WIJNLAND PORTUGAL

De wijnbouw in Portugal is het resultaat van geïntroduceerde tradities van oude beschavingen. Men zijn circa 250.000 ha aangeplante druivenstokken staat Portugal qua wijnproductie op de zevende plaats in Europa.

De wijngaarden zijn verspreid over het hele land. In 1985 werden er 55 afgebakende gebieden vastgelegd, waarvan 31 met een D.O.C.-status. DOC voluit Denominaçao de Origem Controlada, is de hoogste kwaliteitsaanduiding in Portugal. Voor deze kwaltiteitsgroep gelden strikte regels. De grenzen van deze DOC's zijn wettelijk vastgelegd. Ook de duur van lagering op fust is vastgelegd, evenals een organoleptische en analytische proef.

Alentejo is gelegen in het zuid-centraal gebied van Portugal. De naam “além do Tejo” betekent letterlijk “over de Taag”. Het Alentejo wijngebied bestaat uit 13.000 ha wijngaarden in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de Taag rivier. Men vindt er eveneens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden. Het landschap is er dor, vlak, droog en rotsachtig. De bodem bestaat veelal uit graniet en leem. In mei, voordat de droogte en de hitte van de zomer is toegeslagen, is de Alentejo opvallend groen en mooi. Door de combinatie van het extreme klimaat, lokale druivenrassen en moderne wijnbereiding worden hier kwaliteitswijnen gemaakt die over de hele wereld de aandacht trekken.

De streek bestaat uit drie IPR-zones en vijf DOC-zones, die niet aaneensluitend zijn. De DOC-wijnen hebben veel body en fruit en zijn donkerrood.

De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn Tempranillo, Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt verbouwd. Voor witte kwaliteitswijn zijn het de Síria, Palomino Fino, Arinto de Bucelas en Antão Vaz.

Door het warme weer in de regio,35-45 graden is normaal in de zomer, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. De Arinto bekend uit de streek Bucelas wordt hier dan ook hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad. Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal. De beste wijnen van Portugal komen uit deze streek en de Douro.

Douro

In het prachtige wijngebied gelegen aan de oevers van de Douro, door UNESCO erkend als werelderfgoed, worden uitstekende wijnen geproduceerd, waaronder de beroemde portwijn. Doch is de Douro vallei niet langer alleen bekend om zijn port, want sinds Douro in 1982 het DOC- statuut behaalde zijn de stille wijnen vrij prestigieus en duur geworden, vooral te wijten aan de zeer arbeidsintensieve wijze van wijnbouw.

In tegenstelling tot de lange geschiedenis van de DOC Porto, is het pas in 1982 dat men binnen datzelfde gebied DOC Douro opricht, voor uitstekende rode en witte wijnen. Bordeaux wijndrinkers vinden gegarandeerd hier hun gading.

De wijngaarden in de Dourovallei zijn vanwege de steile hellingen aangelegd in terrasvorm. Ze verlenen het landschap zijn spectaculaire aanblik. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen, dat weliswaar hard is, maar ook gemakkelijk breekt. Bovendien splijt dit gesteente onder de grond vaak in verticale lagen. De wijnstokken kunnen daardoor diep in de bodem wortelen en ook het vocht kan diep doordringen.

De Douro is onderverdeeld in drie hoofdgebieden. Baixo Corgo is het meest westelijke gebied en hier komen de eenvoudigere Ruby en Tawny ports vandaan. Cima Corgo ligt verder landinwaarts en is het hart van het portgebied. Dit gebied heeft het meest geschikte klimaat. Hier groeien dan ook de druiven waar de mooiste Vintage en Late Bottled Vintage ports van gemaakt worden. Douro Superior tegen de Spaanse grens is het grootste gebied, maar wordt het minst voor wijnbouw gebruikt.

Uitgelichte producten

Filter