Domaine La Colombette

De naam Domaine La Colombette is afkomstig van een straat in Toulouse. Louis Pugibet, de overgrootvader van Vincent, kocht het domein in 1890 en gaf het een naam uit zijn geboortestad.

Maar de echte pionier was François, de vader van Vincent, die in 1966 de leiding kreeg over het domein. Al in de jaren '70 koos François voor duurzame wijnbouw. Kwaliteit boven kwantiteit. Dat was zeer uitzonderlijk op dat moment, zeker in de Languedoc. In de wijngaarden plantte hij meer internationale soorten aan, zoals Chardonnay, Sauvignon en Pinot noir. Alle bewerkingen werden met het paard uitgevoerd. De samenwerking met de starre en ouderwetse administratie verliep niet altijd even vlot. In die woelige periode kreeg hij ook zijn bijnaam 'Diable du chardonnay'. Maar hij zette door en won twee keer het 'Concours mondial du Chardonnay'.

Sinds 1997 is Vincent, de vierde generatie, de drijvende kracht. Hij is afgestudeerd als burgerlijk ingenieur Landbouw en Wijncultuur. Onder zijn leiding kwam de export op gang en werd er, in functie van een toekomst zonder pesticiden, resoluut gekozen voor innovatie en technische vooruitgang. Vincent experimenteert met Europese rassen die resistent zijn tegen de belangrijkste ziektes en hij streeft naar alcoholarme wijnen. Een proces dat door de wijn-administratie niet in dank wordt afgenomen. Dit domein is ervan overtuigd dat de wijn met zijn tijd mee moet evolueren. Ze zijn dan ook erg trots dat ze een van de drie medailles hebben gekregen op de 'Wines Innovation Awards'. Het domein heeft het bio label.