Biologische wijnen & niet-biologische wijnen

Wil je weten wat het verschil is tussen biologische wijnen (Organic Wines in het Engels) en niet-biologische wijnen?
In deze blogpost vind je meer uitleg over de meest belangrijke kenmerken en verschillen tussen biologische en niet-biologische wijnen.

biologische wijnen organic wines

Wat is biologische wijn en hoe wordt biologische wijn gemaakt?

Een wijnmaker die gespecialiseerd is in het maken van biologische wijnen, heeft hiervoor diverse aspecten van het traditionele wijnmaakproces moeten aanpassen. Een biowijn wordt namelijk gemaakt van 100% biologisch geteelde druiven. Een methode waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en andere chemische bestrijdingsmiddelen.

Verder staat bij het maken van organic wines vooral respect voor de natuur centraal. De meeste biologische wijnmakers zijn er namelijk van overtuigd, dat onder de streep alleen een volledig ongerepte wijngaard voor de beste biologische wijnen kan zorgen.

Zo’n wijnmaker probeert dus altijd de natuurlijke balans in zijn wijngaard te behouden. Het doel hiervan is uiteraard dat de druiven puur natuur kunnen groeien, zonder dat de wijnmaker van allerlei bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeft te maken. Biologische wijnen kunnen overigens wel gewoon bepaalde additieven bevatten. Deze toevoegingen bestaan onder anderen uit; eiwitten, commerciële gist, zwaveldioxide en dierlijke enzymen.

Ook worden nog altijd sulfieten in kleine hoeveelheden aan een biologische wijn toegevoegd. Behalve in de VS, want daar worden namelijk helemaal geen extra sulfieten aan biologische wijnen toegevoegd. Wil je trouwens meer weten over het gebruik van sulfiet in wijn? In deze blogpost vind je meer uitleg over dit onderwerp.

Wat is het verschil tussen biologische en niet-biologische wijn?

Naast bovenstaande kenmerken bestaan er nog een aantal noemenswaardige verschillen tussen biologische en niet-biologische wijnen. Dit heeft grotendeels met de kwaliteit van de druiven te maken.

Zo heeft een biologisch geteelde druif doorgaans een behoorlijk stuk harder moeten werken, dan een ‘normale’ druif waarbij de wijnteler chemische bestrijdingsmiddelen heeft gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen worden overigens bij de meeste wijnsoorten gebruikt en vormen doorgaans geen enkele bedreiging voor onze gezondheid.

Proef je het verschil tussen Bio wijn en gewone wijn?

Aangezien biologische druiven vanuit hun natuurlijke kracht gezond zijn gebleven, heeft dit doorgaans ook een positief effect op de uiteindelijke kwaliteit van deze druiven. Zo is bijvoorbeeld de smaak van een biologisch geteelde druif vaak beter in balans en heeft deze druif mooiere zuren in zich.

Ook heeft de wijnmaker in zijn wijngaard vaak meer aandacht voor zowel de druivenplanten als de omgeving waar de planten geteeld worden. Dit extra stukje aandacht zorgt er doorgaans ook voor dat een biologische wijn vaak net iets beter wordt beoordeeld dan zijn ‘normale tegenhanger’.

Kwaliteitslabels voor Europese biologische wijnen

 

Het biologo met het groene blaadje is zeer goed herkenbaar. In een recent onderzoek wist ruim 68% van de mensen hoe ze een bioproduct kunnen herkennen.  

Kwaliteitslabels voor Zuid-Afrikaanse biologische wijnen (Organic Wines)

 

SUSTAINABLE WINE SOUTH AFRICA
( afgekort het SWSA label)

Het SWSA label staat voor duurzame landbouw en moet voldoen aan een minimum van bepaalde criteria van een duurzame tot milieuvriendelijke productie.  Om het kort te houden moet je op zoveel mogelijke manieren rekening houden met het welzijn van dier, mens en natuur.  De normen zijn zeer streng.

Wat is het verschill tussen duurzaam, biologische en biodynamische landbouw?

Mensen raken vaak in de war door de termen biologisch, biodynamisch en duurzaam.

Duurzaam verwijst naar productie die in holistische zin ecologisch verantwoord is. Het gaat over landbouw voor toekomstige generaties.

Biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven en voldoet aan de norm voor certificering door een van de vele erkende biologische certificeringsinstanties, en deze kunnen van land tot land verschillen. Alle biologische wijn wordt geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. In sommige landen moet biologische wijn worden geproduceerd zonder het toegevoegde gebruik van sulfieten. Het is mogelijk dat biologische boeren niet voldoen aan de eisen zoals gesteld door IPW als ze bijvoorbeeld niet goed met hun afvalwater omgaan of maagdelijk land ploegen zonder vergunning.

Biodynamische wijn wordt gemaakt en verbouwd volgens de principes die voor het eerst zijn vastgesteld door Rudolf Steiner. Biodynamische landbouw beschouwt wijnstokken als onderdeel van een biologisch levend geheel. Dit omvat de invloed van de maan en planeten, en het hele onderling afhankelijke ecosysteem van dieren in het wild, natuurlijke habitat, wijngaarden en mensen.

zijn bio wijnen gezonder of niet

Biologische wijn bestellen ?

Mundi Vinum is een online wijnhandelaar uit Herent (nabij Leuven), gespecialieerd in Zuid-Afrikaanse en Nieuwe Wereldwijnen.

Hier ben je aan het juist adres voor een mooi assortiment aan Biowijnen aan de beste prijs/kwaliteit.

Op aanvraag kan je zeker een proefpakket aanvragen. 

Wil je meer weten over de kenmerken van biologische wijnen?  Of heb je simpelweg een vraag over een andere specifieke wijnsoort?  Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Onze favorieten Biologische wijnen

Mundi Vinum

Onze favoriete biologische wijnen ontdekken?

©by Mundi Vinum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *