Lothian Vineyards

LOTHIAN VINEYARDS

De geschiedenis

Lothian Vineyards, een nieuwe naam in het assortiment. De familie Wilson, drie generaties terug vanuit Schotland verhuisd naar Zuid-Afrika, heeft al een behoorlijke carrière ‘in de wijn’ achter zich. De huidige generatie, bestaande uit Gavin en Ewen, groeide op het familiedomein Rust en Vrede (Stellenbosch) op en maakte daar al op jonge leeftijd kennis met wijnbouw.

Wanneer de broers Gavin en Ewen besluiten hun vleugels uit te slaan, start een intensieve zoektocht naar een geschikte locatie. Die wordt uiteindelijk gevonden in een streek enkele tientallen kilometers ten zuidoosten van Stellenbosch: Elgin. In de gemeente Theewaterskloof, meer specifiek in de plaats (of ‘nedersetting’ zoals een plaats in het Afrikaans wordt aangeduid) Grabouw, om precies te zijn. Hier kunnen de broers een flink stuk grond verwerven in het natuurreservaat Kogelberg. Nu we enkele jaren verder zijn is er een prachtig resort, Lothian House, gebouwd en is de wijnproductie op het beoogde niveau.

Elgin is een relatief koel gebied nabij de Atlantische Oceaan. Nog niet zo gek lang geleden werden hier vrijwel uitsluitend appels en peren geteeld. Van wijnbouw was haast geen sprake om de eenvoudige reden dat de klimatologische omstandigheden voor druiventeelt niet geschikt leken. Slechts een enkele pionier waagde zich er aan en niet altijd met een succesvolle afloop. Totdat men ging experimenteren met druivenrassen die juist een voorkeur hebben voor enige koelte. Met o.a. Chardonnay, Pinot Noir en Riesling werden al snel bovengemiddeld goede resultaten geboekt. Later volgde ook aanplant van Sauvignon Blanc, van nature ook een ‘cool-climate’-druif en op de meer beschutte wijngaarden startte men voorzichtig met enkele stokken Shiraz.

De broers Wilson beschikken weliswaar over de nodige ervaring op het gebied van wijnbouw, de vinificatie laten ze over aan een echte professional: Richard Kershaw. Na een aantal jaar te hebben gewerkt voor Mulderbosch, een zeer gerespecteerde naam en internationaal hoog aangeschreven winery, start Kershaw in 2015 als wijnmaker voor Lothian Vineyards. Bijzonder detail: Kershaw is in de eerste plaats opgeleid als kok, pas later verdiept hij zich in de materie ‘wijn’. Een behoorlijke dosis ambitie is hem niet vreemd, hij weet het uiteindelijk tot Master of Wine (MW) te brengen. Heel opmerkelijk: er zijn wereldwijd 389 MW’s, slechts 10 van hen maken ook daadwerkelijk wijn. Kershaw is één van hen!

Chardonnay en Pinot Noir op het niveau van de betere bourgognes ...

Voorts de Chardonnay en Pinot Noir; twee cool climate-druiven bij uitstek. Immers, de bakermat van beide variëteiten, de Bourgogne, is ook bepaald geen zonovergoten streek. De Pinot Noir druiven zijn afkomstig van een ruim 3 ha tellende wijngaard. Na de handmatige oogst start de vergisting op geheel spontane wijze met druifeigen gisten. En dan komt het geheim van de chef: rijping op barriques van tonneliers die tot de beste van Frankrijk behoren (Tonnelerie Berger, - Bordelaise en – Vicard). Een deel van de vaten (zo’n 20%) is nieuw, het overige deel is eerder gebruikt. Zo wordt een overdaad aan invloed van nieuw eikenhout voorkomen en mogen juist druif en terroir spreken. Met enige klem aanbevolen!

Ook de Chardonnay rijpt na vergisting op eikenhout. Enig verschil ten opzicht van de Pinot Noir: voor de witte wijn worden grotere vaten (300 en 500 liter) ingezet. Ook hier weer om te voorkomen dat het hout de overhand neemt. Terroir expressie, dat is wat Richard Kershaw wil bereiken en dat lukt hem buitengewoon goed! Dé wijn wanneer men buiten de gebaande paden wil treden, maar wel een uiterst stijlvolle en smaakrijke Chardonnay wil inzetten. Had u een witte bourgogne in gedachten voor de kerstdis? Verras uw gasten met deze Zuid-Afrikaan !


Filter