Kurk of schroefdop als sluiting wijnfles?​

Vanuit vroeg zijn de meeste van ons bekend met de kurk als originele sluiting van een fles wijn. Toch blijkt de afgelopen jaren de populariteit van een schroefdop te zijn gestegen. In deze blog vind je meer uitleg over het verschil van een kurk of schroefdop als sluiting van een wijnfles.

Wereldwijd blijft de vraag naar kwalitatieve wijnen stijgen. Een logisch gevolg hiervan is dat ook de bewaaropties van een fles wijn zijn toegenomen. Daarom staan hieronder de kenmerken van zowel de kurk als draaidop nader toegelicht.

wijnblog kurk of schroefdop in een fles wijn

De kurk

Ondanks de verschillende alternatieven blijft de kurk nog altijd de meest geliefde sluiting van een wijnfles. Althans de meeste wijnproducenten geven sinds de middeleeuwen al de voorkeur aan deze manier om een fles wijn te bewaren.

Kurk is namelijk één van de weinige natuurlijke producten die qua structuur stevig en flexibel genoeg is om ervoor te zorgen dat de wijn niet uit de fles gaat lekken. Bovendien zorgt kurk ervoor dat de wijn ook daadwerkelijk de kans krijgt om met zuurstof in contact te komen. Dit is ideaal voor wijnen die langer moeten rijpen.

Kenmerken van de kurk

Er bestaan diverse redenen waarom een wijnproducent kurk gebruikt als sluiting van een wijnfles. Kurk is een natuurlijk product en wordt natuurlijk niet voor niets al jaren gebruikt om wijnflessen te sluiten.

Het materiaal is recyclebaar en blijft bovendien erg lang goed. Deze eigenschap is natuurlijk ideaal voor wijnen met een langdurige rijping. Nadelig kenmerk blijft het feit dat kurk behoorlijk prijzig kan zijn en dat de kwaliteit van het materiaal altijd kan variëren.

In tegenstelling tot échte kurkdoppen zie je tegenwoordig dat bijna elke fles wijn in de supermarkt een kurk heeft die bestaat uit een samenstelling van diverse materialen. Dit heeft als gevolg dat ook deze doppen niet meer 100% recyclebaar zijn.

De schroefdop

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw bestaan er alternatieven in de vorm van schroefdoppen. Deze nieuwe sluitingsmethode verspreidde zich vervolgens als een lopend vuurtje door de rest van de wereld.

In de jaren tachtig gingen steeds meer wijnproducenten in plaats van kurk een schroefdop als sluiting van een wijnfles gebruiken. Dit was destijds vooral te danken aan de mindere kwaliteit van kurkproductie.

Een schroefdop liet namelijk geen kurkgeur achter in de wijn, waardoor bij slechte kwaliteit kurk de overstap natuurlijk snel was gemaakt. Tegenwoordig bevatten veel wijnen met schroefdop een gecalculeerde zuurstoftoevoer.

Kenmerken van de schroefdop

Het kenmerkende van schroefdoppen is dat ze een stuk voordeliger zijn dan kurk. Daarnaast kunnen ze geen kurkgeur nalaten en zijn wijnflessen met draaidop makkelijk te openen. Het nadelige effect is dat een schroefdop de wijn niet kan laten ademen.

Daarnaast worden niet alle schroefdoppen van recyclebaar materiaal gemaakt en kan de kwaliteit ook behoorlijk verschillen. Ook associëren veel mensen deze sluitingsmethode met goedkopere wijnen. Terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn.

©by Mundi Vinum