WIJNLAND HONGARIJE

In Hongarije gebruikt men ‘bor’ als zijn eigen woord voor wijn. Dit betekent dat de oude Magyaren al meer dan duizend jaar geleden contact hadden met druiven en wijn. Het klimaat en de bodem zijn perfect voor wijnbereiding in Hongarije met zijn 22 wijngebieden, elk met een ander microklimaat dat verschillende smaken en stijlen produceert.

Zoals alle wijnproducerende landen in Oost-Europa is Hongarije nog steeds bezig met het herstructureren van zijn wijnbedrijven in het postcommunistische tijdperk. Tot 1989 werd wijn beschouwd als een eenvoudige handelswaar zoals graan of aardappelen die volgens lange termijn economische plannen moesten geleverd worden aan Hongaren en, met name, Russen. Het staatsmonopolie handelde over alle wijnverkoop en -distributie en hoewel veel van de wijngaard in particuliere handen bleef, werden veel wijnstokken geplant in ongeschikte gebieden. Hoeveelheid was de prioriteit. Kwaliteit werd als subversief beschouwd.

De Hongaarse wijnbouwers en wijnmakers hebben nu een nieuwe aanpak. De Russische markt is verdampt, de binnenlandse markt is embryonaal en de exportmarkten zijn nog nooit zo concurrerend geweest. Alles bij elkaar genomen doet de Hongaarse wijn het niet slecht.
Hongarije ligt in het midden van het Karpatenbekken, omringd door hoge bergen. Het groeiseizoen kan opmerkelijk lang zijn.

Uitgelichte producten

Filter