Sangiovese

Sangiovese

Deze rode druivensoort komt vooral in Italië voor.

Sangiovese (letterlijke vertaling: Het bloed van Jupiter) is een afstammeling van twee zeer oude druivenrassen: Ciliegiolo, een oude variëteit uit Centraal-Italië, en Calabrese di Montenuovo. Deze druif is bijna zeker van Toscaanse origine en is één van de meest geplante druiven in Italië. Deze laatrijpe druif met lange en trage rijpingscyclus valt op door zijn hoge zuren, meer dan andere variëteiten. Deze karaktertrek vinden we terug bij alle variëteiten die behoren tot de grote groep van de Sangiovese. Daarnaast leidde zijn veranderlijkheid tot vijf grote genotypes (fysiologische rassen) met tal van klonen. Deze genotypes (biotypes) relateren zich rondom de combinatie van de verschillende groottes van trossen en bessen. Zo is er bijvoorbeeld Sangiovese grosso en Sangiovese piccolo. In totaal zijn er tachtig officieel gecatalogeerde klonen, waaronder de super gekende Brunello di Montalcino, Prugnolo, Prugnolo Gentile, Morellino...

Kenmerken van deze druivensoort
Sangiovese levert wijnen met een matig intense kleur en met typische aroma’s van zwarte kersen en wilde specerijen. Ze bevatten een hoge aciditeit en stevige tannines. Sangiovese verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Daar waar jonge Sangiovese typische kenmerken vertoont van rood (zure krieken, kersen) en/of zwart fruit (cassis of bramen) met leder en wat hout, ontstaan er na vele jaren uitgesproken tertiaire aroma’s die gaan van bosgrond of pels tot paddestoelen en zelfs truffels.
Waar komt deze druivensoort voor?
Sangiovese is overheersend aanwezig in zowel Toscana en Romagna. Tevens is Sangiovese te vinden in Marche en Umbria en een iets kleinere, maar toch significante aanwezigheid in Lazio, Campania, Puglia, Sardegna en Sicilia. Sangiovese wordt geplant in 16 van de 20 verschillende streken en eveneens in verschillende wijnregio's in de rest van de wereld, met steeds betere resultaten in onder andere Californië en Australië.

Deze druivensoort staan ook maar bekend onder deze druivensoorten : Brunello, Morellino, Prugnolo Gentile, Calabrese

Filter