Carmenère

CARMENERE

De Carménère is een van oorsprong blauwe Franse druivensoort die heden ten dage meer voorkomt in Chili dan in het geboorteland Frankrijk.

Kenmerken :
Krachtige groeier, die een lage opbrengst genereert van kleine trossen druiven, die een diepe blauwe kleur hebben. Deze druif is gevoelig voor Coulure (tijdens het bloei wordt door overvloedige regenval het stuifmeel voor een belangrijk gedeelte weggespoeld waardoor bevruchting achterwege blijft met als resultaat: geen druiven !). In Chili rijpt deze druif pas 4 à 5 weken na de Merlot. In verschillende stadia van rijpheid ontdekken we heel verschillende kenmerken: als de druiven onrijp geoogst worden dan hebben de wijnen een sterk paprika- en peperaroma. Als ze maar net rijp zijn, kom je tonen van zwarte peper en tomaat tegen, terwijl bij rijpe tot overrijpe druiven duidelijk chocoladetonen en zwart fruit de boventoon voeren, maar dat heeft als nadeel dat de zuurgraad lager wordt.

Verfijnen op