QUINTA DA ROMANEIRA

De geschiedenis van Quinta da Romeneira - een conglomeraat van dertien quintas - begint als port-producent in 1872. De druiven die worden geoogst worden doorverkocht aan Taylor's, één van de meest bekende Port-shippers. Monteiro de Barros heeft gezorgd dat het domein zijn huidige omvang kreeg in 1940. In 1967 wordt de Quinta aangekocht door een architect, Antonio Borges Vinagre. Hij zou ervoor zorgen dat de inmiddels ietwat vervallen Quinta weer in de originele staat wordt hersteld, maar zijn dood belet dat. Zijn dochter en haar man, de heer Soares da Costa, vatten de plannen van de overledene op. Beetje bij beetje wordt de Quinta in zijn oude luister hersteld.

Sinds 2004 heeft nieuwe eigenaar Christian Seely een visie om Douro wijnen te produceren die zo goed zijn dat ze in het rijtje passen van de beste Bordeaux, Bourgogne of Rhône wijnen. Wijnmaker António Agrellos werd twee keer uitgeroepen tot Port-wijnmaker van het jaar. Hij werkt al 18 jaar samen met Christian Seely.

Het is een groot domein van 412ha, dat behoort tot de grootste 4 van de regio, het beslaat meer dan 3 kilometer van de oevers van de Douro. De wijnstokken groeien op de terrassen aan de steile oevers van de rivier. De wijngaard is hoofdzakelijk aangeplant met Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz enTinto Cao met daarnaast ook nog een klein aantal witte druivensoorten. Ook zijn er als experiment een paar uitheemse druivensoorten aangeplant, zoals Syrah en Petit Verdot, waarmee inmiddels zeer verrassende resultaten behaald worden.

Hoewel techniek alleen niet kan zorgen voor een goede wijn, is het maken van een goede wijn erg moeilijk zonder de goede hulpmiddelen. In 2005 werd besloten om een nieuwe ideale Douro vallei wijnkelder op te zetten. De meeste wijnhuizen in de Douro zijn erg pittoresk, maar meestal niet erg praktisch. Bij Romaneira bevind zich tweederde van het wijnhuis onder de grond, wat de perfecte stabiele omstandigheden biedt voor het opslaan en bewaren van wijn.

De persen zijn gemaakt van roestvrij staal, wat zowel de voordelen geeft van het met de voet persen van de druiven, als de mogelijkheid de druiven te koelen of te verwarmen. De vaten zijn ook van roestvrijstaal en de temperatuur gecontroleerd , wat de mogelijkheid geeft de wijnen een perfecte weergave te laten zien van de Romaneira wijngaarden.

Filter