MORGENSTER OLIJFOLIE

Zuid-Afrika kende begin jaren 90 geen olijfoliecultuur. Om de expertise en kennis te verkrijgen die hij nodig had voor de beste praktijk, benaderde Giulio Betrand van Morgenster het Olive Oil Research Institute van Italië, en samen met Prof Fontanazza kozen ze 14 verschillende olijfcultivars, uit alle verschillende regio's van Italië, elk vanwege hun reputatie voor de productie van olijfolie van uitzonderlijke kwaliteit met waarneembare eigenschappen Giulio importeerde 2000 bomen en plantte deze op Morgenster Estate. Hun olijfolie ontving internationale erkenning met meer dan 10 jaar internationale onderscheidingen; culminerend in de voorbije in de topscore in de Flos Olei-competitie - de meest recente - 99 punten - de hoogst behaalde score, 1 van slechts 13 producenten ter wereld om deze score te behalen!

Olijfolie van Morgenster Wine Estate behoort tot werelds beste. Slechts enkelen weten dat de Westkaap een ster is in een ander exclusief goedje: olijfolie van superieure kwaliteit !

Morgenster floreert onder de krachtige mix van Italiaanse en Franse competentie en cultuur. Toen Giulio voor het eerst de landbouw overwoog, dacht hij om wat goede olijfolie in Italiaanse stijl te maken voor zijn salade en wat lekkere wijn om van te genieten tijdens zijn diner. 20 jaar later, met een jaarlijkse productie van 100.000 flessen wijn en 100.000 liter olie, is het net iets meer dan hijzelf nodig had voor zijn persoonlijke consumptie.

Hun olijflolie wordt geproduceerd met een mix van verschillende Italiaanse olijfsoorten, die bekend zijn om de uitstekende olie die ze produceren. De term Extra Virgin heeft betrekking op het gehalte aan vetzuur in de olie, deze moet minder dan 0,8 % zijn om in aanmerking te komen en wordt uiteindelijk behaald door de temperatuur waarbij de olie wordt geëxtraheerd.

Door gebruik te maken van geavanceerde machines bedraagt Morgenster’s olijfolie een zuurgraad van minder dan 0,3 %.

De olijven worden met de hand geplukt en nog dezelfde dag geperst. Daarna mag de olie in roestvrijstalen tanks bezinken voordat deze van het sediment wordt gepompt. Vervolgens wordt deze geblend tot het gewenste smaakprofiel. De olie heeft daardoor een intens fruitige en peperige smaak.

L'Orciolo d'Oro is de belangrijkste olijfoliewedstrijd in Italië, open voor reguliere en organische extra vierge oliën. Het werd oorspronkelijk opgericht als een nationale competitie en werd vervolgens geopend voor internationale producenten in 1999, toen Morgenster als eerste Zuid-Afrikaanse olie een L’Orciolo d'Oro-prijs won. Het vindt plaats onder patronage van het ministerie van Landbouw, L’Orciolo d’Oro ontleent zijn naam aan de Italiaanse term voor een grote terracotta-urn die in het verleden werd gebruikt om olie in op te slaan en is nu de symbolische trofee van de competitie geworden.


Refine by