Pinot Noir
De Pinot Noir druif heeft de reputatie de meest grillige druif ter wereld te zijn. Die reputatie verdiende de druif door zijn diversiteit en complexiteit. Daarnaast groeit de druif moeilijk en kan er maar moeilijk wijn van gemaakt worden. Er wordt wel eens gezegd dat de pinot noir de meest geliefde druif is bij wijnliefhebbers maar de meest gehate druif bij de wijnmakers. Gelukkig zitten wij aan de ‘goede’ kant en kunnen we dus gewoon genieten van een goed glas pinot noir. (Ook wel pinot nero genoemd)
Afkomst van Pinot Noir
De pinot noir is vooral bekend van de grote rode Bourgogne wijnen. Dat is ook de plaats waar er 2000 jaar geleden door de Romeinen reeds pinot noir geteeld werd. Er zijn echter mensen die beweren dat de druif afkomstig is uit het Nijldal in Egypte.
De naam “Pinot noir” is afkomstig van de Fransen. De druiventros lijkt sterk op een pijnboom (‘pin’). De relatie tussen beiden was dus snel gelegd.
De druif groeit het liefst in een niet al te warm en vrij vochtig klimaat. Al vroeg in het seizoen is de druif volledig gerijpt, dat neemt niet weg dat de druif best traag rijpt. Om die trage rijping waar te kunnen maken mag het dus niet al te warm zijn.
Vandaag de dag kan je de druif voornamelijk vinden in zijn originele regio (Bourgogne). Maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Californië, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika. Wij specialiseren ons trouwens in die Zuid-Afrikaanse wijnen. Een onontdekte parel voor wijnen.
Invloed van Pinot Noir
Op Champagne
De pinot noir druif wordt ook gebruikt om heerlijke Champagne van te maken. De druif groeit naast de Bourgogne ook goed in de Champagne streek. In die streek wordt de druif geassembleerd met de witte Chardonnay, en de blauwe Pinot Meunier. Die combinatie van druiven creëert een stevige en volle Champagne.
De smaak van Pinot Noir
De pinot noir druif heeft een dunne schil, dat brengt mee dat er weinig tannine aanwezig zijn en het sap vrij kleurloos is. De druif durft wel een bepaalde aardse smaak mee te brengen. Dat is een smaak waar je voor moet zijn en smaken verschillen nu eenmaal.
Jonge Pinot Noir
De jonge wijnen bevatten geur- en smaakelementen van viooltjes, rozen, frambozen, aardbeien, kersen, bosbessen en kruiden zoals dille en munt.
Oude Pinot Noir
De oudere wijnen brengen eerder smaken als leer, mos en truffel voort. De aardse tonen zijn hier ook meer uitgesproken.
Indien de pinot noir gerijpt werd op hout kunnen er nog elementen van zoethout, kaneel en vanille gevonden worden.
Ons assortiment Pinot Noir Wijnen
We bieden heel wat verschillende Pinot Noir wijnen aan. We koppelen deze graag samen aan jouw smakenpallet. We beantwoorden je vragen graag!
Kenmerken van Pinot Noir
- Weinig tannine dankzij een dunne schil
- Gekenmerkt door zijn aardsheid
- Verschil tussen jonge en oude pinot noir
De pinot noir druif wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn aardsheid. Sommigen verwijzen naar die aardsheid als een geur van boerenstallucht.
Door de dunne schil bevat de druif weinig tannine en bevat het sap weinig kleur. Die dunne schil bezorgt de telers vaak kopzorgen omdat de druif hierdoor extra gevoelig is voor rotting en schimmels.
Goed voor de gezondheid
De pinot noir bevat veel resveratrol. Dat is een stof die bijdraagt aan het voorkomen van kanker. De druif bevat ook veel saponine, die stof zorgt er dan weer voor dat cholesterolvorming afremt. Je kan dus met een gerust hart genieten van die lekkere fles pinot noir.
Pinot Noir uit Zuid-Afrika
Bij Mundi Vinum hebben we de rijkelijke Zuid Afrikaanse wijnen reeds ontdekt. Hoewel Zuid-Afrika tot de ‘nieuwe wereld’ behoort wordt er al sinds 1652 wijn verbouwd. Dankzij verschillende jonge, ambitieuze en creatieve wijnmakers ontstaan er weer heel wat nieuwe wijnen met onder andere de Pinot Noir druif.
Bij welke gerechten past Pinot Noir?
De pinot noir is gekend om zijn zachte en soepele smaak. De wijnen zijn makkelijk drinkbaar en passen perfect bij gerechten als: kip, kalkoen, lamsvlees, kalfsvlees, rosbief, eend en konijn. Voornamelijk vleesgerechten dus. De pinot noir vult deze smaken perfect aan waardoor je kan genieten van een gerecht aanvullende wijn.
Pinot Noir vs Pinot Gris
Pinot Gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van pinot Noir. Oorspronkelijk werd Pinot Gris door kloosterlingen naar andere landen gebracht. Na de tweede wereldoorlog breekt de soort echt door in onder andere Italië (Pinot Grigio), Duitsland (Rulânder en Grauburgunder) en in Hongarije (Szürkebarát).
Zowel de pinot gris als pinot noir zijn moeilijkere druivensoorten voor de wijntelers. Ze vereisen veel zorg en de oogst kan makkelijk mislukken. De wijnen zijn dan wel weer zeer geliefd bij wijnliefhebbers omwille van hun lekkere smaken.
Onze bestsellers Pinot Noir
Biscardo – Rosapasso Rosato
Druivensoort : 100 % Pinot Nero (= Pinot Noir)
Type: fris en dorstlessend
Kleur: licht zalmroze kleur met kersenreflecties
Geur: in de geur een fruitig boeket met elegante wilde aardbeien en kersen
Afdronk: De geuren komen terug in de mond : sappig, smeuïg en harmonisch, gastronomisch breed inzetbaar door de minerale tonen
Kruger Pearly Gates Pinot Noir
Wijngaarden liggen 500 meter boven zeeniveau in de coolclimate wijnregio van Zuid-Afrika. Deze wijn krijgt na een zachte persing en fermentatie een opvoeding op Franse eiken vaten (van 2de en 3de jaar)
Geur : een slanke stijl pinot noir met expressief rood fruit en subtiele specerijen, zeer elegante bloemengeuren
Afdronk : de smaak zet voort in de mond, een zeer geconcentreerde wijn met heerlijk en sappige rood fruit en een complexe kruidigheid. Heerlijk !
Gerecht: eend, varkensvlees, rund, wild en gevogelte.
Onze favoriete Pinot Noir
Lothian Vineyards Pinot Noir
Geur : zeer verleidelijke, uitgesproken rijpe Pinot Noir expressie, subtiele rokerigheid en subtiele kruidige invloeden en wat fijne houttonen, heel veel verleiding zit in de weelderige en verfijnde mix van rode en zwarte fruitsmaken zoals aardbeien, bramen en kersen
Afdronk : de smaak zet voort in de mond die perfect tot uitdrukking komt zonder dat er maar iets van het volstrekt unieke karakter van de edele Pinot Noir is opgeofferd, een mooie frisse toets, elegant met een smaakrijkdom van het fruit maakt het plaatsje zo compleet dat de kostbare Bourgones hier een serieuze concurrent aan hebben, knap werk !
Gerecht: het culinair potentieel van een fijne, rijpe Bourgogne maakt dat deze wijn geschikt is voor uw meest verfijnde gerechten zoals orgaanvlees, lamskroon, vleugelwild, eend
Lismore Pinot Noir
Geur : een genuanceerde complexiteit van rode braambessen, aardbei, kruidenthee, veenbessen en kersen.
Smaak : in de smaak een gelaagde diepte, harsachtig, sappige kersen, veenbessen en een heerlijke en frisse zuurte graag op de afdronk
Gerecht: gevogelte, lamsvlees, klein wild, paddestoelen, risotto
Welke Pinot Noir kies ik best?
Smaken verschillen, daar valt niet over te discusiëren. Maar iedereen geniet graag van een goed glas wijn. Om die wijn te vinden die 100% bij jou past kan je steeds bij ons terecht met al je vragen. We nodigen je ook graag uit op onze opendeurdag. Bovenstaande Pinot Noir wijnen hebben wij alvast geproefd en goedgekeurd. Zo kan je gegarandeerd genieten van een top Pinot Noir.
Nog een vraag over Pinot Noir?
Koppel je graag samen jouw smaakpallet aan de juiste wijn, of heb je nog een vraag? Contacteer ons gerust, we beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.
Ontdek andere wijnen
Pinot Gris Pinot Noir Sauvignon blanc Chardonnay Pinotage Chenin Blanc Merlot Viognier MalbecKwaliteit
Bij ons kiest u uit een zorgvuldig gekozen assortiment van kwaliteitswijnen.
Tevredenheid
Bij ons staat uw tevredenheid centraal. 100% tevreden klanten is waarvoor wij gaan
Snelle levering
Wij staan voor een correcte levering. Uw bestelling , razendsnel bij u thuis geleverd.
Expertise
Heeft u vragen over uw bestelling? Mundi Vinum staat klaar om u te helpen per email of telefoon!