Kurk : een duurzaam product met een lange geschiedenis
Wist je dat kurk afkomstig is van een bijzondere boom? De kurkeik groeit vooral in Portugal en Spanje, waar hij al eeuwenlang wordt gebruikt voor allerlei doeleinden. Maar hoe wordt kurk eigenlijk gemaakt? En wat kun je ermee doen als je je wijnfles hebt leeggedronken?
De kurkeik is een boom die pas na 25 jaar zijn eerste oogst oplevert. Dan wordt de schors voorzichtig verwijderd, zonder de boom te beschadigen. Na 9 jaar kan de schors weer worden geoogst, maar pas na 43 jaar is de kurk geschikt voor wijnflessen. Dat is een lange tijd, zeker als je bedenkt dat de kurkeik wel 200 jaar oud kan worden.
Portugal is de grootste producent van kurk ter wereld, met 33 procent van de totale productie. Spanje volgt op de tweede plaats met 22 procent, en daarna komen Algerije (18 procent) en Marokko (13 procent). Samen leveren deze landen zo’n 157.000 ton kurk per jaar.
Kurk is een duurzaam en natuurlijk materiaal, dat veel voordelen heeft. Het is licht, waterafstotend, isolerend, brandwerend en recycleerbaar. Het wordt niet alleen gebruikt voor wijnflessen, maar ook voor schoenen, vloeren, muziekinstrumenten, meubels en nog veel meer.
Maar wat doe je met de kurken als je je wijnfles hebt leeggedronken? Gooi je ze weg of bewaar je ze in een kadertje? Of misschien heb je wel zin om er iets creatiefs mee te doen? Er zijn namelijk veel leuke manieren om kurken te hergebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld onderzetters, sleutelhangers, prikborden, plantenbakjes of kunstwerken van maken. Zo geef je de kurkeik een tweede leven en draag je bij aan een beter milieu.
De kurkeikenboom is een bijzondere boom die vooral voorkomt in warme gebieden rond de Middellandse Zee, zoals Portugal. De boom heeft een dikke schors die gebruikt wordt om kurk te maken. De schors wordt elke negen jaar geoogst, zonder de boom te beschadigen. De kurkeikenboom kan wel 15 meter hoog worden en heeft donkergroene bladeren die in de winter groen blijven. De boom produceert ook lange eikels die aan de takken hangen. De kurkeikenboom is een duurzame en waardevolle boom voor de natuur en de mens
Wat kun je doen met wijnkurken? De leukste knutselprojecten met kurk
Heb je een verzameling kurken liggen na al die gezellige avonden met een goed glas wijn? Gooi ze niet weg, maar maak er iets leuks van! Met kurken kun je namelijk allerlei originele dingen maken, die je huis, tuin of feestje opfleuren. Hier zijn een paar ideeën om je te inspireren.
• Een naamkaarthouder van kurk. Heb je gasten uitgenodigd voor een etentje? Maak dan een persoonlijke naamkaarthouder van een kurk. Snijd met een breekmes een gleufje in de zijkant van de kurk en steek er een kaartje met de naam van de gast in. Zo weet iedereen waar hij of zij moet zitten en geef je je tafel een originele touch.
• Een prikbord van kurk. Wil je al je foto’s, kaartjes of notities op een leuke manier ophangen? Maak dan een prikbord van kurk. Je kunt zelf de vorm en de grootte bepalen, afhankelijk van hoeveel kurken je hebt. Plak de kurken met lijm op een stevige ondergrond, zoals hout of karton. Gebruik duimspijkers om je spulletjes op het prikbord te bevestigen. Zo heb je een uniek en persoonlijk kunstwerk aan je muur, dat je ook nog eens doet denken aan al die fijne momenten met wijn.
• Een onderzetter van kurk. Wil je je tafel beschermen tegen hete pannen of kopjes? Maak dan een onderzetter van kurk. Kurk is namelijk hittebestendig en heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Je kunt de kurken in hun geheel gebruiken, of ze in plakjes snijden voor een andere look. Plak de kurken met lijm op elkaar of op een stukje stof of vilt. Je kunt ook verschillende vormen maken, zoals rondjes, vierkantjes of hartjes.
• Een sleutelhanger van kurk. Ben je altijd je sleutels kwijt? Maak dan een sleutelhanger van kurk. Kurk is licht en drijft op water, dus je kunt je sleutels makkelijk terugvinden als ze ergens rondslingeren of in het water vallen. Je hebt alleen een kurk, een schroefoogje en een sleutelring nodig. Draai het schroefoogje in de bovenkant van de kurk en bevestig de sleutelring eraan. Zo heb je een simpele maar handige sleutelhanger, die ook nog eens milieuvriendelijk is.
Zo zie je maar dat kurken knutselen niet alleen leuk, maar ook nuttig is. Je geeft de kurkeik een tweede leven en draagt bij aan een beter milieu. Dus schenk nog maar eens een glaasje in en laat je creativiteit de vrije loop!
Hoe je wijnkurken kunt recycleren in België
Wijn is een van de populairste dranken ter wereld, maar wat doe je met de kurken als je de fles hebt leeggedronken? Gooi je ze weg of bewaar je ze in een doos? Wist je dat je ze ook kunt recycleren en zo bijdragen aan een beter milieu?
In België zijn er verschillende organisaties en initiatieven die zich bezighouden met het inzamelen en verwerken van kurken. Een daarvan is Recycork, een netwerk van partners uit de sociale economie en voorzieningen voor personen met een handicap, die samenwerken met gemeenten en bedrijven. Je kunt je kurken inleveren bij een van de vele inzamelpunten die Recycork heeft in heel België. Je kunt ze vinden op hun website: www.recycork.be.
Wat gebeurt er dan met de binnengebrachte kurken? De kurken worden gesorteerd op kwaliteit en vervolgens vermalen tot kurkgranulaat. Dit granulaat kan als grondstof dienen voor nieuwe producten, zoals isolatiemateriaal, vloeren, schoenen, mode, muziekinstrumenten en zelfs ruimtevaart. Zo wordt kurk gerecycled zonder afval te produceren en wordt de druk op de kurkeikenbossen verlicht. Kurkeikenbossen spelen een belangrijke rol in het opnemen van CO2 en het behouden van biodiversiteit.
Door je wijnkurken te recycleren, kun je dus een positieve impact hebben op het milieu en de biodiversiteit. Bovendien kun je zo ook genieten van de vele voordelen die kurk als materiaal biedt. Dus de volgende keer dat je een fles wijn opent, denk dan aan de kurkeik en aan de mogelijkheden om zijn schors te hergebruiken. Gezondheid!
©by Mundi Vinum
Gratis wijnkurken
krijg je bij Mundi Vinum
Bent u op zoek naar gratis kurken voor uw knutselwerken of goede doelen?
Dan bent u bij wijnhandel Mundi Vinum aan het juiste adres. Wij zijn een gespecialiseerde wijnhandel met een ruim assortiment aan wijnen uit de hele wereld. Wij geven onze kurken graag weg aan mensen die er creatief mee aan de slag willen gaan of die er een goed doel mee willen steunen. Zo dragen wij bij aan een duurzame en circulaire economie. Heeft u interesse in onze gratis kurken? Neem dan snel contact met ons op via onze website of via mail op
info@mundi-vinum.be.
Wij helpen u graag verder. Wijnhandel Mundi Vinum uit Herent (bij Leuven),
uw partner voor gratis kurken en heerlijke wijnen.