Decanteren of Karafferen?

wat is het verschil tussen karafferen en decanteren en moet je dat doen?

Wat is het verschil tussen decanteren en karafferen?

Decanteren en karafferen zijn twee termen die vaak worden gebruikt bij het serveren van wijn. Het verschil tussen decanteren en karafferen is dat karafferen bedoeld is om rode wijn meer zuurstof te geven, terwijl decanteren bedoeld is om de wijn te scheiden van het bezinksel en de wijn te beluchten. Bij karafferen wordt de wijn in een karaf geschonken die breed van onderen is, zodat de wijn lekker veel ruimte heeft om te ademen. Karafferen wordt vooral gedaan met jonge rode wijnen die nog niet op dronk zijn en die je ook niet wil bewaren. Bij decanteren wordt de wijn overgegoten in een andere fles of karaf om het bezinksel te scheiden van de rest van de wijn.

Wanneer moet je decanteren of karafferen?

Je moet altijd kijken naar de kwaliteit van de wijn en de conditie (vooral bij oude wijnen) van de wijn, voordat je de wijn gaat decanteren. De meeste mensen drinken de wijnen 2 tot 10 jaar na oogstjaar en het is aan te raden deze wijnen te decanteren. Voor jonge wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn, kan het verstandig zijn ze te karafferen voordat je ze uitschenkt. Bij karafferen wordt de wijn uitgeschonken in een karaf om de tannines zachter te maken.

Hoe moet je wijn decanteren?

1. Zet de fles wijn rechtop zodat het bezinksel naar de bodem van de fles kan dalen.
2. Haal de capsule om de flessenhals helemaal weg en hou de fles vervolgens in een dusdanige hoek, dat het bezinksel niet kan ontsnappen.
3. Schenk de wijn voorzichtig uit in een decanteerkaraf en stop met schenken zodra je bij het bezinksel bent gekomen.

Decanteren met behulp van een kaars

Het decanteren van wijn met behulp van een kaars trucje is een manier om te voorkomen dat het bezinksel in de wijn in het glas terechtkomt. 

Het werkt als volgt:

1. Zet de fles wijn rechtop zodat het bezinksel naar de bodem van de fles kan dalen.
2. Haal de capsule om de flessenhals helemaal weg en hou de fles vervolgens in een dusdanige hoek, dat het bezinksel niet kan ontsnappen.
3. Steek een kaars aan en hou deze onder de fles zodat het licht door de wijn schijnt.
4. Schenk de wijn voorzichtig uit in een decanteerkaraf en stop met schenken zodra je bij het bezinksel bent gekomen.

hoe moet je decanteren met een kaars
Decanteren met behulp van een kaars is een handig trucje

Hoe moet je wijn karafferen?

Hier zijn een paar trucjes om wijn te karafferen:

1. Gebruik een karaf met een brede buik zodat de wijn voldoende zuurstof krijgt.
2. Houd de karaf schuin en houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wijn. Door het lichtje zie je precies wanneer de wijn in de hals troebel wordt. Stop dan met schenken, zodat het laatste restje wijn met droesem erin, in de fles achterblijft.
3. Karafferen doe je om een wijn lucht te geven, zoals jonge rode wijn met veel stroeve tannines. Door de wijn veel lucht te geven worden de tannines versneld zachter, zoals bij een geouderde wijn via de kurk is gebeurd. De wijn laten ‘ademen’ met alleen de kurk eraf, heeft minder effect.

hoe moet je wijn karafferen decanteren waarom hoe moet je dat doen wijnblog
Karafferen doe je om een wijn lucht te geven

©by Mundi Vinum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *