Creation Wines
CREATION WINES
Welkom in een kleine stukje paradijs in de gewilde wijnregio Walker Bay in Zuid-Afrika. Hier, hoog op de schilderachtige Hemel-en-Aarde berg, brengt elke dag een nieuwe en spannende uitdaging aan waar de opwindende prestaties van dit wijndomein zich vertaald in een indrukwekkende lijst aan wijnmedailles.
Geschiedenis
Toen Jean-Claude (JC) en Carolyn Martin in 2002 de uitdaging aangingen om een wijnmakerij op te richten in een afgelegen hoek van de Walker Bay Wine Regio, deden ze dat vol moed en overtuiging. De 40 hectare glooiend land op de verheven Hemel-en-Aarde berg was nog nooit eerder met wijnstokken aangeplant, maar omdat ze het enorme potentieel erkenden, gingen ze met vasthoudendheid en vastberadenheid op pad om het te transformeren in een modelwijnboerderij.
Kelder
De moderne kelder werd op tijd voltooid in het jaar 2007 en beschikt over de modernste apparatuur geïmporteerd uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Gaande van een pneumatisch punch-down-systeem tot roestvrijstalen tanks met ingebouwde koel- en verwarmingssystemen, zijn deze wijnmakers van mening dat hun vinificatiefaciliteiten de voortreffelijke druiven die op hun boerderij worden geoogst, waardig zijn. Al hun rode wijnen worden onder optimale omstandigheden gerijpt op 225 liter Franse eikenhouten vaten.
Terroir
Gelegen hoog op de Hemel-en-Aarde Berg nabij Hermanus, beklimmen de wijnstokken van Creation de steile heuvels van Babylon Toren Mountain tot een verheven hoogte van 350 meter boven zeeniveau. Hier koesteren ze zich in het royale zonlicht, bloeien ze op in 450 miljoen jaar oude kleileemgronden met afgebroken Bokkeveldse leisteen en dansen ze in de koele bries die uit de nabijgelegen Atlantische Oceaan waait. Tijdens de jaarlijkse groeiperiode komen de temperaturen zelden boven de 30 ° C, terwijl de koele nachtindex het hele jaar door 12 ° C lager is dan de dagtemperatuur. Deze factoren resulteren in druiven met een volle smaak van uitstekende kwaliteit, waardoor de productie van complexe wijnen met lengte en diepte mogelijk zijn.
©by Mundi Vinum
Onze nieuwe Gin L-3000 Leuvense/Leivese Gin is een feit !!!




Geschiedenis
Het begon allemaal met onze eerste Bertemse Gin B-3060. We haalden de pers en de bal ging aan het rollen. Al heel snel daarna volgde de Herentse versie H-3020. We vonden het nu dus hoog tijd voor ons volgende project: de Leuvense Gin L-3000.
Deze Leuvense Gin is ontstaan uit een mooie samenwerking tussen:
Fred van wijnhandel Mundi Vinum, gepassioneerd wijnkenner en -handelaar
Toni van Terroir Expressions, gedreven sommelier, die zorgde voor het recept
Pascale van Atelier P, de creatieve geest achter het ontwerp
Wij, de ‘3 musketiers’, hebben vanuit onze studententijd een sterke band met Leuven. We brengen deze lokale gin uit als streekproduct met als belangrijkste doel Leuven en haar Leuvens dialect wat meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast steunen we de plaatselijke verenigingen om hun goede doelen te realiseren. We hopen dat dit mensen terug samenbrengt in deze harde tijden.
Vorm
De ‘silhouetten’ in het ontwerp zijn geïnspireerd door de verscheidenheid van mensen en de vele kleurrijke karakters die onze samenleving telt.
De L in de naam verwijst naar Leuven, de 3000 naar de postcode.
In het ontwerp vind je een prachtige bewerking van de Oude Markt met op de achtergrond de torenspitsen van het Leuvens stadhuis.
Leuk detail: op onze prachtige bruine fles, met een knipoog naar de apothekersfles van vroeger, staat een selectie van Leuvense gezegdes op het etiket. Natuurlijk in het Leives.
Het dialect is immers wat aan het verdwijnen en hiermee willen we dit geweldig taaltje terug wat onder de aandacht brengen.
Voor de leken onder ons geven we de vertaling mee :
● Up radai goan (op stap gaan)
● E goe stuk in men kammezuil (dronken zijn)
● Zoë zot as tieleboës (goed gek zijn)
● Een goei scheir op d’Aa Met doen (een lief vinden op de Oude Markt)
● In Leive on de stoasse es er veil ammesoase (in Leuven is er veel plezier)
● Zjaloezie en biskandoëse (jaloezie en nijd)
● Da’s just een ingelke dat oep aa toeng pist (dat is wel heel lekkere drank)
● Zjatten en talloeren (het kan me allemaal niet schelen)
● Den Botaniken Hof (komt van Botanische tuin = kruidentuin van Leuven)
● Zoë zot as Leive foër (Leuven Kermis = prettig gestoord zijn)
Aangezien de lijst heel lang was worden de teksten op de flessen afgewisseld om de paar 100 flessen. Jij kan dus de trotse eigenaar worden van een echt collector’s item !
De Gin
Hier stonden 2 pijlers centraal :
– De gin moest gemaakt worden met de klassieke ingrediënten die je in elke verfijnde gin terugvindt.
– Leuven is een bierstad. Wij hebben dus ook wat bier in ons recept verwerkt.
Type : klassieke gin gemaakt met 17 botanicals
L-3000 Gin is ambachtelijk gemaakt met een meesterlijke combinatie van de 17 beste, zuiverste en natuurlijke botanicals vanuit de ganse wereld en met fijne kruidige Belgische hop voor een perfecte smaak. Deze 17 fijne kruiden en specerijen worden gedistilleerd in een traditionele Belgische koperen ‘alambiek’.
* Een aantal botanicals willen we prijsgeven. Maar zoals het een goed brouwer betaamt blijven er een paar geheim…
Hiermee kan je alvast aan de slag: bier, engelwortel, koriander, jeneverbes, zoethout, iriswortel, gember, kardemon en sinaasappel.
* Onze L-3000 Gin is met zijn zachte, complexe, kruidige en lichte citrussmaak DE perfecte keuze voor Gin & tonic.
Tip: gebruik bij voorkeur een neutrale tonic om de smaak van onze gin ten volle te laten uitkomen.
* We hebben ondertussen een aanvraag gedaan om in aanmerking te komen als streekproduct (Straffe Streek)… We hopen het beste!
Je kan dit fantastisch product bestellen bij:
Webshop van Mundi Vinum
Delhaize Bertem, Tervuursesteenweg 186 in Bertem
Temmerman Confisserie, Tiensestraat 200 in Leuven
Slagerij Rondou, Pensstraat 5 in Leuven
Delhaize Terbank, Tervuursesteenweg 154 in Heverlee
En…ge kunt er e goe stuk in ave kammezuil van zoëpe, want ’t es just een ingelke dat oep aa toeng pist !