DE BELANGRIJKSTE DRUIVENSOORTEN

Zoals je reeds zult weten wordt wijn gemaakt van druiven, deze wijndruiven (in het Latijn : Vitis Vinifera) mogen we niet vergelijken met tafeldruiven die je in de winkel kunt kopen. Ze hebben dikwijls een dikkere schil, zijn wat kleiner, zoeter en bevatten pitten.

DE BEKENDSTE DRUIVENSOORTEN

DE BELANGRIJKSTE DRUIVENSOORTEN

Hieronder beschrijven we de populairste druivensoorten die wereldwijd worden aangeplant met hun typisch karakter en smaakpatroon, we linken hieraan alternatieven die een gelijkaardig smaakprofiel vertonen, zodat je deze alternatieven ook eens kunt uitproberen, we vertrekken wel van de bekendste soorten.

1. CABERNET SAUVIGNON

De smaak : zwarte kersen, cassis, zwarte bessen, kruiden en ceder (door vatrijping op eikenhout)

Stijl : volle rode wijn

Beschrijving : Deze populaire volle rode druif is de meest populaire wijnvariëteit ter wereld en is tegenwoordig overal aangeplant in heel de wereld, vooral in de Bordeauxstreek ! De wijnen hebben een volle body met veel tannines en een lange een aanhoudende afdronk.

Combinatie van gerechten: lamsvlees, rundvlees, gerookt vlees, Franse, Amerikaanse, stevige en harde kazen

GEWELDIGE ALTERNATIEVEN VOOR CABERNET SAUVIGNON

• Merlot: middelmatig gewicht, lager in tannines (zachter), met een meer rood fruitig smaakprofiel
• Cabernet Franc: Licht tot middelzwaar, met hogere zuren en meer hartige smaken, een van de ouderdruiven van Cabernet Sauvignon.
• Carménère: Meestal afkomstig uit Chili, lijkt qua body erg op Merlot, maar met de agressieve hartige smaken van Cabernet Franc
• De Bordeaux Blend: Meestal dominant over Cabernet Sauvignon of Merlot, maar omvat ook alle andere Bordeaux-variëteiten

2. SYRAH (SHIRAZ)

Smaak: Bosbes, pruim, tabak, gezouten vlees, zwarte peper, violet

Stijl: volle rode wijn

Beschrijving: Syrah (ook bekend als Shiraz) is een volle rode wijn die zwaar wordt aangeplant in de Rhônevallei in Frankrijk en Australië. De wijnen hebben intense fruitsmaken en middelzware tannines. Syrah wordt gewoonlijk gemengd met Grenache en Mourvèdre om de rode Rhône-blend te creëren. De wijn heeft vaak een vlezige (runderbouillon, schokkerige) kwaliteit.

Voedselcombinatie: lamsvlees, rundvlees, gerookt vlees; Mediterrane, Franse en Amerikaanse stevige kazen zoals cheddar, en harde kazen

GEWELDIGE ALTERNATIEVEN VOOR SYRAH

Malbec: (Argentinië) Meer zwart fruitig, vaak met agressiever eikenhout, minder vlezig, maar met meer koffie- en chocoladesmaken
• Petite Sirah: (Verenigde Staten) Deze druif heeft geen genetische verwantschap met Syrah, maar heeft een nog agressievere tannine en een vollere body
Monastrell (=Mourvèdre) meer brede textuur, met vergelijkbare vlezige tonen, maar meer een mengsel van rood en zwart fruit
 Pinotage: (Zuid-Afrika) Vergelijkbaar qua body, met nog intensere, rokerige tonen.

3. ZINFANDEL OF PRIMITIVO

Smaak: Een breed, exotisch scala aan fruit van steen (overrijpe nectarine), tot rood (framboos, zure kers), tot blauw (pruim, bosbes), tot zwart (braam), Aziatisch 5-kruidenmix en  zoete tabak

Stijl: Medium-bodied tot volle rode wijn

Beschrijving: Zinfandel (ook bekend als Primitivo) is een medium-bodied rode wijn die zijn oorsprong vindt in Kroatië. Wijnen zijn fruitig en kruidig met een middellange afdronk. Zinfandel is een rode druif die misschien beter bekend is in zijn roze variant, White Zinfandel .
Combinatie van voedsel: kip, varkensvlees, gezouten vlees, lamsvlees, rundvlees, barbecue, Italiaans, Amerikaans, Chinees, Thais, Indiaas, vol van smaak zoals cheddar en stevige kazen zoals Manchego

GEWELDIGE ALTERNATIEVEN VOOR ZINFANDEL

• Grenache: meer middelzware en roodfruitige smaken, met de vlezige en peperige eigenschappen die je krijgt met Syrah
 Tempranillo: (Spanje) Tempranillo heeft meer hartige kersentonen, maar ook minder alcohol en body.
 S.M.V. / Rhône Blend: Dit is een blend van Syrah, Mourvèdre en Viognier (wit), oorspronkelijk afkomstig uit de Rhônevallei in Frankrijk. Qua smaak lijkt het erg op elkaar, maar meestal niet zo fruitig!
• Carignan: Deze wijn heeft niet het kaneelkruid dat Zinfandel vaak uitstraalt. Verwacht meer gekonfijte cranberry-tonen en soms een vlezige toon.

4. PINOT NOIR

Smaak: Zeer roodfruitig (kers, cranberry) en rood-bloemig (roos), vaak met aantrekkelijke plantaardige tonen van biet, rabarber of paddenstoel

Stijl: Lichtere rode wijn

Beschrijving: Pinot Noir is een droge, lichte rode die voor het eerst op grote schaal werd aangeplant in Frankrijk. De wijnen hebben doorgaans een hogere zuurgraad en een zachte afdronk met een laag tanninegehalte.

Combinatie van voedsel: kip, varkensvlees, kalfsvlees, eend, gezouten vlees, roomsauzen, zachte kazen, nootachtige medium-stevige kazen zoals Gruyère

GEWELDIGE ALTERNATIEVEN VOOR PINOT NOIR

Gamay: Lichter, sappiger, meer bloemig, met subtiele kruidige tonen in de afdronk. Zoek naar wijnen met het label “Beaujolais” uit Frankrijk.

5. CHARDONNAY

Smaak: gele citrusvruchten (citroen), gele pulpachtige vruchten (zoals gele peer en appel), tropisch fruit (banaan, ananas), en vaak een vleugje butterscotch, vanille of geroosterde karameltonen van eikenhout

Stijl: Medium tot volle witte wijn.

Beschrijving: Chardonnay is een droge, volle witte wijn die voor het eerst in Frankrijk in grote hoeveelheden werd aangeplant. Als hij op eikenhout is gerijpt, heeft Chardonnay pittige, bourbon-achtige tonen. Ongeweekte wijnen zijn lichter en pittiger met aroma’s van appel en citrus. Chardonnay is de witte druif van Bourgondië.

Combinatie van gerechten: kreeft, krab, garnalen, kip, varkensvlees, champignons, Frans, roomsauzen, zachte kazen zoals triple cream brie, medium stevige kazen zoals gruyère

GEWELDIGE ALTERNATIEVEN VOOR CHARDONNAY

• Sémillon: meer middelzwaar, hoewel vaak ook met eikenhout, meer citrus- en kruidenaromaten
• Viognier: Vaak rijker van body, met veel geparfumeerde, bloemige aromaten bij eikenhout. Ongeweekte Viognier zijn lichter en pittiger.

6. SAUVIGNON BLANC

Smaak: Agressief citrus gedreven (pompelmoes), met wat exotisch fruit (meloen, passievrucht, kiwi) en altijd een kruidachtige geur en smaak (gras, munt, groene peper)

Stijl: lichte tot middelzware witte wijn

Beschrijving: Sauvignon Blanc is een droge witte druif die voor het eerst op grote schaal werd aangeplant in Frankrijk. Deze wijnen zijn zeer expressief, meestal met kruiden en groene fruitsmaken.
Combinatie van gerechten: vis, kip, varkensvlees, kalfsvlees, Mexicaans, Vietnamees, Frans, geitenkaas met kruidenkorst, nootachtige kazen zoals Gruyère

GEWELDIGE ALTERNATIEVEN VOOR SAUVIGNON BLANC

• Vermentino: uit Italië is minder kruidachtig, maar met aantrekkelijkere, bittere smaken (bittere amandel)
• Verdejo: afkomstig uit Spanje is bijna identiek, hoewel soms voller van lichaam
• Grüner Veltliner: uit Oostenrijk heeft meer hartige groentetonen (rucola, raap, witte peper)

7. PINOT GRIS

Smaak: Delicate citrus (limoenwater, sinaasappelschil) en afvallen van fruit (appelschil, perensaus), witte bloemige tonen

Stijl: Witte wijn met een lichte body

Beschrijving: Pinot Gris is een droge, lichte witte druif die zwaar aangeplant wordt in Italië, maar ook in Frankrijk en Duitsland. Wijnen zijn licht tot middelzwaar en gemakkelijk drinkbaar, vaak met een bittere smaak in de mond (bittere amandel, kinine)

Combinatie van gerechten: Salade, delicate gepocheerde vis, lichte en milde kazen

pinot gris pinot grigio
De Pinot Gris wijnen bij Mundi Vinum

GEWELDIGE ALTERNATIEVEN VOOR PINOT GRIS

• Albariño: uit Spanje is vergelijkbaar, maar heeft meer zure en meer citrus gedreven aromaten (mandarijn, sinaasappelsap) en bloemige aromaten
• Soave: De druif is Garganega, maar vaak meer gekneusd en geoxideerd appelachtig karakter, nog relatief bitter
• Melon: De druif is Melon de Bourgogne en de wijnstreek heet Muscadet in Frankrijk. Het is vaak veel hoger in zuurgraad, maar met zware droesem en relatief neutrale smaak

8. RIESLING

Smaak: Citrus (limoen, citroen) en steenfruit (witte perzik, nectarine) komen altijd prominent naar voren, hoewel er meestal ook bloemige en zoete kruidenelementen zijn.

Stijl: Bloemig en fruitgedreven aromatisch wit met een variabele zoetheid. Sommige producenten kiezen ervoor om niet alle druivensuiker te fermenteren en maken de wijn daarom in een “off-dry” stijl.

Beschrijving: Altijd erg zuur, als tafelwijn gemaakt Rieslings kan harmonieus zoet (zoet en zuur) of droog (zeer zuur) zijn. De wijn is polariserend omdat sommige mensen droge stijlen te zuur vinden en zoete stijlen te miezerig, maar zoetheid is altijd een wijnbeslissing en niet inherent aan de druif.

Combinatie van voedsel: kip, varkensvlees, eend, kalkoen, gezouten vlees, Indiaas, Thais, Vietnamees, Marokkaans, Duits, gewassen korstkazen en fondue

De Riesling wijnen bij Mundi Vinum

GEWELDIGE ALTERNATIEVEN VOOR RIESLING

• Moscato : minder zuur met een veel agressiever bloemig smaakprofiel
• Gewürztraminer: rijker, met minder zuur en een bredere textuur, rozenkoekjes en lychee zijn typische aromaten
• Torrontés: Gerelateerd aan Moscato, maar altijd in een droge stijl, voller en bitterder
Chenin Blanc: Ook erg zuur en gemaakt in zoete en droge stijlen, maar veel hartiger met meer appelachtige, hartige aromaten

©by Mundi Vinum