Wijnhandel Leuven

Mundi Vinum is een online wijnhandelaar uit Leuven (Herent). Wij zijn gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen. Uiteraard bieden we wijnen aan uit verschillende landen. Dankzij onze lokale aanwezigheid kunnen we wijnen snel leveren in de regio Leuven en omstreken.

Gin

Gin is sterke drank, dat wist je waarschijnlijk al. En dat gin-tonics erg lekker zijn waarschijnlijk ook. Maar heb je gin wel eens puur geproefd? Enig idee wat je allemaal kunt proeven? En wat is het verschil nou eigenlijk tussen london dry en distilled gin? Voor iedere gin-tonic liefhebber: alles dat je moet weten over gin.

GIN, WAT IS DAT?

Voor gin heb je 2 ingrediënten nodig: botanicals en pure neutrale alcohol. En botanicals zijn alles dat plantaardig en distilleer baar is. Denk aan bloemen, zaden, wortels en kruiden. Hoofdbestanddeel van deze botanicals zijn altijd jeneverbessen die de gin die typische smaak geven. Als alcohol gebruik je een graanalcohol, een soort vodka. Inderdaad, gin is dus eigenlijk gewoon vodka met een typische smaak.

GIN KOMT OORSPRONKELIJK UIT NEDERLAND

In het 17e-eeuwse Nederland werd jenever al gebruikt als medicijn tegen maagklachten en galstenen. Als snel ontdekten Engelse soldaten deze drank, namen het mee naar Engeland en verbasterden het tot gin, inclusief eigen distilleermethode. Het sterke drankje viel in de smaak bij de Engelsen en is sindsdien overal ter wereld enorm populair.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN GIN EN JENEVER?

Het verschil tussen gin en jenever, zit hem in het gebruik van verschillende granen. Jenever wordt gemaakt van drie verschillende granen, die in koperen ketels zijn gedistilleerd tot een laag alcoholpercentage. Het resultaat hiervan is een moutdistillaat (van origine heette het moutwijn). Dit moutdistillaat is zeer zacht van smaak. Gin wordt meestal gemaakt van één soort graan en wordt gedistilleerd in een kolom still tot een alcoholpercentage van 96%. Hierdoor krijgt gin en neutralere, minder granige smaak dan jenever. Tevens wordt er naar verhouding meer jeneverbes toegevoegd in gin, wat het bekende scherpe randje geeft.

LONDON DRY GIN VS DISTILLED GIN: DE VERSCHILLEN

Op je fles gin staat over het algemeen “London dry” of “distilled”. Die benamingen geven aan welk productieproces is gebruikt voor de gin. Het verschil zit hem in de regelgeving:

  • London dry gin bestaat uit graanalcohol en botanicals (kruiden en specerijen). De botanicals moeten direct en tegelijk worden gedestilleerd. Hierna mag alleen water worden toegevoegd.
  • Voor distilled gin mag elke soort neutrale alcohol worden gebruikt en mogen ook verschillende distillaten met elkaar worden gemengd. Op die manier kunnen fruit en delicate botanicals in een gin worden verwerkt. Resultaat: je krijgt zoetere gins dan de bittere london dry.

DE VERSCHILLENDE SMAKEN VAN GIN

Elke gin smaakt naar jeneverbes. Alle andere kruiden en specerijen staan in dienst van dit besje, dat zoetig smaakt naar dennennaalden en citrus. De botanicals geven de gin zijn eigen identiteit en karakter. De combinaties zijn eindeloos, van smaken als zoethout, korianderzaad of engelwortel tot kaneel, salie en gember. De vraag wat goede gin is hangt dus af van welke botanicals jij lekker vindt.

PRODUCTIEGEBIED VAN GIN

Het herkomstgebied van gin is niet beschermd. Dat betekent dat gin overal ter wereld geproduceerd mag worden. Van oudsher vormt het Verenigd Koninkrijk het hart van de ginproductie. Er komen tientallen verschillende gins uit Engeland. 70% van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd naar bijna 200 landen over de hele wereld. De Verenigde Staten vormen de belangrijkste afzetmarkt, hoewel de V.S. zelf ook vele soorten gin produceren. Het grootste ginconsumerende én ginproducerende land van Europa is echter niet Engeland, maar Spanje. Gin wordt overigens ook gemaakt in verschillende andere Europese landen als Nederland, België en Frankrijk. Het grootste ginproducerende land ter wereld is de Filippijnen: het land produceert bijna 45% van de globale ginproductie.

GEDISTILLEERD MET BOTANICALS

De neutrale alcohol wordt op smaak gebracht met jeneverbessen en andere natuurlijke ingrediënten als koriander, sinaasappelschillen, kardemom, kaneel en nootmuskaat. Om gin te maken moet de neutrale alcohol gedistilleerd worden met botanicals. Een goede gin bevat ongeveer 6 tot 10 van deze botanicals. Iedere producent doet dat op zijn eigen manier. Sommige distilleerders voegen de botanicals toe aan neutrale alcohol en laten dit 24 uur weken alvorens het mengsel te distilleren. Anderen hangen de botanicals boven de neutrale alcohol. Tijdens het distilleren neemt de verdampte alcohol dan de smaak van de ingrediënten op. Het distillatieproces neemt ongeveer 7 á 8 uur in beslag. Gedurende het proces wordt de smaak van de gin continu getest.

Na distillatie wordt de geconcentreerde gin verdund met gefilterd en gedemineraliseerd water, tot een sterkte van ten minste 37,5%. De kwaliteit van het water is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de gin. Van oudsher liggen veel distilleerderijen in delen van Londen waar het water erg zuiver was. Na het verdunnen wordt de gin gebotteld en is deze klaar voor de verkoop.


GIN PUUR DRINKEN, IS DAT LEKKER?

Eigenlijk niet. Maar toch moet je het wel een keer proberen (als echte gin-tonic liefhebber). Door een glaasje pure gin te proeven leer je de verschillende botanicals herkennen die elke gin kenmerken. En dus lekker is met welke tonic. Proeven doe je trouwens net als wijn: ruiken en slurpen.

HOE DRINK JE GIN?

Gin drink je dus vooral in combinatie met andere dranken. Gin tonic is natuurlijk de bekendste, maar wat dacht je van bijvoorbeeld fruitsap of als andere gin cocktail? En die cocktails drink je lekker koud met veel ijs uit allerlei soorten glazen: longdrinkglas, whiskyglas tot groot wijnglas. Net wat jij lekker vindt.
Uitgelichte producten

Filter

Waarom kiezen voor een lokale wijnhandel uit Leuven?

Als wijnhandelaar uit Herent (nabij Leuven) kan Mundi Vinum zich een lokale speler in de wijnhandel noemen. Dankzij een specialisatie in Zuid-Afrikaanse wijnen brengen ze heel wat lekkere wijnen uit de ‘nieuwe wereld’ naar Leuven aan een voordelig tarief.

Naast top wijnen uit Zuid-Afrika biedt Mundi Vinum wijnen aan uit verschillende topstreken. Zo kunnen ze een compleet assortiment aanbieden waarin iedereen zijn ideale wijn kan terugvinden.

Wijnhandel Leuven

Gevestigd in de buurt van Leuven biedt Mundi Vinum kwalitatieve wijnen aan.

Adres:
Lenneke Mare 13
3020 Herent
België

online wijnhandel in leuven

Onze favoriete Wijnen

We bieden heel wat verschillende wijnen aan. Dankzij onze ervaring konden we die verschillende wijnen proeven en testen.

Daaruit hebben we heel wat geleerd. Onze favorieten hebben we opgelijst om jou te helpen bij het kiezen van jouw wijn. We koppelen deze graag samen aan jouw smakenpallet. Stel je vragen dus gerust!

Eigen leverdienst in en rond Leuven

Wij leveren onze wijnen graag persoonlijk af in & rond Leuven. Zo zorgen we ervoor dat jouw bestelde wijnen snel bij jou zijn.

Je mag wijnhandelaar Freddy dus hoogst persoonlijk aan je deur verwachten rondom Leuven.

Voor de exacte gemeente rondom Leuven waarin wij wijnen leveren kan je hier terecht.

reclame voor wijnhandel
wijnhandel in de buurt van leuven
Proefdagen bij lokale wijnhandelaar uit Leuven

Over onze wijnhandel in Leuven

Met een passie voor Zuid-Afrikaanse wijnen op zak was onze tocht naar een online wijnhandel begonnen. We willen deze heerlijke, onontdekte wijnen tot bij de mensen hier in de buurt van Leuven en Herent brengen.

Het Zuid-Afrikaans klimaat leent zich perfect tot het groeien van enkele heerlijke wijnen. Van Chardonnay tot Pinot Noir. Er zijn heel wat unieke wijnen te ontdekken. We helpen je graag om jouw smaakpallet te koppelen aan de juiste wijn.

Dat doen we zowel via onze online wijnhandel maar ook op onze opendeurdagen. We nodigen je dan ook graag uit om eens in levende lijve van onze wijnen te komen proeven.

Kwaliteit

Bij ons kiest u uit een zorgvuldig gekozen assortiment van kwaliteitswijnen.

Tevredenheid

Bij ons staat uw tevredenheid centraal. 100% tevreden klanten is waarvoor wij gaan

Snelle levering

Wij staan voor een correcte levering. Uw bestelling , razendsnel bij u thuis geleverd.

Expertise

Heeft u vragen over uw bestelling? Mundi Vinum staat klaar om u te helpen per email of telefoon!