Wijn bewaren

Een fles wijn bewaren behoort ongetwijfeld tot de gespreksthema’s waar nogal wat misverstanden over kunnen ontstaan. Passeert dit onderwerp de revue, dan heeft elke liefhebber hiervoor wel een uitgesproken techniek, mening of methode klaarliggen.

De praktijk blijkt soms toch nét even anders te werken, dan de meeste theoretische onderbouwingen. Daarbij komt dat sommige wijnflessen weer een totaal ander opslag nodig hebben dan anderen. Voor de meeste wijnliefhebbers is het dus onwijs belangrijk om hier wat extra aandacht aan te besteden.

Dit geldt overigens niet alleen voor de liefhebbers. Stel bijvoorbeeld dat uw beste vriend of vriendin deze zomer op vakantie is geweest in Italië. Als cadeau heeft diegene bij een échte Italiaanse wijnboer een Zuid-Europees flesje voor u meegenomen.

Voordat u zo’n wijnfles direct opentrekt, wacht u toch ook veel liever op een speciale gelegenheid. Zo’n bijzondere wijn drinkt u natuurlijk maar een paar keer in je leven

Tips om wijn te bewaren

Hieronder staan een aantal essentiële tips voor de ideale rijping van uw wijnen. Denkt u bijvoorbeeld aan de beste temperatuur, luchtvochtigheid, licht, lucht en trillingen. In principe bepalen deze factoren voor een groot gedeelte de kwaliteit van een wijn, die ligt opgeslagen in uw wijnkelder.

Het juiste klimaat creëren in uw wijnopslag is van belang om de bewaring van uw wijnen te perfectioneren. Daarom volgen hieronder een aantal praktische tips en advies, zodat uw dierbare collectie met wijnflessen optimaal in uw wijnkelder kan rijpen.

Een fles wijn bewaren is niet altijd even gemakkelijk. In deze blog vindt u een aantal praktische tips, zodat uw collectie wijnflessen optimaal kunnen rijpen.

Temperatuur

Wijn bewaren begint doorgaans bij het creëren van de juiste temperatuur van uw wijnkelder. Hiermee bepaalt u grotendeels de snelheid van het rijpingsproces. Des te hoger de temperatuur, des te sneller uw wijnen zullen rijpen en vice versa.

De meest geschikte temperatuur van een wijnopslag ligt rond de 12°C. Het is van belang dat deze temperatuur constant is, zodat er dus geen grote schommelingen ontstaan. Een ruimte waarin de temperatuur steeds schommelt, zal de druk in uw wijnfles doen stijgen en uiteindelijk de kurk beschadigen.

Vochtigheid

De luchtvochtigheid in uw wijnkelder is doorgaans wat moeilijker te beheersen. Desondanks is deze factor minstens net zo belangrijk als de temperatuur om uw wijn te bewaren.

Ideaal is een luchtvochtigheidsgraad van 75%, maar tussen 50% en 90% is eigenlijk ook al prima. Een kurk die niet voldoende vocht krijgt, zal het vocht halen uit de wijn. Doorgaans is dit natuurlijk ontzettend zonde van de fles wijn, omdat hiermee de smaak van uw wijn ongetwijfeld achteruit zal gaan.

Echter is een te droge kurk ook niet goed. Zodra de kurk krimpt kan er namelijk lucht in de fles terecht komen. Dankzij deze luchtvorming zal de wijn oxideren. Ook dit zorgt ervoor dat de wijn minder goed zal smaken en uiteindelijk zelfs zal bederven.

Hangt er teveel vocht in uw wijnkelder dan zullen op termijn de etiketten beschimmelen en de kartonnen dozen in elkaar zakken. Als extra tip kunt u bijvoorbeeld uw flessen individueel verpakken met plastic folie. Zo kunt u ze een aanzienlijk stuk beter beschermen tegen vocht en schimmelvorming.

Licht

Een donkere plek is doorgaans de beste plaats om uw wijn te bewaren. Dit komt vooral omdat ultraviolet licht de kleur van een wijn kan beïnvloeden. Dit zal meestal geen probleem vormen in uw wijnkelder.

Een wijnsoort met een zeer donkere fles geeft vaak al een indicatie dat het gaat om een bewaarwijn. Een gloeilamp is bijvoorbeeld een prima lichtbron voor uw wijnkelder en is onschadelijk voor uw wijnen.

Geur / lucht

De kwaliteit van de lucht moet neutraal zijn om uw wijn optimaal te bewaren. U kunt hiervoor dus beter géén poetsmiddelen of verf in dezelfde ruimte opslaan. Dit geldt overigens ook voor groenten en kaas, maar ook tocht is een boosdoener. Teveel tocht droogt de ruimte namelijk uit en daar houden wijnflessen niet van. Een kleine luchtcirculatie mag.

Trilling

Een trillende ondergrond heeft geen positief effect op de kwaliteit van een wijnfles. Wilt u wijn bewaren in een ruimte waarbij er merkbare trillingen van buitenaf komen? Dan kunt u hier natuurlijk ook weinig aan veranderen. Misschien woont u wel vlak langs een drukke weg met veel verkeer.

Zorgt u dat de wijnkelder zich bevindt op een zachte ondergrond. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld grind gebruiken als bodem. Let op, want de trillingen kunnen ook afkomstig zijn van elektrische machines in uw kelder. Denkt u bijvoorbeeld aan een wasmachine en droogtrommel.

©by Mundi Vinum