Hoe lang kan een fles wijn open blijven staan?

Wil je weten hoe lang een fles wijn open kan blijven staan? Voor een duidelijk antwoord op deze vraag, ben je bij online wijnhandel Mundi Vinum aan het juiste adres!

“Een geopende fles wijn kun je gemiddeld zo’n 3 tot 5 dagen bewaren.”

Hierbij is het overigens wel belangrijk om te vermelden dat ook de houdbaarheid van wijn behoorlijk kan variëren. Daarom vind je hieronder meer uitleg over het bewaren van de meest bekende wijnsoorten.

Extra tip!

Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.

Hoe lang kan een fles wijn open blijven staan?

Rode wijn

De meeste rode wijnen kun je zo’n 3 tot 5 dagen bewaren, mits de geopende fles op een koele, donkere plaats staat. De meest geschikte temperatuur om rode wijn te bewaren, ligt rond de 10 á 12 graden °C. Zorg het liefst voor zo min mogelijk temperatuurschommelingen. Een wijnkoeler of andere koelmachine zorgt ervoor dat rode wijn bij een constante temperatuur bewaard kan worden.

Mocht je deze niet direct thuis hebben liggen, dan kun je rode wijn ook gewoon in de koelkast bewaren. Minimaal net zo belangrijk is de kurk, zodra je namelijk een fles wijn opentrekt, komt er zuurstof bij de wijn. Het gevolg hiervan is dat de wijn zal gaan oxideren.

Bij het bewaren van een open fles rode wijn is het daarom van belang dat je rekening houdt met de hoeveelheid tannine en zuurtegraad van de wijn. Een rode wijn met een donkerrode kleur bevat doorgaans meer tannine dan een lichtrode variant, waardoor deze na het open langer mee zal gaan.

Denk bij een lichtrode wijn bijvoorbeeld aan deze Pinot Noir van Wijndomein Lismore Estate. Deze zal vanwege het lagere tannine gehalte minder lang bewaard kunnen worden vergeleken met een donkerrode Tamero Negroamaro Zinfandel.

Witte wijn & rosé

Witte wijn kun je doorgaans zo’n 5 tot 7 dagen (met kurk) in de koelkast bewaren. Nadat de fles is geopend zul je merken dat vooral de smaak langzamerhand begint te veranderen. Ook een witte wijn zal nadat deze is geopend beginnen te oxideren. Dit komt omdat er zuurstof bij de wijn komt.

Ook een fles rosé die open staat kun je gemiddeld zo’n 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Na enkele dagen zal vooral het fruitige karakter verminderen, maar kun je de rosé nog prima drinken. Ook bij het bewaren van rosé niet vergeten de kurk terug op de fles te drukken.

Mousserende wijn

Een mousserende wijn zoals bijvoorbeeld Prosecco of Champagne kan gemiddeld minder lang bewaard worden dan witte en rode wijn. In de koelkast blijft een mousserende wijn meestal zo’n 1 tot 3 dagen houdbaar.

Na openen verliest een mousserende wijn vrij snel het kenmerkende koolzuurgehalte. Ook hier bestaan natuurlijk uitzonderingen, want een échte fles Champagne bevat doorgaans meer bubbels dan een fles Prosecco. Hierdoor hebben ze de neiging iets langer mee te gaan na het openen van de fles.

Wat gebeurd met een open fles wijn?

Hoe lang een fles wijn precies open kan blijven staan is dus grotendeels afhankelijk van de manier waarop je de geopende fles bewaard. Na het openen zullen de meeste wijnsoorten op twee manieren beginnen met bederven.

Dit gebeurd wanneer azijnzuurbacteriën de alcohol beginnen om te zetten in azijnzuur en aceetaldehyde. Hierdoor krijgt de wijn die herkenbare azijnachtige geur. Ook zal na verloop van tijd de alcohol beginnen met oxideren. Hierdoor verliest een open fles wijn de karakters van fruit en ontstaat daarvoor in de plaats een nootachtige smaak.

In beide gevallen zie je dat een chemische reactie ervoor zorgt dat de smaak van geopende fles wijn langzaam begint af te takelen. Een belangrijk aspect hiervan is dat wanneer een open fles wijn bij een lage temperatuur wordt bewaard, dit proces minder snel zal verlopen dan anders het geval zou zijn.

Wil je trouwens meer weten over de houdbaarheid van een specifieke wijnsoort? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Nadat je mail bij ons is ontvangen, proberen we deze altijd zo snel mogelijk te beantwoorden.

©by Mundi Vinum