AFRIKAANS
Afrikaans is 1 van de 11 officiële talen in Zuid-Afrika, die rijk is aan cultuur, geschiedenis en een gevoel van verbondenheid geeft aan al de andere 10 talen in dit prachtige land.
Jean Engelbrecht, eigenaar van de prestigieuze wijnmakerij Rust en Vrede in Stellenbosch, wordt filosofisch als hij spreekt over een van zijn favoriete onderwerpen. “Wijn brengt mensen samen”, legt hij uit. “Als je een glas wijn met iemand deelt, kom je dichterbij. Het helpt de communicatie tussen mensen te verbeteren. Wijn bouwt bruggen.”
De nieuwste wijn van Engelbrecht heet Afrikaans. Na de taal. Afrikaans - de wijn - werd gelanceerd tijdens de programma-aankondiging van de Toyota US Woordfees van dit jaar op 18 november 2020 en wil de taal zonder bagage vieren.
"Afrikaans, onze nieuwe wijn, is absoluut apolitiek", benadrukt hij. “Ik geloof oprecht en diep van mening dat de Afrikaanse taal niet mag worden gekaapt door exclusiviteit van binnen een specifieke groep. Afrikaans is niet beter of slechter dan welke andere taal dan ook. Alle talen zijn gelijk, terwijl gebruikers de ene niet boven de andere moeten verheffen.”
Voor Engelbrecht betekent dit natuurlijk ook dat sprekers en gebruikers van het Afrikaans terecht trots kunnen zijn op hun taalgebruik, zonder een gevoel van superioriteit of minderwaardigheid. “Afrikaans is een prachtige taal met schrijvers, dichters, academici, artiesten, muzikanten, acteurs en vele anderen die geweldig werk in het Afrikaans maken, net als elke andere taal.
“Afrikaans als taal die in de kunsten wordt gebruikt, hoeft dan ook geen afstand te doen van een andere taal ter wereld. Onze wijn genaamd Afrikaans vindt zijn oorsprong in een plaats die het Afrikaans als politiek instrument totaal verwerpt. Tegelijkertijd is het ook zo dat het Afrikaans vanuit vele sferen onder druk blijft staan. We hebben daarom een wijn gemaakt zonder politieke overwegingen die een viering is van de taal, ongeacht wie er spreekt en ervan geniet.”
Afrikaans drinken
Willem van der Colff, een vriend van Engelbrecht uit Stellenbosch, is verantwoordelijk voor het prachtig vormgegeven gedicht dat op het achteretiket van de Afrikaanse wijnfles staat. Met de titel “mijn taal” spreekt het gedicht in kleine letters over het vermogen van de Afrikaanse taal om een plaats te vinden in ieders hart en geest. De ongecompliceerde eenvoud van het dagelijks gebruik van het Afrikaans wordt gevierd in het gedicht en op deze manier wordt de wijn gepositioneerd als vriendelijk en toegankelijk voor iedereen.
Het design van het merklabel valt op door zijn eenvoud. Een zachte en minimalistische stijl is een kenmerk van Afrikaans, de wijn.
“Onze eerste poging was sterk en zwaar”, herinnert Engelbrecht zich. “Ik vroeg een paar goede vrienden om hun input en Elvis Blue merkte op dat hij het originele label te gewaagd vond. Ik stemde toe en we gingen terug naar de tekentafel. Het resultaat is het stijlvolle, zachte en strakke ontwerp waar we voor gekozen hebben. Van de kartonnen verpakking tot het label zelf, we hopen dat het merk een gevoel van elegantie creëert dat zowel stijlvol als eenvoudig is. We vertrouwen er ook op dat het een geweldige wijn is om van te drinken.”
Kletsen over wijn is duidelijk een passie van de man achter het super succesvolle landgoed Rust en Vrede.
Engelbrecht merkt op dat het maken van een excellente wijn prijzig is. De beste druiven zijn duur. Tot nu toe zijn er twee premium wijnen geproduceerd in de Afrikaans serie; een Cabernet Sauvignon/Cinsault en Chenin blanc/Chardonnay.
De Rust en Vrede wijnmaker Coenie Snyman gebruikt alleen druiven van uitstekende kwaliteit voor het Afrikaans. Het resultaat is een wijn van hoge kwaliteit.
Op de achterkant van elke fles Afrikaanse staat een leuk Afrikaans gedichtje van Elvis Blue. (Zuid-Afrikaanse dichter en liedjesschrijver)
My taal is 'n vuur
waarom vriende laatnag sit.
Of dalk is dit 'n veldbrand
wat niemand ooit kan blus.
Met my taal skets ek 'n prentjie
van dit wat in my is
en my woorde wys die krake
die donker en die lig.
My taal kan mense opbou
of als in stukke breek.
'n Monster of 'n engel
ek kan kies wie ek wil wees.
Wat bly van my oor
As ek sien hoe nietig ek is?
Net my taal sal my kan woorde gee
vir dit wat ewig is.
Sonder jou is ek arm
Sonder jou is ek kaal
My taal
Afrikaans
Elvis Blue
Zuid-Afrikaanse dichter en liedjesschrijver
©by Mundi Vinum
Onze nieuwe Gin L-3000 Leuvense/Leivese Gin is een feit !!!




Geschiedenis
Het begon allemaal met onze eerste Bertemse Gin B-3060. We haalden de pers en de bal ging aan het rollen. Al heel snel daarna volgde de Herentse versie H-3020. We vonden het nu dus hoog tijd voor ons volgende project: de Leuvense Gin L-3000.
Deze Leuvense Gin is ontstaan uit een mooie samenwerking tussen:
Fred van wijnhandel Mundi Vinum, gepassioneerd wijnkenner en -handelaar
Toni van Terroir Expressions, gedreven sommelier, die zorgde voor het recept
Pascale van Atelier P, de creatieve geest achter het ontwerp
Wij, de ‘3 musketiers’, hebben vanuit onze studententijd een sterke band met Leuven. We brengen deze lokale gin uit als streekproduct met als belangrijkste doel Leuven en haar Leuvens dialect wat meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast steunen we de plaatselijke verenigingen om hun goede doelen te realiseren. We hopen dat dit mensen terug samenbrengt in deze harde tijden.
Vorm
De ‘silhouetten’ in het ontwerp zijn geïnspireerd door de verscheidenheid van mensen en de vele kleurrijke karakters die onze samenleving telt.
De L in de naam verwijst naar Leuven, de 3000 naar de postcode.
In het ontwerp vind je een prachtige bewerking van de Oude Markt met op de achtergrond de torenspitsen van het Leuvens stadhuis.
Leuk detail: op onze prachtige bruine fles, met een knipoog naar de apothekersfles van vroeger, staat een selectie van Leuvense gezegdes op het etiket. Natuurlijk in het Leives.
Het dialect is immers wat aan het verdwijnen en hiermee willen we dit geweldig taaltje terug wat onder de aandacht brengen.
Voor de leken onder ons geven we de vertaling mee :
● Up radai goan (op stap gaan)
● E goe stuk in men kammezuil (dronken zijn)
● Zoë zot as tieleboës (goed gek zijn)
● Een goei scheir op d’Aa Met doen (een lief vinden op de Oude Markt)
● In Leive on de stoasse es er veil ammesoase (in Leuven is er veel plezier)
● Zjaloezie en biskandoëse (jaloezie en nijd)
● Da’s just een ingelke dat oep aa toeng pist (dat is wel heel lekkere drank)
● Zjatten en talloeren (het kan me allemaal niet schelen)
● Den Botaniken Hof (komt van Botanische tuin = kruidentuin van Leuven)
● Zoë zot as Leive foër (Leuven Kermis = prettig gestoord zijn)
Aangezien de lijst heel lang was worden de teksten op de flessen afgewisseld om de paar 100 flessen. Jij kan dus de trotse eigenaar worden van een echt collector’s item !
De Gin
Hier stonden 2 pijlers centraal :
– De gin moest gemaakt worden met de klassieke ingrediënten die je in elke verfijnde gin terugvindt.
– Leuven is een bierstad. Wij hebben dus ook wat bier in ons recept verwerkt.
Type : klassieke gin gemaakt met 17 botanicals
L-3000 Gin is ambachtelijk gemaakt met een meesterlijke combinatie van de 17 beste, zuiverste en natuurlijke botanicals vanuit de ganse wereld en met fijne kruidige Belgische hop voor een perfecte smaak. Deze 17 fijne kruiden en specerijen worden gedistilleerd in een traditionele Belgische koperen ‘alambiek’.
* Een aantal botanicals willen we prijsgeven. Maar zoals het een goed brouwer betaamt blijven er een paar geheim…
Hiermee kan je alvast aan de slag: bier, engelwortel, koriander, jeneverbes, zoethout, iriswortel, gember, kardemon en sinaasappel.
* Onze L-3000 Gin is met zijn zachte, complexe, kruidige en lichte citrussmaak DE perfecte keuze voor Gin & tonic.
Tip: gebruik bij voorkeur een neutrale tonic om de smaak van onze gin ten volle te laten uitkomen.
* We hebben ondertussen een aanvraag gedaan om in aanmerking te komen als streekproduct (Straffe Streek)… We hopen het beste!
Je kan dit fantastisch product bestellen bij:
Webshop van Mundi Vinum
Delhaize Bertem, Tervuursesteenweg 186 in Bertem
Temmerman Confisserie, Tiensestraat 200 in Leuven
Slagerij Rondou, Pensstraat 5 in Leuven
Delhaize Terbank, Tervuursesteenweg 154 in Heverlee
En…ge kunt er e goe stuk in ave kammezuil van zoëpe, want ’t es just een ingelke dat oep aa toeng pist !