TAMERO

Onder het label Tamero brengen we drie voortreffelijke Italiaanse wijnen gemaakt van autochtone blauwe druivenrassen uit de Puglia streek in het zuiden van Italië.

Daar de Nero di Troia doorgaans vrij veel tannine heeft en vooral jong heel aantrekkelijk is, worden er vaak blends van gemaakt. Er zijn maar weinig wijnmakers die van deze druif een goede pure wijn zoals deze Tamero Neo di Troia maken. Het ras is ontstaan rond het dorp Troia, in het noorden vlakbij Foggia.

Negroamaro deelt met de primitivo druif de heel rijpe smaak, maar heeft in tegenstelling tot deze laatste een uitgesproken bittere toets. Dit keert ook terug in de naam van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter). De wijnen proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen en zijn doorgaans niet goed bestand tegen veroudering. Zelfs de topwijnen drink je best binnen de tien jaar na oogstdatum.

De Primitivo (*) is bij uitstek geschikt voor warme temperaturen en komt vooral voor in Apulië. Daar diende ze traditioneel voor bulk- of blendwijn. Onze Tamero Negroamaro-Zinfandel is een aangename rode blendwijn.

Na zware tegenslagen in het verleden, te wijten aan de Europese wijncrisis, wint het Primitivo ras de laatste jaren gelukkig opnieuw sterk aan waardering, en wordt dit druiveras door producenten opnieuw aangeplant. Binnen de appelaties DOC Gioia del Colle en DOC Primitivo di Manduria vinden we van de Primitivo uitstekende droge wijnen. Deze variëteit heeft een hoog gehalte aan natuurlijke suikers.

(*)In 1967 ontdekte een bezoekende Amerikaanse wetenschapper dat primitivo en de Californische druif zinfandel in feite identiek waren. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek werd ontdekt dat beiden afstammen van de Kroatische druif tribidrag.