Over
Hier volgt een verhaal over wijnbouw dat 3 continenten omvat, maar toch stevig geworteld is in de vruchtbare gronden van de Breede-riviervallei (Robertson – Zuid-Afrika) .
Lozärn-wijnen, worden gemaakt op de boerderij van Doornbosch, en eren een familie patriarch terwijl ze een rode variëteit vieren wiens naam alleen al doet denken aan Zuid-Amerikaanse samba’s en castagnetten.
Hef samen met hun een glas boeiende Carménère voor een toast op de familie Smuts die deze exotische cultivar ver van zijn geadopteerde thuis koestert. De druif is waarschijnlijk welbekend bij reizigers die de wijnen van Chili hebben geproefd, waar hij werd verward met Merlot, totdat in het laatste decennium van de 20e eeuw studies aantoonden dat de wijnstokken inderdaad Carménère waren, die verloren zijn gegaan in Europa sinds de phylloxera-uitbraak (=druifluis) in de 19e eeuw.

In 2012 genoot wijnmaker Salóme samen met echtgenoot Sybrand en een echte vriend van een fijne Chileense Carménère. Het was liefde van bij de eerste slok en dat leidde 2 jaar later tot de aanplant van een Carménère-wijngaard in Doornbosch. Dit is – voor zover zij kunnen nagaan – de eerste en enige wijngaard Carménère voor Zuid-Afrika. De wijnmicrobe had gebeten, en de Chileense import werd vergezeld door verschillende andere Bordeaux-cultivars nl. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, samen met Sauvignon Blanc.

Geschiedenis

Tijd om een beetje familiegeschiedenis op te graven die een parallel verhaal vormt in het Lozärn-verhaal. In 1898 werd een dochter geboren van Robert Müller en Amy Sedgwick in Fish Hoek en heette Kathleen May. Haar grootvader van moederskant was kapitein James Sedgwick, oprichter van de beroemde Sedgwick's Old Brown sherry-onderneming. Kathleens jeugd werd gedeeld tussen Europa en Zuid-Afrika, gevolgd door studies aan een tuinbouwschool in Warwickshire. De komst van de Eerste Wereldoorlog moest haar vader dienen in het Duitse leger, wat ertoe leidde dat Kathleen, bekend als Kay, zich bij haar moeder en zus voegde om te ontsnappen met een trein naar Zwitserland, waar ze zich in Luzern vestigden. Deze pittoreske stad veroverde snel een speciaal plekje in Kay's hart.
Kathleen May (Kay) trouwde, 21 jaar oud, in Harare, Zimbabwe met Sebastian Smuts. Ze verhuisden uiteindelijk naar Somerset West. Hier leidde Sebastian Smuts de uitgestrekte Vergelegen Estate. Kay's drang om zelf te boeren zorgde ervoor dat ze in 1923 land kochten in de Robertson-vallei en noemden het domein naar haar goede herinneringen uit Luzern; ze boerden voornamelijk met kippen en eenden. Hun enige zoon Ivan Sedgwick Smuts nam uiteindelijk de boerderij over en plantte wijngaarden en boomgaarden. Hij en zijn vrouw Dianne kregen 3 zonen, van wie Grant Smuts nu Lozärn runt, samen met zijn zonen Juan-Ivan en Sean-Grant, ondertussen de vierde generatie. Lozärn, de Zwitsers-Duitse uitspraak van Luzern, werd gekozen als het wijnmerk en de etiketten zijn versierd met een skeletafbeelding van een eend. Granny Kay wordt ook vereerd met een fijne rode blend in Bordeaux-stijl genaamd Kay's Legacy.

De eerste jaargangen van het Lozärn-assortiment werden eind 2017 vrijgegeven aan een waarderend publiek.

©by Mundi Vinum

Verfijnen op
 

Filters

Filters

Onze nieuwe Gin L-3000 Leuvense/Leivese Gin is een feit !!!

leuvense gin ontwerp fles l-3000 leivese gin dialect wijnhandel mundi vinum
leuvens station gin leuvense leivese dialect stationsgebouw
Stationsgebouw Leuven aan het Martelarenpein
Leuvense gin l-3000 leivese gin dialect gin uit leuven streekproduct de oude markt d'aa met leuven station
De Oude Markt van Leuven
leuven leuvense leivese gin l-3000 de bondgenotenlaan winkels openingsuren wijnhandel herent magnus wijnen online
De Bondgenotenlaan van Leuven
Geschiedenis

Het begon allemaal met onze eerste Bertemse Gin B-3060. We haalden de pers en de bal ging aan het rollen. Al heel snel daarna volgde de Herentse versie H-3020. We vonden het nu dus hoog tijd voor ons volgende project: de Leuvense Gin L-3000.

Deze Leuvense Gin is ontstaan uit een mooie samenwerking tussen:

Fred van wijnhandel Mundi Vinum, gepassioneerd wijnkenner en -handelaar
Toni van Terroir Expressions, gedreven sommelier, die zorgde voor het recept
Pascale van Atelier P, de creatieve geest achter het ontwerp
Wij, de ‘3 musketiers’, hebben vanuit onze studententijd een sterke band met Leuven. We brengen deze lokale gin uit als streekproduct met als belangrijkste doel Leuven en haar Leuvens dialect wat meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast steunen we de plaatselijke verenigingen om hun goede doelen te realiseren. We hopen dat dit mensen terug samenbrengt in deze harde tijden.

Vorm

De ‘silhouetten’ in het ontwerp zijn geïnspireerd door de verscheidenheid van mensen en de vele kleurrijke karakters die onze samenleving telt.

De L in de naam verwijst naar Leuven, de 3000 naar de postcode.

In het ontwerp vind je een prachtige bewerking van de Oude Markt met op de achtergrond de torenspitsen van het Leuvens stadhuis.

Leuk detail: op onze prachtige bruine fles, met een knipoog naar de apothekersfles van vroeger, staat een selectie van Leuvense gezegdes op het etiket. Natuurlijk in het Leives.

Het dialect is immers wat aan het verdwijnen en hiermee willen we dit geweldig taaltje terug wat onder de aandacht brengen.

Voor de leken onder ons geven we de vertaling mee :

● Up radai goan (op stap gaan)
● E goe stuk in men kammezuil (dronken zijn)

● Zoë zot as tieleboës (goed gek zijn)
● Een goei scheir op d’Aa Met doen (een lief vinden op de Oude Markt)
● In Leive on de stoasse es er veil ammesoase (in Leuven is er veel plezier)
● Zjaloezie en biskandoëse (jaloezie en nijd)
● Da’s just een ingelke dat oep aa toeng pist (dat is wel heel lekkere drank)
● Zjatten en talloeren (het kan me allemaal niet schelen)
● Den Botaniken Hof (komt van Botanische tuin = kruidentuin van Leuven)
● Zoë zot as Leive foër (Leuven Kermis = prettig gestoord zijn)

Aangezien de lijst heel lang was worden de teksten op de flessen afgewisseld om de paar 100 flessen. Jij kan dus de trotse eigenaar worden van een echt collector’s item !

De Gin

Hier stonden 2 pijlers centraal :

– De gin moest gemaakt worden met de klassieke ingrediënten die je in elke verfijnde gin terugvindt.
– Leuven is een bierstad. Wij hebben dus ook wat bier in ons recept verwerkt.

Type : klassieke gin gemaakt met 17 botanicals

L-3000 Gin is ambachtelijk gemaakt met een meesterlijke combinatie van de 17 beste, zuiverste en natuurlijke botanicals vanuit de ganse wereld en met fijne kruidige Belgische hop voor een perfecte smaak. Deze 17 fijne kruiden en specerijen worden gedistilleerd in een traditionele Belgische koperen ‘alambiek’.

* Een aantal botanicals willen we prijsgeven. Maar zoals het een goed brouwer betaamt blijven er een paar geheim…

Hiermee kan je alvast aan de slag: bier, engelwortel, koriander, jeneverbes, zoethout, iriswortel, gember, kardemon en sinaasappel.

* Onze L-3000 Gin is met zijn zachte, complexe, kruidige en lichte citrussmaak DE perfecte keuze voor Gin & tonic.

Tip: gebruik bij voorkeur een neutrale tonic om de smaak van onze gin ten volle te laten uitkomen.

* We hebben ondertussen een aanvraag gedaan om in aanmerking te komen als streekproduct (Straffe Streek)… We hopen het beste!

Je kan dit fantastisch product bestellen bij:

Webshop van Mundi Vinum

Delhaize Bertem, Tervuursesteenweg 186 in Bertem
Temmerman Confisserie, Tiensestraat 200 in Leuven
Slagerij Rondou, Pensstraat 5 in Leuven
Delhaize Terbank, Tervuursesteenweg 154 in Heverlee

En…ge kunt er e goe stuk in ave kammezuil van zoëpe, want ’t es just een ingelke dat oep aa toeng pist !