Wat zijn sulfieten in wijn?

Wat zijn sulfieten in wijn en zijn ze schadelijk voor de menselijke gezondheid?
Een veelgestelde vraag die niet zomaar valt te beantwoorden.
In dit artikel vind je meer info over dit onderwerp.

Een veelgestelde vraag die niet zomaar valt te beantwoorden. In onderstaand artikel vind je meer uitleg over de stof sulfiet en waarom wijnmakers overal ter wereld sulfieten aan hun wijnen toevoegen.
Sulfiet is trouwens geen unieke stof, maar dient als een soort overkoepelende term voor stoffen die bestaan uit het molecuul SO2. Dit is een chemische verbinding tussen zwavel en zuurstof die tijdens het maken van wijn in vrij vorm wordt gebruikt, of door wijnmakers wordt gebonden aan andere chemische elementen. Sulfiet is een verzamelnaam voor allerlei soorten zwavel. Zwavel is een natuurlijk mineraal dat door te verbranden zal veranderen in zwaveldioxide. Sulfiet is een poeder dat ontstaat door zwaveldioxide te verbinden met water

wat zijn sulfieten in wijn en zijn ze gevaarlijk

Een woordje uitleg…

Sulfieten in wijn kun je vergelijken met alle zwavelachtige stoffen die tijdens het gistingsproces ontstaan en/of door de wijnmaker worden toegevoegd. Het proces waarbij deze stof wordt toegevoegd aan wijn gaat terug tot in het oude Rome.

Tijdens het Romeinse tijdperk waren er namelijk al wijnmakers die brandende kaarsen gemaakt van zwavel voor lege wijnvaten opbranden. Dit proces wordt ook wel Amphora genoemd en zorgde ervoor dat men de wijnen langer in de vaten kon bewaren.

De aanwezigheid van sulfiet in wijn vervult doorgaans twee belangrijke functies. Aan de ene kant zorgt deze stof ervoor dat alle chemische verbindingen worden afgeremd. Aan de andere kant zorgt de aanwezigheid van sulfiet ervoor dat het oxidatieproces van wijn wordt afgeremd.
Hierdoor blijft een open fles wijn langer houdbaar en kun je de wijn doorgaans een stuk langer bewaren. Wil je weten hoe lang een fles wijn open kan blijven staan? Bezoek dan deze blogpost

Hoeveel sulfiet zit in wijn?

De hoeveelheid sulfieten in wijn kan per wijnsoort behoorlijk variëren. Doorgaans bevindt deze hoeveelheid zich ergens tussen de 5 mg/l en 200 mg/l.
Bovendien heeft een wijn met een laag zuurgehalte vaak meer sulfieten nodig dan een wijn met een hoog zuurgehalte.
Ook kan de kleurintensiteit van de wijn een belangrijke rol spelen. Over het algemeen heeft een heldere witte wijn meer sulfieten nodig dan een donkerrode wijn. Dit geldt ook voor de meeste zoete wijnen, vanwege de toevoeging van suikers zijn namelijk extra sulfieten nodig om het fermentatieproces van de suikers af te remmen.

Kun je de aanwezigheid van sulfiet in wijn ruiken?

Aangezien zwavel voor veel mensen een herkenbare geur is, lijkt het logisch dat je de aanwezigheid van sulfiet in wijn kunt ruiken. Ondanks dat de geur van zo’n zwavelverbinding geen directe link met sulfiet hoeft te zijn, is het voor een ervaren wijnproever meestal wel mogelijk om de aanwezigheid van sulfieten in wijn te ruiken.
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat wanneer de temperatuur van een wijnfles toeneemt, ook de zwavelachtige geur zal toenemen. Laat dit nou net de belangrijke reden zijn dat sommige wijnen naar gekookt ei ruiken bij het openen van de fles.
Je kunt dit voorkomen door de wijn vanuit de fles over te schenken in een glazen karaf. Zet deze vervolgens voor ongeveer 30 minuten in de koelkast en de zwavelachtige geur verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Zijn sulfieten gevaarlijk voor de gezondheid van de mens?

In principe niet voor de meeste mensen, sulfieten zijn niet de oorzaak van hoofdpijn maar er zijn enkele opmerkelijke uitzonderingen op deze regel.
“5 tot 10 % van personen met astma kunnen gevoelig zijn voor sulfieten”
Dit kan zich uiten in allergische reacties, hoofdpijn, misselijkheid  tot zwelling van het lichaam….Daarnaast kunnen ook personen met een slechte lever of nieren of astmapatiënten beter producten met te veel sulfiet best vermijden.
Feit is wel dat sulfieten veel voorkomt in bewerkte voedingsmiddelen : om er een paar op te noemen : gedroogd fruit, soda’s, snoep, kazen, diepvriesfrieten, kant-en klare soepen, verpakt vlees, en zelfs in confituur.

Moet ik me zorgen maken over sulfieten in wijn?

Zoals je kon lezen zitten sulfieten dus in heel veel voedingsmiddelen die je dagelijks verbruikt en zijn ze niet meer weg te denken. Als u gevoelig bent kiest u best voor Bio (Organic) wines, deze wijnmakers gebruiken weinig tot bijna geen sulfieten bij de verwerking van hun wijnen. Bij Mundi Vinum kan je zo’n wijnen verkrijgen, dus neem contact op voor de lijst !

©by Mundi Vinum