welke wijn serveer je bij barbecue ?

Welke wijn serveer je bij je barbecue?

Barbecueën is een heerlijke manier om te genieten van lekker eten en goed gezelschap. Maar welke wijn schenk je daarbij? In deze blog geef ik je enkele tips om de perfecte wijn te kiezen voor bij de barbecue.

Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van een wijn voor bij de barbecue zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

• De smaakintensiteit van het eten en de wijn. Je wilt dat de wijn en het eten elkaar aanvullen en niet overheersen. Kies daarom een wijn die even krachtig of subtiel is als het eten.
• De bereidingswijze van het eten. Hoe je het eten bereidt, heeft invloed op de smaak en de structuur. Een gegrild stuk vlees heeft bijvoorbeeld meer rokerige en bittere tonen dan een gebakken stuk vlees. Daar past een andere wijn bij dan bij een gestoomde of gepocheerde vis.
• De sauzen en marinades die je gebruikt. Sausen en marinades kunnen de smaak van het eten versterken of veranderen. Een zoete of pittige saus vraagt om een andere wijn dan een zure of romige saus.

Welke wijnen passen bij welke gerechten?

Hieronder geef ik je enkele voorbeelden van wijnen die goed passen bij verschillende soorten barbecuegerechten. Natuurlijk zijn dit geen vaste regels, maar slechts suggesties. Je kunt altijd je eigen smaak volgen en experimenteren met andere combinaties.

• Vis op de barbecue: Een witte wijn is meestal een goede keuze bij vis op de barbecue. De frisse smaak van de witte wijn past goed bij de lichte, frisse smaken van de vis. Denk bijvoorbeeld aan een Sauvignon blanc of een Chenin blanc bij schaaldieren als gamba’s en garnalen. Of een houtgerijpte Chardonnay of Chenin blanc bij rijkere vis en tonijn.
• Rood vlees op de barbecue: Een rode wijn past meestal goed bij rood vlees op de barbecue. De kruidige, fruitige aroma’s en de zachte tannines van de rode wijn gaan goed samen met de rokerige, sappige smaken van het vlees.  Een goede keuze is bijvoorbeeld een rode wijn van Grenache, Syrah en Mourvèdre, of een mooie Argentijnse rode wijn van de Malbec druif. Een stevige biefstuk vraagt om een passende wijn met veel tannines. Een rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot zijn hierbij aan te raden
• Gevogelte en wit vlees op de barbecue: Gevogelte en wit vlees op de barbecue zijn wat milder van smaak dan rood vlees. Daarom kun je hierbij kiezen voor een lichtere rode wijn of een vollere witte wijn. Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot noir kan goed samengaan met kip of kalkoen. Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier kan goed passen bij varkensvlees of lam
• Vegetarische gerechten op de barbecue: Vegetarische gerechten op de barbecue kunnen heel divers zijn, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Groenten, kaas, tofu, seitan, tempeh, burgers, spiesjes, salades, er is van alles mogelijk. Daarom kun je hierbij ook veel kanten op met de wijn. Een rosé wijn is een veilige en veelzijdige optie die bij veel vegetarische gerechten past. Een rosé wijn is niet alleen een verfrissend aperitief, maar ook een perfecte begeleider van verschillende smaken. Een diepgekleurde, droge rosé heeft vaak genoeg power en smaak om alle smaken die bij een barbecue komen kijken aan te kunnen. Toch kan een lichte rosé ook heerlijk zijn om tussendoor te drinken, juist om even bij al die krachtige smaken weg te gaan

Extra tips voor de beste wijn en barbecue combinatie

• Zorg dat je de wijn op de juiste temperatuur serveert. Een te warme of te koude wijn verliest zijn smaak en balans. Een witte wijn kun je het beste koel serveren, tussen de 8 en 12 graden Celsius. Een rode wijn kun je het beste licht gekoeld serveren, tussen de 14 en 18 graden Celsius. Een rosé wijn kun je het beste fris serveren, tussen de 9 en 12 graden Celsius.
• Zorg dat je de wijn in het juiste glas schenkt. Een goed wijnglas heeft een steel, een kelk en een voet. De steel zorgt ervoor dat je de wijn niet opwarmt met je hand. De kelk zorgt ervoor dat je de wijn goed kunt ruiken en proeven. De voet zorgt ervoor dat je het glas stabiel kunt neerzetten. Kies een wijnglas dat past bij de soort wijn die je schenkt. Een witte wijn kun je het beste in een kleiner glas schenken dan een rode wijn. Een rode wijn heeft meer ruimte nodig om te ademen en zijn aroma’s vrij te geven.
• Zorg dat je de volgorde van de wijnen en gerechten goed afstemt. Als je meerdere wijnen en gerechten serveert, is het belangrijk om rekening te houden met de volgorde waarin je ze aanbiedt. Begin met de lichtste en friste wijnen en gerechten en eindig met de zwaarste en krachtigste wijnen en gerechten. Zo voorkom je dat je smaakpapillen overweldigd raken en dat je niet meer kunt genieten van de subtiele nuances van elke wijn en elk gerecht.
©by Mundi Vinum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *