Proefpakket Vondeling

VONDELING

Dit wijndomein ligt op de hellingen van de ongerepte en nog onontdekte Paardeberg. Het werd in 1704 aan de Zweedse immigrant Oloff Bergh verleend die er begon aan een drie eeuwen oude traditie van wijnmaken.

Sinds 2005 wordt er gebotteld onder de naam Vondeling naar de originele naam van de hoeve uit 1704. Wijnmaker Matthew Copeland, geboren en opgegroeid in Paarl, streeft er naar de ‘meest perfecte wijn’, die zo biologisch als mogelijk gemaakt wordt. Een milieubewuste benadering van landbouw en minimale interventie tijdens het wijnproductieproces zorgt voor wijnen met behoudt van zoveel mogelijke natuurlijke fruitigheid met een duidelijke vingerafdruk van herkomst.

De ongeveer 100 ha wijngaarden van Vondeling liggen in het dorp Voor-Paardeberg op de zuidoostelijke hellingen van het Paardeberg gebergte. Pure granietbodems wisselen er af met ondergronden die bestaan uit een mengeling van graniet, klei en leisteen.

De oudste wijngaarden, waaronder Sauvignon Blanc in 1983 en Chenin Blanc in 1986, zijn in de loop der jaren perfect in balans en leveren enkele van hun meest waardevolle vruchten. Gemiddeld liggen de gewasopbrengsten tussen zes en acht ton per hectare.

Dankzij de dagelijkse verkoelende zuidwestenwinden van over de Atlantische Oceaan ligt de gemiddelde temperatuur er een vijftal graden lager dan in de andere wards van het district Paarl.

Tijdens de oogst wordt het fruit zorgvuldig geplukt in de koelte van de vroege ochtenden, en in transportdozen vervoerd naar een gekoelde opslagruimte naast de kelder waar de druiven worden afgekoeld tot 6 ° C. Dit wordt gevolgd door ontstelen en met de hand sorteren van de bessen. De wijnmakerij is uitgerust met een verhoogd plafond en open roestvrijstalen tanks. Aparte vinificatie van specifieke blokken en natuurlijke fermentaties vormen een integraal onderdeel van het proces.

Wijnen worden gerijpt in eerste, tweede en derde vulling Franse eiken vaten in de atmosferische vatrijping kelder met zijn dikke kleiwanden met een rietdakplafond.

De Paardeberg is rijk aan inheemse fynbos. Er zijn met name vier soorten endemisch en uniek voor het gebied: de Babiana Noctiflora, Erica Hippuris, Oscularia Paardebergenis en Serruria Roxberghii. Vondeling is actief betrokken bij het behoud en de bescherming van dit natuurlijke erfgoed.

Hun Vondeling Babiana en Vondeling Monsonia, zijn vernoemd naar zeldzame soorten fynbos die endemisch zijn voor de Paardeberg.