Cantina Vinsentie...NEW !!!

Cantina Vinsentie

Een Belg uit Leuven maakt topwijnen in Umbrië

Kom deze wijnen proeven op Zaterdag 11 november op onze opendeurdag en ontmoet de wijnmaker !!!

Cantina Vinsentie is een wijnhuis in Umbrië, de groene long in het centrum van Italië. Umbrië heeft een zeer rijke traditie op het gebied van wijn en olijfolie. Cantina Vinsentie wil deze traditie voortzetten door innovatie toe te passen in de productie van intense wijnen en olijfolie. Terwijl Umbrië grenst aan Toscane, legt Cantina Vinsentie andere accenten in het wijnmaken dan de klassieke Chianti, Brunello en Vino Nobile di Montepulciano. Dit doet het onder meer door het gebruik van lokale druiven- en olijfsoorten en het stimuleren van de productie van polyfenolen in de druiven. Dit zijn antioxidanten die de smaak en structuur van de wijn beïnvloeden, maar ook de bewaring en de gezondheid.

Cantina Vinsentie is opgericht door Johan Smets, een Belgische scheikundige en ondernemer, die gepassioneerd is door het landelijke Umbrië en de mogelijkheden die de natuurlijke rijkdommen ervan bieden. Johan maakt producten die zowel lekker als gezond zijn, en die de vitaliteit van de mensen kunnen verhogen. Johan werkt voor Procter & Gamble en ontwikkelt daar de parfums voor producten als Lenor, Ariel en Dash. Zijn wetenschappelijke kennis over geurstoffen en langdurige frisheid past hij toe in het wijnmaken met als doel rode wijnen te produceren met intense kleuren, volle geuren en een langdurige smaak op de tong. Deze inzichten bepalen de keuzes in het vinificatieproces, de gisten voor de fermentatie, de eiken vaten, en de specifieke blends van de druivensoorten om tot volle en unieke wijnen te komen.

Cantina Vinsentie

Foto : Wijnmaker Johan Smets

Cantina Vinsentie biedt verschillende soorten rode wijnen aan, gemaakt van traditionele druivensoorten zoals Sangiovese, Grenache (Gamay di Trasimeno), Ciliegiolo, Trebbiano (ja, ook wat witte) in combinatie met de internationale Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc en Sauvignon. Dit jaar wordt er ook voor het eerst witte wijn en rosé geproduceerd van Sangiovese (jawel), Merlot en specifieke Umbrische witte druivensoorten zoals Trebbiano Spoletino en Grechetto di Todi. De rode wijnen zijn complex van smaak en hebben een dieprode purperen kleur doordat tijdens het fermentatieproces de anthocyanen optimaal uit de schillen van de druiven worden gehaald. De wijnen worden gerijpt in barriques gedurende 18 maanden om meer structuur en basisaroma te geven. De flessen hebben de beste kurk gekregen voor een optimale bewaring van deze fantastische wijnen.

Cantina Vinsentie produceert ook olijfolie van de extreem polyfenolrijke olijfsoorten Moraiolo en Dolce Agogia, die afkomstig zijn uit de Umbrische Trasimeno-regio. De olijfolie heeft een diepgroene tot goudgele kleur en een pittige of zoete bitterheid, afhankelijk van het moment van de oogst.

Ten slotte maakt Cantina Vinsentie gebruik van een maximale diversiteit op de wijngaard en in de natuur eromheen, door onder meer bijenkasten te plaatsen op de wijngaard. De bijtjes halen nectar uit de klaver, die tussen de wijnstokken en olijfbomen groeit om de grond natuurlijk te bemesten. De bijen halen ook nectar uit andere bloemen van fruitbomen in de buurt van de wijngaard, zoals acacia, amandel en kers.

Cantina Vinsentie is een wijnhuis dat zich richt op het produceren van authentieke wijnen gebaseerd op de traditie uit Umbrië, met respect voor de natuur, maar met verdere innovatie in het wijnmaken. U kunt artikelen over de strategie van het wijn maken vinden op de Facebookpagina en LinkedIn-pagina van Cantina Vinsentie.
©by Mundi Vinum

Verfijnen op