DUNSTONE
Dunstone Estate is een parel van een wijndomein in het hart van de wijnlanden, Wellington, Zuid-Afrika.
Dunstone ligt in de Wagenmakers vallei in Wellington, een erfenis van de Hugenoten die er wagens maakten om met ossen de bergen over te steken in de jaren 1700. Dit was toen de “limiet” van de kolonie van de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie).
Omringd door majestueuze bergen, natuurreservaten en historische passen, ligt het domein als een oase van rust en schoonheid.
Hier kunt u niet alleen genieten van heerlijke wijnen, maar ook van luxe accommodatie en een sfeervol restaurant.
Sinds begin 2023 is Dunstone Estate in handen van Dirk Vaeye, een Belg met een passie voor Zuid-Afrikaanse wijnen. Samen met zijn team van tien mensen en wijnmaker Gielie Beukes, maken ze terroir gedreven, single vineyard wijnen die met de hand worden geoogst en volgens de traditionele methoden worden gemaakt.
Hun wijnen worden hoog gewaardeerd in de Zuid-Afrikaanse wijn”bijbel” Platters, met vier sterren of meer. Hun Shiraz was zelfs de eerste in Wellington die vijf sterren behaalde.
Op dit moment is vijf hectare van het negen hectare grote domein beplant met Shiraz, Grenache, Mourvèdre en een beetje Viognier. Maar er zijn plannen om uit te breiden naar de guave boomgaarden die nu nog op het domein staan.
Bij Dunstone kunt u een wijnproeverij reserveren, die voorlopig wordt gehouden in de lounge van het gastenhuis, waar u een prachtig uitzicht heeft over de wijngaarden en de vallei. Binnenkort kunt u ook terecht in de nieuwe “tasting room” in het oude Kaaps-Hollandse huis met rieten dak.
Als u trek heeft gekregen, kunt u aanschuiven in restaurant “The Stone Kitchen”, waar het eten heerlijk is en waar kinderen zich kunnen vermaken in de grote binnen- en buiten speeltuin. Zo kunt u samen met uw gezin ontspannen genieten.
Het is een verborgen schat die wacht om ontdekt te worden.
©By Mundi Vinum
Onze nieuwe Gin L-3000 Leuvense/Leivese Gin is een feit !!!




Geschiedenis
Het begon allemaal met onze eerste Bertemse Gin B-3060. We haalden de pers en de bal ging aan het rollen. Al heel snel daarna volgde de Herentse versie H-3020. We vonden het nu dus hoog tijd voor ons volgende project: de Leuvense Gin L-3000.
Deze Leuvense Gin is ontstaan uit een mooie samenwerking tussen:
Fred van wijnhandel Mundi Vinum, gepassioneerd wijnkenner en -handelaar
Toni van Terroir Expressions, gedreven sommelier, die zorgde voor het recept
Pascale van Atelier P, de creatieve geest achter het ontwerp
Wij, de ‘3 musketiers’, hebben vanuit onze studententijd een sterke band met Leuven. We brengen deze lokale gin uit als streekproduct met als belangrijkste doel Leuven en haar Leuvens dialect wat meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast steunen we de plaatselijke verenigingen om hun goede doelen te realiseren. We hopen dat dit mensen terug samenbrengt in deze harde tijden.
Vorm
De ‘silhouetten’ in het ontwerp zijn geïnspireerd door de verscheidenheid van mensen en de vele kleurrijke karakters die onze samenleving telt.
De L in de naam verwijst naar Leuven, de 3000 naar de postcode.
In het ontwerp vind je een prachtige bewerking van de Oude Markt met op de achtergrond de torenspitsen van het Leuvens stadhuis.
Leuk detail: op onze prachtige bruine fles, met een knipoog naar de apothekersfles van vroeger, staat een selectie van Leuvense gezegdes op het etiket. Natuurlijk in het Leives.
Het dialect is immers wat aan het verdwijnen en hiermee willen we dit geweldig taaltje terug wat onder de aandacht brengen.
Voor de leken onder ons geven we de vertaling mee :
● Up radai goan (op stap gaan)
● E goe stuk in men kammezuil (dronken zijn)
● Zoë zot as tieleboës (goed gek zijn)
● Een goei scheir op d’Aa Met doen (een lief vinden op de Oude Markt)
● In Leive on de stoasse es er veil ammesoase (in Leuven is er veel plezier)
● Zjaloezie en biskandoëse (jaloezie en nijd)
● Da’s just een ingelke dat oep aa toeng pist (dat is wel heel lekkere drank)
● Zjatten en talloeren (het kan me allemaal niet schelen)
● Den Botaniken Hof (komt van Botanische tuin = kruidentuin van Leuven)
● Zoë zot as Leive foër (Leuven Kermis = prettig gestoord zijn)
Aangezien de lijst heel lang was worden de teksten op de flessen afgewisseld om de paar 100 flessen. Jij kan dus de trotse eigenaar worden van een echt collector’s item !
De Gin
Hier stonden 2 pijlers centraal :
– De gin moest gemaakt worden met de klassieke ingrediënten die je in elke verfijnde gin terugvindt.
– Leuven is een bierstad. Wij hebben dus ook wat bier in ons recept verwerkt.
Type : klassieke gin gemaakt met 17 botanicals
L-3000 Gin is ambachtelijk gemaakt met een meesterlijke combinatie van de 17 beste, zuiverste en natuurlijke botanicals vanuit de ganse wereld en met fijne kruidige Belgische hop voor een perfecte smaak. Deze 17 fijne kruiden en specerijen worden gedistilleerd in een traditionele Belgische koperen ‘alambiek’.
* Een aantal botanicals willen we prijsgeven. Maar zoals het een goed brouwer betaamt blijven er een paar geheim…
Hiermee kan je alvast aan de slag: bier, engelwortel, koriander, jeneverbes, zoethout, iriswortel, gember, kardemon en sinaasappel.
* Onze L-3000 Gin is met zijn zachte, complexe, kruidige en lichte citrussmaak DE perfecte keuze voor Gin & tonic.
Tip: gebruik bij voorkeur een neutrale tonic om de smaak van onze gin ten volle te laten uitkomen.
* We hebben ondertussen een aanvraag gedaan om in aanmerking te komen als streekproduct (Straffe Streek)… We hopen het beste!
Je kan dit fantastisch product bestellen bij:
Webshop van Mundi Vinum
Delhaize Bertem, Tervuursesteenweg 186 in Bertem
Temmerman Confisserie, Tiensestraat 200 in Leuven
Slagerij Rondou, Pensstraat 5 in Leuven
Delhaize Terbank, Tervuursesteenweg 154 in Heverlee
En…ge kunt er e goe stuk in ave kammezuil van zoëpe, want ’t es just een ingelke dat oep aa toeng pist !