Een fles wijn liggend of recht bewaren?

Een wijnfles met kurk kunt u het beste liggend bewaren. Hiermee kunt u namelijk voorkomen, dat er lucht aan de wijn kan. Op het moment dat u bijvoorbeeld een wijnfles rechtop wilt bewaren, dan zal de kurk meestal vrij snel uitdrogen.

De elasticiteit kan hierdoor verminderen en de kurk zal uiteindelijk krimpen. Als er lucht aan de wijn kan, zal deze na verloop van tijd oxideren. Flessen met een draaistop of plastic kurk kunnen staand bewaard worden, omdat hier geen sprake is van lucht die kan binnendringen in de fles.

Deze regel heeft als uitzondering de mousserende wijnen. De CO2 in een mousserende wijn zorgt dat de kurk constant licht vochtig blijft en creëert een beschermende ‘kamer’ tussen de kurk en de wijn. De afsluiting van de lucht blijft ook behouden door de muselet (het ijzerdraadje). Dit draadje zorgt ervoor dat de kurk verticaal tegen de flessenrand wordt gedrukt.

wijntips wijnblog wijnhandel in herent, leuven, bertem

Hoe kunt u wijn bewaren in een wijnkelder?

  • Heeft u een grote kelder, dan kunt u bijvoorbeeld stenen nissen maken. Bij een kleinere kelder, werken modulaire rekken in gebakken klei. Aangezien wijnflessen steeds vaak horizontaal bewaard moeten worden, schuiven de rekken makkelijk ineen en kunt u de beschikbare ruimte – van vloer tot plafond – optimaal gebruiken. Rekken in gebakken klei hebben een bijkomend voordeel: ze regelen de vochtigheidsgraad.
  • Plaats uw wijnflessen op een strategische plaats in de wijnkelder. U kunt wijn bijvoorbeeld prima bewaren op basis van herkomstland, streek of druivenras.
  • Bedenk een handig beheersysteem zodat u precies weet wanneer welke wijnen rijp zijn en waar uw wijnen liggen opgeslagen.
  • Plaats een apart rekje voor flessen die snel geconsumeerd mogen worden. En breng je gezinsleden hiervan op de hoogte! Zo voorkomt u dat bijvoorbeeld iemand per ongeluk een van uw beste flessen openmaakt.

Aanvullend advies

Hieronder vindt u nog wat aanvullend advies om uw wijn optimaal te bewaren in uw wijnkelder of opslagruimte.

Géén wijn bewaren onder de trap

Zorg dat u geen wijn bewaard onder de trap, want uw flessen komen hier doorgaans extra in aanraking met schokken en trillingen. Plaats uw wijnen liever in de kelder of in een speciale bewaarkast.

Geuren

Een goede ventilatie van uw wijnkelder is ontzettend belangrijk. Sterk penetrante geuren kunnen namelijk de smaak van wijn beïnvloeden. Probeer hierbij te veel luchtcirculatie te vermijden! Tocht zal de kurk uitdrogen en de wijn oxideren.

Oogstjaar

Een top wijn kunt u gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar bewaren. Deze periode begint vanaf het oogstjaar dat op het etiket staat. Bewaarwijnen uit 2016 kunt u dus stilaan beginnen te drinken. Een wijnkelder met de perfecte omstandigheden zoals hierboven beschreven, zorgt ervoor dat u de wijn zelfs tot 10 jaar kunt bewaren.

©by Mundi Vinum

online wijnhandel in leuven herent bertem buurt van
wijnhandel in herent leuven en bertem online bestellen