Gruppo Contri

Wijnhuis Tamero

Het wijnhuis Tamero maakt ongetwijfeld de lekkerste wijn uit Puglia. Onder het label van Tamero brengen we drie voortreffelijke Italiaanse wijnen uit de Puglia streek in het zuiden van Italië. Deze smaakmakende wijnsoorten bestaan voornamelijk uit autochtone blauwe druiven.

De Nero di Troia bevat doorgaans vrij veel tannine. Deze druifsoort proeft jong heel aantrekkelijk en komt daarom veel voor in bulk- en blendwijn. Er bestaan slechts enkele wijnmakers die van deze druif een goede pure wijn kunnen maken. De Tamero Neo di Troia is hier een uitstekend voorbeeld van.

De Negroamaro deelt de rijpe smaak met die van de primitivo druif. Desondanks zorgt deze druifsoort doorgaans voor een smaakvolle wijn uit Puglia. Deze heeft een kenmerkende bittere toets, die minder aanwezig is bij de smaak van de Primitivo druif. Deze bitterheid komt ook terug in de naam van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter).

De Primitivo (*) is een blauwe druif en wordt vooral geteeld in Apulië. Deze druifsoort is geschikt voor warme klimaten met veel zonuren. In het verleden diende deze soort als bulk- of blendwijn. Onze Tamero Negroamaro-Zinfandel is een uitstekend voorbeeld van een aangename rode blendwijn.

Na zware tegenslagen in het verleden, te wijten aan de Europese wijncrisis, wint het Primitivo druivenras de laatste jaren opnieuw sterk aan waardering, en wordt deze druivensoort door producenten opnieuw aangeplant.

Binnen de appellaties DOC Gioia del Colle en DOC Primitivo di Manduria vinden we van de Primitivo een kwalitatieve reeks droge wijnen uit Puglia. Deze variëteit heeft een hoog gehalte aan natuurlijke suikers.

Rode wijnen uit Puglia

De wijn in Puglia staat vooral bekend vanwege de blauwe druivenrassen Primitivo en Negroamaro. Primitivo is genetisch identiek aan de druif Zinfandel. Deze druifsoort speelt een grote rol in de teelt van Amerikaanse Californië.

Na jarenlang discussie voeren over een verwantschap, maakte het DNA-onderzoek hier vervolgens een eind aan. Primitivo doet het uitermate goed in Manduria DOC en Gioia del Colle DOC. Negroamaro rijpt een stuk later dan Primitivo en levert wijnen op met een diepe kleur en soms wat restzoet.

©by Mundi Vinum

Filter