis geleverd.

Expertise

Heeft u vragen over uw bestelling? Mundi Vinum staat klaar om u te helpen per email of telefoon!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *