Altydgedacht

ALTYDGEDACHT WINE ESTATE

Altydgedacht Estate is gelegen op de heuvels van de Tygerberg vallei in Durbanville net in een buitenwijk net boven Kaapstad. Altydgedacht Estate, 140 ha. Groot. Simon van der Stel, de toenmalige gouverneur, verleende in de late jaren 1692 de eerste titel aan de boerderij en noemde deze Tygerberg. Een ‘Tyger’ was de naam die door de vroege Nederlandse kolonisten gegeven werd aan een luipaard en de naam Tygerberg komt van de vlekken die men tijdens de heel warme zomermaanden kan waarnemen in de vegetatie.
Gouverneur van der Stel was onder de indruk van de vruchtbare en waterrijke bodem van de Tygerberg wees de boerderij aan voor de landbouw. De eerste eigenaar van het landgoed was Elsje van Suurwaarde wier echtgenoot, net als alle Nederlandse Oost-Indische Compagnie ambtenaren was het niet toegestaan om eigen land te bezitten. Elsje was behulpzaam bij de bouw van de kelder in 1703,die tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik is en startte een ononderbroken wijntraditie. Ze was de hardwerkende matriarch van Altydgedacht en haar naam zal voor altijd verankerd blijven in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, met de stad Elsies river, die naar haar vernoemd werd. Na de dood van Elsjes’, kwam de boerderij in de handen van verschillende eigenaars.
Zes generaties beheerden de familie Parker het landgoed is sinds 1853. George Francis Parker, toen 20 jaar oud, kwam als kolonist met zijn familie in 1820 naar de Kaap en bleef op de daar achter om handelaar te worden en later de boerderij te verwerven, terwijl de rest van zijn familie zich vestigden in Australië. Zijn doorzettingsvermogen legde de basis voor een nieuw tijdperk voor de boerderij. De Parkers ontwikkelden Altydgedacht en de kleinzonen Oliver, Johnn en George blijven verder zorgen voor de ononderbroken familietraditie.
Hun wijnen zijn het resultaat van de gevarieerde bodemsoorten, microklimaten, verschillende druivenrassen en de wisselwerking tussen traditionele en nieuwe werkwijzen. De gemiddelde neerslag is 560 mm per jaar.. De dieprode Clovelly en Hutton bodems houden voldoende vocht vast opdat de wijnstokken de droge zomermaanden kunnen doorkomen. De wijnstokken worden daarom niet geïrrigeerd en voor de jaarlijkse oogst streeft men naar een opbrengst van niet meer dan 10.000 Kg per hectare.
Meerdere wijnen van Altydgedacht hebben vaak hoge waarderingen gekregen in de meest befaamde wijngidsen.
Na een geschiedenis van zes generaties door de familie Parker werd in 2017 werd een partnerschap tussen oud en nieuw gevormd met een andere gerenommeerde familie uit Durbanville; de familie Van Der Merwe van VDMV Property Holdings. Dit markeert het begin van een nieuw tijdperk voor Altydgedacht.
©by Mundi Vinum
Filter