De verschillende wijnsoorten

Een uitgebreide wijnkaart kan voor sommige mensen nogal overweldigend overkomen. Tegenwoordig bestaan er dan ook talloze wijnsoorten, waardoor de keuze voor een lekkere fles wijn soms behoorlijk lastig kan zijn. In dit artikel vind je daarom de meest bekende stijlen van wijn uitgelegd

De meest bekende stijlen van wijn

Er bestaan talloze wijnsoorten waardoor de keuze soms behoorlijk lastig kan zijn. In dit artikel vind je meest bekende stijlen uitgelegd

Hieronder vind je meer uitleg en achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten en daarbij horende wijnen. Voor het gemak beginnen we de lijst met de bekende rode en witte wijntypes. Vervolgens mousserende wijn en dessertwijn.

1. Volle rode wijn

Volle rode wijnsoorten hebben doorgaans de meest diepe donkerrode kleur. Dit komt vanwege de aanwezigheid van chemische verbindingen in wijn genaamd tannines. De hoeveelheid tannine bepaalt onder anderen de uiteindelijke smaak en kleur van desbetreffende wijn.
Daarnaast bindt tannine zich aan eiwitten in ons speeksel en zorgt hiermee voor een samentrekkend mondgevoel. Dit gevoel is kenmerkend voor een rode wijn met veel tannine. Gebruikt de wijnmaker vooral rijpe druiven, dan zorgt de tannine voor een zachtere smaak en mondgevoel.

Een uitstekend voorbeeld van een volle rode wijn is deze Bellingham Homestead Pinotage.

 

2. Medium rode wijn

Medium rode wijnsoorten worden soms ook wel middelrode wijnen genoemd. Deze soorten beschikken namelijk over een evenwichtig zuurgehalte, waardoor een medium rode wijn prima smaakt bij de meest uiteenlopende gerechten.
De smaak van deze wijnsoort laat zich hierdoor onderverdelen in diverse categorieën. Uiteraard gaat deze verdeling samen met allerlei druivensoorten waaronder Merlot en Zinfandel.

3. Lichtrode wijn

Lichtrode wijnsoorten zijn doorgaans iets helderder van kleur, waardoor je als het ware door het glas heen kunt kijken. Deze wijnen hebben slechts weinig tannine en smaken hierdoor minder samentrekkend in de mond.
Een echte klassieker binnen de categorie lichtrode wijn zijn de wijnen van de Pinot Noir.

4. Rosé wijn

De meeste rosé wijnsoorten zijn gemaakt van diverse druivensoorten. Dankzij het brede scale aan rosé wijn, vind je deze wijnsoort in de meest uiteenlopende kleurtinten. Zowel de smaak als de kleurtint wordt grotendeels bepaalt door de druif die de wijnmakers gebruiken.
Zodra de schil van een druif in contact komt met het kleurloze druivensap zal dit kleur aan het sap geven. De hoeveelheid tijd waarin dit contact plaatsvindt bepaalt uiteindelijk de kleurintensiteit van de rosé wijn. Bij Mundi-vinum bestaat de rosé wijncollectie hierdoor uit onder anderen:
Zoete rosé
Lichte rosé
Stevige rosé

5. Volle witte wijn

Volle witte wijnensoorten zijn geliefd vanwege de zachte rijpe smaak. Dit zorgt doorgaans voor een romiger karakter, dan bijvoorbeeld lichte witte wijnen.
Dit heeft grotendeels met de gebruikte technieken van de wijnmakers te maken. Denk bijvoorbeeld aan speciale methodes waaronder rijping in eikenhouten vaten. Betreft de druifsoorten zijn de echte klassiekers binnen deze categorie onder anderen Chardonnay en Viognier.

6. Lichte witte wijn

De licht witte wijnsoorten zijn geliefd omdat deze makkelijk zijn te combineren bij talloze gerechten. Het is dan ook niet voor niets dat droge witte wijnen tot de meest verkochte wijnen ter wereld horen.
Bekende druivensoorten binnen deze categorie zijn bijvoorbeeld Chenin Blanc en Sauvignon Blanc. Daarnaast bevat deze categorie ook een breed scala aan minder bekende witte wijnen waaronder bijvoorbeeld Torrentés en Riesling.

7. Zoete witte wijn

Zoete witte wijnsoorten worden gemaakt van aromatische druifsoorten en behoren al decennia lang tot de meest geliefde wijnen ter wereld. Zelfs bekende personage uit de geschiedenis zoals de Cleopatra stonden bekend om hun liefde voor zoete witte wijn. Deze wijnen hebben dan ook sterke aroma’s, die vaak al vanuit het wijnglas onze zintuigen lijken te bereiken.

Binnen deze categorie bestaan er natuurlijk onwijs veel mogelijkheden om eens uit te proberen. Naast de geweldige aroma’s dragen deze wijnen een relatief laag prijskaartje. Een paar mooie voorbeelden van zoete witte wijnen zijn deze Mc Guigan Black Label Pinot Grigio en Douglas Green Sun kissed.

8. Mousserende wijnsoorten

Ben je toevallig liefhebber van mousserende wijnsoorten? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe voortreffelijk de smaak van een mousserende wijn kan zijn.
Deze wijnsoort komt oorspronkelijke uit de Franse streek genaamd Champagne. Tegenwoordig worden mousserende wijnen over de hele wereld gemaakt en zijn de meest tijdsintensieve wijnen om te maken. Ook technisch gezien vormt het proces vaak een behoorlijke uitdaging.
Binnen de categorie mousserende wijnen bestaan natuurlijk de échte champagneflessen zoals deze Bernard Remy Carte Blanche Brut. Daarnaast biedt gelukkig ook een Graham Beck Mcc Brut rosé Vonkelwijn een prima alternatief voor een mousserende wijn.  Heel populaire schuimwijnen komt men in Italië tegen onder de naam Prosecco of Lambrusco terug en natuurlijk mogen we de Spaanse Cava niet vergeten.

9. Dessertwijn

Afsluitend voor deze lijst wijnsoorten is de dessertwijn. Deze wijnsoort kan tegenwoordig behoorlijk variëren. Denk hierbij aan zowel droog als zoet met zeer intense aroma’s en iets minder geparfumeerde smaken.
Zoals de naam natuurlijk ook al suggereert, komt een dessertwijn het beste tot z’n recht aan het einde van het diner. Als versterkte wijnsoort valt Portwijn ook binnen deze categorie.
Mooie voorbeelden van dessertwijnen zijn bijvoorbeeld deze Ridgeback Natural Sweet white en deze Domaine La Grange Rondeur Appassimento.

Wil je meer weten over een specifieke wijnsoort? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

©by Mundi Vinum